Egészség

Fogvédelem masszázzsal: a fogvesztés és ínysorvadás is megakadályozható vele

Fogaink egészsége egész szervezetünkre hatással van. Néhány egyszerű masszázstechnikával könnyen elkerülhetjük a fogorvost, és hosszú időn keresztül fittek maradhatunk.

Észrevétlen masszázs

„Nem is gondolnánk, hogy fogaink egészsége elsősorban az azokat tartó fogágy állapotán múlik. Ez a tartószerkezet rendkívül bonyolult rendszer: állcsontból, csonthártyából, erekből, idegekből és a mindezeket borító nyálkahártyából áll. Egészségének megőrzéséhez elkerülhetetlen a vérkeringés serkentése. Ezért hangsúlyozzák a szakemberek sokszor a rágás fontosságát, hogy terheljük rendszeresen fogainkat. A terhelés ugyanis serkenti a fogakat körülvevő szövetek vérkeringését. Ráadásul rágás közben a durvább, szemcsésebb ételdarabkák ledörzsölik fogainkról a rárakódott lepedéket, fogkövet. A vérkeringést belülről a nyelv is fokozza, mely evés és beszéd közben folyamatos masszázst ad a belső nyálkahártyának” – avat be dr. Csiszár Róbert fogszakorvos. Ínyünk külső oldalát azonban semmilyen inger nem éri, így gyakori, hogy a sorvadás elsősorban itt kezdődik el. Ezért fontos erre a területre különös figyelmet fordítanunk.

Masszírozzuk ínyünket minden nap!

„Szakemberek gyakran javasolják, ha ínyproblémákkal küzdünk – például ínygyulladás vagy ínysorvadás –, végezzünk ínymasszázst. Ezzel fokozhatjuk a vérkeringést, elindul egy természetes gyógyulási folyamat. Nem kellene azonban megvárnunk, míg a fájdalmak és a kellemetlen tünetek kialakulnak. A masszázst megelőzésképp is kipróbálhatjuk” – ajánlja a fogszakorvos.

Az esti fogmosás után egy puha sörtéjű fogkefével, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig felső és alsó ínyünket kívülről, egészen az ínyáthajlás területéig. Alulra és felülre is szánjunk 1-1 percet, amit érdemes órával mérni, mivel a megadott idő nem is olyan rövid, mint elsőre gondolnánk.

Ha nincs kéznél megfelelő fogkefe, a masszázst végezhetjük kívülről az arcunk felületén az ujjaink segítségével is. Ha így teszünk, ínyünk hamarosan feszesebbé válik, és csökken az ínysorvadás valószínűsége. Ez különösen fontos az elöl lévő fogak, metszőfogak esetében, ahol az ajkak és az íny közötti rés igen szűk, ezért a nyálkahártyát itt nem éri külső inger, mely fokozná a vérkeringését.

TIPP

A masszázshoz válasszunk zeolittartalmú fogápolási termékeket. Ezt az ásványi anyagot a lávakőből nyerik, ami a szájüreg pH-értékét lúgosítja, így a kórokozók nehezebben telepednek meg a szájban.

Akupunktúrás pontokon keresztül

A fogmasszázs másik változata a keleti gyógyászaton alapszik. A szájüregben nemcsak erek és idegek vannak, hanem akupunktúrás csatornák (meridiánok) hálózata is.

„A szájüregi akupunktúrás rendszernek két központi pontja van. Az egyik a Du mai csatorna 26. pontja, mely az arc középvonalában, az orr alatt található. A másik a Ren mai 24., mely szintén a középvonalban, az alsó ajak ás az áll között helyezkedik el a bemélyedésben. Ez a két pont nemcsak a szájüregi folyamatok központi szabályozója és harmonizálója, hanem az egész test akupunktúrás rendszerének két szabályzó végpontja is egyben” – magyarázza a szakértő.

Ezeknek a pontoknak a masszázsával, amit körömmel, körkörös mozdulatokkal végzünk, nemcsak a teljes szájüreg energetikai harmonizációját végezzük el, hanem egész szervezetünkre hatással lehetünk. Napközben bármikor végezhetjük ennek a két pontnak a masszázsát, nem túl erősen, 15-20 másodpercig. Ez a művelet nemcsak az egészséges fogíny megőrzésében segít, de fájdalomcsillapító hatása is van. Az alsó pont az állkapocs alsó részére hat, míg a felső masszírozása felül csillapítja a fájdalmat.

Tudta?

Egy másik fájdalomcsillapító akupresszúrás pont a hüvelyk- és mutatóujjunk között helyezkedik el. Fogfájás esetén ezt is körömmel masszírozzuk, felváltva jobb- és baloldalon, míg a fájdalom nem enyhül. Ezt nyugodtan ismételjük mindaddig, amíg a fogorvoshoz eljutunk.

Biológiai fogászat

Miben különbözik ez a hagyományos fogászati kezelésektől? „Ez a fajta orvoslás az emberi szervezetet összefüggő egésznek tekinti, és betegség esetén nem csak a fogakat gyógyítja és vizsgálja” – mondja dr. Csiszár Róbert. Minden egyes foghoz tartozik ugyanis egy szerv, belső elválasztású mirigy, ízület, testrész. Vagyis a fogak és a különböző testrészek kölcsönhatásban vannak egymással. Ha tehát fáj valamelyik fogunk, előfordulhat, hogy ízületi gyulladásunk alakult ki, vagy esetleg gyulladt a mandulánk. Az emésztési problémák, máj- és veseelégtelenségek, menstruációs zavarok gyakran okoznak fogfájást, holott a fogainknak semmi baja.

A biológiai fogorvoslás során mindig pontosan feltérképezik az egész testet, és összetett terápiát alkalmaznak. A kezelések során lézerterápiát, akupunktúrát, reflexológiát, homeopátiás és gyógynövény alapú készítményeket használnak.”

Fotó: shutterstock