Egészség Riportok

A gyümölcs sem jobb a csokinál, a lé is károsítja a fogakat: tények és tévhitek az édességekről

Hamarabb megeszünk egy gyümölcssnacket, mint egy kocka csokit, mert sokáig szeretnénk teli szájjal nevetni, és nem szégyenkezni a fogaink miatt? Akkor ezen a szokásunkon változtatni kell, ugyanis rosszul tudjuk. Jöjjenek a legnagyobb édességtévhitek!

A cukormentes termékek nem roncsolják a fogakat: HAMIS

A cukrot nélkülöző ételeket és italokat gyakran egészségesebb alternatívaként emlegetik, de a Melbourne Egyetem kutatói arra jutottak – miután ezeket az üdítőket, sportitalokat és édességeket tesztelték –, hogy módfelett savas árucikkek. Mi köze van ennek a fogakhoz? Az, hogy ezek a készítmények savasabbá teszik a szájüreget, amely aztán a fogzománc erodálódásához vezethet.

A sós ételekben nincs cukor: NEM IGAZ

Sokan gondolják, hogy csak azért, mert tésztára, kenyérre, ropira vágynak az édességek helyett, akkor ők nem édesszájúak, és a fogaikat is jobban védik. Sajnos rossz hírünk van, ugyanis a cukor szénhidrát, így minden szénhidráttartalmú ételben megtalálható, még akkor is, ha nincs édes íze. Számos sós finomságban rengeteg cukor rejtőzik, ergo a mosolyunk ugyanúgy veszélyben lehet, ha nem ápoljuk alaposan a fogainkat.

A csokoládé a legrosszabb a fogaknak: TÉVEDÉS

Rengeteg olyan étel van a boltok polcain, amelyek nagyobb kárt tesznek a fogzománcban, mint a klasszikus édességek. Ilyenek például a folyékony finomságok, amelyeket szívesebben vásárolnak a szülők a gyerekeknek a gumicukornál és a csokoládénál. A gyümölcslevek és az alternatív tejek cseppjei könnyedén bejutnak a fogak apró zugaiba, barázdáiba, így roncsolva azokat. Sőt, néhány üdítőitalban a cukor és a sav kombinációja kétszeresen károsítja a fogakat.

Édesség után azonnal a fogkeféért kell nyúlni: ELAVULT

Mielőtt kinyomnánk a fogkrémet, inkább álljunk meg, és várjunk 20-30 percet ezzel a mozdulattal. Ugyanis a szájüreg pH-ja minden étkezéskor megváltozik, ami meggyengíti a fogainkat. Tehát, ha közvetlenül evés után sikáljuk meg őket, szó szerint beledörzsöljük a savakat a fogainkba.

A gyümölcssnack jobb a csokinál: NEM ÍGY VAN

Körülnézve egy játszótéren, nagyjából minden második szülő csomagolt, gyümölcsös rágcsálnivalót ad a gyereknek „egészséges” csemegeként. A szakemberek szerint – hiába a jó szándék – ezek a közkedvelt termékek sok esetben károsítják a fogakat, főleg azért, mert egészségesnek feltételezve gyakran fogyasztjuk őket. Fogorvosi szempontból a ragacsos édes ételek – mint a gumicukor és a karamell – azért nagyon károsak, mert a fog felületéhez tapadva roncsolnak.

Az édesszájúak védelmében

Jól megfigyelhető az ismeretségi körünkben, hogy kétféle embertípus létezik: akik majd megőrülnek az édességért, és akiket egyáltalán nem hoznak izgalomba a sütik, torták és csokoládék. Egy 2018-as tanulmány szerint minden az úgynevezett FGF21 hormonon múlik, amely érzékenyebbé teheti az inzuliningadozást, arra késztetve a szervezetet, hogy több cukrot vegyen magához.

A gyümölcslével kevesebb kárt okozunk: CSALÓKA

Ennek a hírnek sem fog örülni, de az édesített italok nem tesznek jót a derékbőségnek és a száj egészségének sem. A gyümölcslevek és a limonádék is ugyanolyan sok cukrot tartalmazhatnak, mint a népszerű üdítőitalok, és hasonlóan károsítják a fogakat.

A cukormentes gumicukor jót tesz a fogaknak: RÉSZBEN

Ez csak akkor igaz, ha a cukrot például xilittel helyettesítik, amiről kimutatták, hogy csökkenti a lyukak kialakulásának kockázatát. Azonban ha más édesítőszereket is tartalmaz, akkor ezt már nem mondhatjuk el a választott termékről, mert azok sajnos rászabadítják a fognyűvő manókat a csemeténkre.

Jelek, hogy mihamarabb fogorvosra van szükségünk

Apróságnak tűnhetnek, de ha nem kezeltetjük időben ezeket a dolgokat, rövid időn belül fájdalmas és költséges problémává válhatnak.

  1. Meglazult fogak 40, 50 évesen: Még ha nem is fájnak, de ide-oda tudjuk tologatni őket, azonnal kérjünk a doktorhoz időpontot, mivel ez fogsérülésre vagy fertőzésre is utalhat. Ha a kilazult fogakat vörös és vérző fogíny is kíséri, az előrehaladott fogínybetegségre utalhat, és a kezelés nélküli ínybetegség további súlyos betegséget is okozhat.
  2. Száj körüli és álkapocsduzzanat: Ez a látványos elváltozás fertőzésre is utalhat, különösen akkor, ha a fájdalom nem múlik, és egyre erősebben jelentkezik.
  3. Változó fájdalom: Egy erős fogfájás megszűnése nagy megkönnyebbülést jelenthet, de ha továbbra is érezzük, hogy valami nem stimmel, rossz a közérzetünk, zsibbad a szánk, vagy teljes érzéketlenséget tapasztalunk, mielőbb forduljunk szakemberhez. Előfordulhat, hogy bár jelenleg nem őrülünk meg a fájdalomtól, a fertőzés annyira előrehaladott, hogy mielőbb gyökérkezelésre lesz szükségünk.

Nincs több süti?

Igaz, hogy a túl sok cukor megbetegíthet, de a mértékletes fogyasztása számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel jár. A cukor szénhidrát és gyors energiaforrás az agy és a test számára, nyugtató hatású és átmenetileg csökkentheti a stressz-szintet is.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete