Konyha

Csöves, csemege, tengeri, kukorica: főzzünk jókat olcsón a maják aranyából – 3 recept

A nyár, a strandolás elképzelhetetlen a főtt kukorica nélkül. Melegben is kitűnő könnyű étel, egészséges, és semmiség az elkészítése.

A mexikói konyha kincse

Nem csak épületek és tájegységek válhatnak a világ közös kulturális kincseivé. Az Unesco 2010-ben, első alkalommal gasztronómiában is letette a voksát, és a mexikói konyhát világörökséggé választotta. Főként a hagyománytiszteletet díjazta benne, azt, hogy az ősi azték, maja konyhakultúrát ötvözte a spanyol hódítók gasztronómiájával, majd nyitottan fogadta az ázsiai és afrikai hatásokat is. A mexikói konyhára nagyon jellemzőek alapanyagai, az elmaradhatatlan csili, a bab és a kukorica. Kukoricát használnak a csípős, sűrű ragukban, a jellegzetes szendvics, a taco töltelékében, de elsősorban a tortillában és minden más péksüteményben, amelyek szinte kizárólag kukoricalisztből készülnek.

Hogyan főzzük?

Ha igazán zsenge a kukorica, rövid idő alatt puhára főzhetjük. Jól látszik a csöveken, ha már nem frissek: héjuk fonnyad, bajuszuk száraz, a szemek aszalódnak. Nagy lábasba helyezzük bele a kukoricákat, hogy kényelmesen feküdjenek. Az edény alját béleljük ki a héj felével. Annyi hideg vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. A főzővízbe érdemes kevés cukrot szórni, és van, aki tejjel vagy diónyi vajjal is fokozza a hatást. A kukoricahéj másik felével fedjük le a csöveket, és kezdjük el a főzést.

  • TIPP: Ha a héja beborítja a kukoricát, a főzést mikróban is elvégezhetjük, percek alatt megpuhulnak a szemek.
  • FONTOS! A kukoricát soha ne sózzuk főzés közben, hanem csak akkor, amikor már a tányéron van.

Szalonnás egérke

Hozzávalók:
■ 3 cső főtt kukorica
■ 10 dkg kolozsvári szalonna
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 tojás
■ 20 dkg liszt
■ só, bors, víz
■ napraforgóolaj a sütéshez

Az apróra kockázott szalonnát zsírjára sütjük, leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, és elkeverjük a szalonnával. Hozzáadjuk a csőről levágott főtt kukoricaszemeket. A tojást felverjük, elkeverjük a liszttel és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitészta-állagot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, beledolgozzuk a kukoricás keveréket. Két kanál segítségével bő, forró olajba fánkokat szaggatunk, és mindkét oldalukat pirosra sütjük. Fűszeres paradicsomszósszal tálaljuk.

Fűszeres leves

Hozzávalók:
■ 4 cső kukorica
■ 1 fej vöröshagyma
■ diónyi vaj
■ 2 dl tejszín
■ 1 csapott evőkanál curry fűszerkeverék
■ só, bors
■ fél lime
■ csilipaprika

A kukoricákat sós vízben megfőzzük. Ha megpuhultak, késsel vagy villával levágjuk a szemeket a csőről. A főzőlevet ne öntsük ki! A hagymát kockára vágjuk, és megdinszteljük a vajon a curryvel együtt. Hozzáadjuk a kukoricát (valamennyit félreteszünk a tálaláshoz), 2-3 perc alatt összepároljuk, majd felöntjük kb. 1 liter főzőlével. 15 percig enyhén gyöngyözve főzzük a levest, majd beleöntjük a tejszínt, és összeturmixoljuk. Pár csepp lime-lével és egy kevés csilivel még pikánsabbá tehetjük a levest.

Fasírt mustáros krumplipürével

Hozzávalók:
■ 50 dkg darált sertéshús
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 2 cső főtt kukorica
■ 1 tojás, zsemlemorzsa
■ 1 csokor petrezselyem
■ só, bors, olaj a sütéshez
■ 1 kg krumpli
■ tej
■ vaj

A húst eldolgozzuk a reszelt hagymával, a csőről levágott, főtt kukoricaszemekkel, az aprított petrezselyemmel, a tojással, az aprított fokhagymával, sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható húsmasszát kapjunk. A masszát 30 percig pihentetjük, majd húspogácsákat gömbölyítünk. Nem túl forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Köretnek adhatunk hozzá hagyományos módon készített krumplipürét, amelyet 1 csapott evőkanál magos dijoni mustárral tettünk pikánssá.

Fotó: archív