Egészség

Alternatív immunerősítés: kapszulák helyett táncoljon, igyon és aludjon a megfázás ellen

Ahhoz, hogy a hűvösebb idő beköszöntével ne dőljünk azonnal ágynak, már most érdemes felturbózni az immunrendszerünket.

Ne veszekedjünk!

Ha az immunrendszerünk megfelelő egyensúlyban van, akkor képes felismerni és elpusztítani a kórokozókat. A szervezet ellenálló képességét azonban számtalan tényező gyengíti, mint például az idegeskedés, stressz vagy otthoni veszekedés. Mindezek hatására ugyanis a mellékvese a normálisnál több kortizolhormont termel, gyengítve a védekezőrendszert. Immunrendszerünk mindenkori állapotáról arcunk árulkodik.

Igyunk!

Az immunsejtek létrejöttéhez megfelelő adag vitaminra és ásványi sókra van szüksége a szervezetünknek. Ezeket leginkább zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű lisztből készült termékekből tudjuk kinyerni.
Az is jó, ha frissen facsart gyümölcs- vagy zöldségleveket iszunk. Igyunk minél több ásványvizet, legalább napi másfél-két litert. Tegyünk bele egy kevés frissen csavart citrom- vagy narancslevet, ettől nemcsak finomabb lesz, de C-vitaminban is bővelkedik. Együnk minél több fokhagymát és mézet, de homeopátiás készítményekben is számos hatékony immunerősítőt találunk.

Szabad egy táncra?

Mozgás közben a szervezet fokozottan termeli a védősejteket, amelyek aktívabbak és jobban növekednek, mint általában. Ebből a szempontból ideális minden olyan sport, ami igényel némi kitartást. Ez lehet akár egy kiadós séta is, vagy biciklizés a családdal vagy akár egy jó táncolás is, a lényeg, hogy egy héten legalább kétszer-háromszor fél órát mozogjunk. Ennek hatására nemcsak az anyagcserénk és a vérellátásunk javul, de a mozgás jó nagy adag endorfint, azaz boldogsághormont termel, ami kedvezően hat az immunrendszerre.

Hideg zuhany

A szaunázás, és az azt követő hideg zuhany hatására az erek összehúzódnak, majd kitágulnak, így karbantartva a vérkeringést.

Feküdjünk le időben!

A szervezetünk alvás közben töltődik fel. Ilyenkor csökken a vérnyomás, lassul a pulzus, lelassul a szervezetünk, feltöltődik az immunrendszerünk. Az alvásigényünk ugyan nem egyforma, de hat-nyolc óra mindenképpen szükséges a teljes regenerálódáshoz.

Fotó: shutterstock