Egészség

Ezért vegyünk komolyan az allergiát: komolyabb baj előszobája is lehet

Az allergiás orrdugulás nem csak a közérzetünket rontja el, de a munkában, sőt a tanulásban is rettenetesen visszavet minket.

Egyre többen szenvedünk

Évről évre egyre többen küzdünk allergiás tünetekkel, a szénanátha mára népbetegséggé is vált. Ez a krónikus megbetegedés, tüsszögéssel, kötőhártya-gyulladással, szemvörösséggel- és viszketéssel, véget nem érő, vizes orrfolyással, orrdugulással jár.

Ne hanyagoljuk el!

Az allergia kezelését nemcsak azért érdemes komolyan venni, mert rontja az életminőségünket, hangulatunkat, hanem azért is, mert a munkahelyi teljesítményünkre, tanulmányainkra is borzalmas hatással van. Ennek egyik oka, hogy éjszaka nem tudjuk kipihenni magunkat a kínzó tünetek miatt, a másik pedig, hogy az orrdugulás az agyban korlátozza a tanulási és a kognitív, azaz megismerő, felismerő funkciókat is, ez pedig a gyerekek bizonyítványán is meglátszik. Emellett a kezeletlen allergia következtében kialakulhat orrmellék- és arcüreggyulladás, középfül- és torokgyulladás, illetve ekcéma és asztma is előfordulhat.

Mit tegyünk?

Mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, aki megfelelő szakemberhez irányít bennünket. A speciális tesztek, fül-orr-gégészeti és vérvizsgálatok fényt derítenek a bajunkra, és ennek megfelelő kezelést javasol, többek között immunerősítést, orrspray használatát, esetleg speciális gyógyszerek szedését.

Fotó: pexels