Lélek

Mit tegyünk, ha túlsúlyos a gyerek? A noszogatás a legrosszabb módszer!

A testsúly mindenkinél kényes kérdés, de ez sokszorosan igaz, ha tinédzserekről van szó. Éppen ezért kell nagyon óvatosan fogalmaznunk, amikor ez a téma kerül napirendre!

Mondjam vagy mutassam?

Mit lehet akkor tenni, ha a saját gyerekünkön több a súlyfelesleg, mint a vele egykorúakon, vagy csupa egészségtelen finomsággal tömi magát? Esetleg hogyan nyithatjuk fel a szemét, ha a piszkafa modelleket tekinti példaképnek, és ő maga is csontsovány szeretne lenni?

„A verbális kommunikációnál sokkal fontosabb az, hogy a gyerekeinknek milyen példát mutatunk. Legalábbis hosszú távon mindenképp hatásosabb, hiszen így válik az ő életének a részévé is az egészséges életmód. Vagyis nem várhatjuk el a tiniktől, hogy ne igyanak cukros italokat és ne egyenek csipszet, ha mi magunk nem tudunk ellenállni. De nemcsak az számít, hogy mit, hanem az is, hogyan eszünk. Akár olyan apróságok is számítanak, hogy nem kapkodva faljuk be az ételt, hanem megadjuk a módját, alaposan megrágjuk a falatokat stb. A legjobb megoldás, ha legalább egy fő étkezésénél, például a vacsoránál együtt van az egész család. Legyen egyfajta rituálé, amikor egy asztalhoz ülünk, hiszen ilyenkor tudnak a szülők példát mutatni!” – javasolja szakértőnk, dr. Piczkó Katalin, pszichiáter.

Csak azért sem fogyok le!

„Azért is óvatosan kell beszélgetni a gyerekekkel a súlyproblémákról, mert könnyen előfordulhat, hogy az ellenkező hatást váltjuk ki, mint amit szeretnénk. Például, ha bántó jelzővel illetjük, akkor lehet, hogy ez egyfajta önbeteljesítő jóslat lesz, és még rosszabbá válik a helyzet. Hiszen a gyerekekben sokszor tudat alatt működik egyfajta dac a felnőttekkel szemben, hogy már csak azért sem csinálja azt, amit várnak tőle. De sajnos, ha ez éppen a testsúllyal kapcsolatban történik, az rengeteget elárul a gyerek-szülő kapcsolatról. Ezért nem szabad piszkálni őket, hanem csak szelíden lehet terelgetni.”

Csak szelíden!

„Ha már elkéstünk azzal, hogy példát mutassunk, és valóban van rajta súlyfelesleg vagy éppen túlzottan sovány, akkor egyedül  a nyílt és őszinte kommunikáció segíthet – árulja el a szakértő. – Ne legyen titkolnivalónk, és őszintén mondjuk el neki, amit gondolunk. De arra mindenképp ügyeljünk, hogy ez ne legyen támadás, és ne kritizáljuk a külsejével kapcsolatban. Vagyis soha ne mondjuk azt, hogy Kislányom, nem gondolod, hogy egy kicsit kövér vagy?, hanem kezdjük így: Kislányom, szerintem egy picit jobban figyeljünk  oda arra, hogy mit eszünk. Próbáljuk kifejteni, hogy az egészségtelen ételek akár az egész életünkre negatív hatással lehetnek.”

Ki hozza szóba?

„Nagyon sokat számíthat, hogy melyik szülő hozza szóba a testsúllyal kapcsolatos problémákat. Jobban sülhet el, ha az édesapák a fiaikkal, míg az édesanyáik a lányaikkal beszélgetnek. Hiszen a lányok életében a papájuk az első férfi, és ha ő hoz fel egy kényes témát, az esetleg zavarba ejtő lehet számukra, és fordítva ugyanez vonatkozik a fiúkra is. De ha szoros a kapcsolat, akkor ez nem számít, csupán a beszélgetés módjára kell ügyelni” – avat be Piczkó Katalin.

Észrevétlen mozgatás

Ha viszont úgy látjuk, hogy nem segít sem a nyílt kommunikáció, sem az, ha látja a szülőkön, hogy ők maguk helyesen esznek, akkor más módszerrel kell megmutatni, hogy milyen előnyei vannak az egészséges életmódnak. „Próbáljunk meg a családdal szervezni valamilyen közös sporttevékenységet, például focizzunk, kosarazzunk, vagy csak sétáljunk nagyokat – javasolja a pszichiáter. – Hiszen, ha a fiatalok rákapnak a mozgás örömére, akkor a megfelelő táplálkozás, a kiegyensúlyozott testsúly már magától értetődővé válik!”

Fotó: shutterstock