Lélek

A pénz a legnagyobb nagyító: miért vesznek meg, akik vagyonosak lesznek?

Ki ne vágyna arra, hogy az ölébe hulljon egy halom pénz? De vajon a meggazdagodás tönkretehet egy stabilnak hitt házasságot?

Álomból rémálom?

A legtöbben esetben, amikor egy fiatal pár összeházasodik, csupán egy kis lakásra telik nekik, és szerényen élnek. Ám a hosszú évek kitartó munkája sokszor meghozza a gyümölcsét, és mire elég idősek lesznek, lesz pénzük egy másfajta élethez. Már csak az a kérdés, hogy a gazdagság mennyire lesz hatással a kapcsolatukra. Mi van abban az esetben, ha a férj úgy érzi, végre megteheti, hogy ne dolgozzon olyan keményen, esetleg vegyen egy drága motort, míg a feleség továbbra is ragaszkodik a visszafogott mindennapokhoz, és nem szeretne költekezni.

„Nagyon fontos kérdés, hogy a kialakult helyzetet hogyan tudják kezelni. Vagyis közösen mennek keresztül egyfajta átalakuláson, vagy pedig mindketten másként állnak a tehetőssé válás kérdéséhez. Ha ugyanis nem egyforma úton indulnak el, könnyen eltávolodhatnak egymástól. Akár az is megtörténhet, hogy végül a válás mellett döntenek” – árulja el szakértőnk, dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Enyém vagy miénk?

„Az is nagyon lényeges, hogy a vagyont melyik fél hozza be, esetleg közösen jutottak-e a pénzhez. Fontos, hogy tudjanak aszerint gondolkozni, hogy »Ami az enyém, az a tiéd is!«. Mert ha ez nincs meg, akkor az állandó konfliktusok forrása lehet. Az a kérdés, hogy meg tudják-e őrizni a kapcsolat egyensúlyát, vagy minden borul, amit addig kialakítottak. Hiszen, ha az egyikük munkájának köszönhető a meggazdagodás, megtörténhet, hogy ezentúl kizárólag ő szeretne az irányító lenni a családban, és az ő szava lesz döntő” – figyelmeztet a pszichiáter.

A pénz komoly nagyító

A gazdagság nemcsak abban okozhat változást, hogy a házaspár nem a legolcsóbb felvágottat veszi meg a boltban, vagy megengednek maguknak egy elegáns vacsorát. A leglényegesebb, hogy átalakul-e a felek személyisége.

„Ez a veszély különösen akkor áll fenn, ha nem közös vállalkozásban, hanem egy multi alkalmazottjaként kezd el csillagászati összegeket keresni egyikük, lyenkor előfordulhat, hogy a fejébe száll a dicsőség, megnő az egója. De a pénz olyan, mint a nagyító: ha eddig is voltak problémák a kapcsolatban, ha eddig is különböztek a párok, akkor a pénz nem elfedi a gondokat, hanem felnagyítja őket” – mondja Piczkó Katalin. Tehát, ha egyikük korábban is nagyvilági életre vágyott, a másikuk mindig inkább otthon ülő típus volt, akkor ez csak egyre rosszabb lesz. Mert az, hogy kitárult a lehetőségek tárháza, nem feltétlenül a boldogsághoz vezető utat jelenti.

Jó kor(ban) jön a pénz

Vajon mikor jön el az ideális időszak, hogy valaki gazdaggá váljon? Mikor tudjuk kellően megbecsülni és kiélvezni, hogy bátrabban költhetünk? „Ha egy negyvenes éveiben élő házaspárral történik ilyen, akkor nagyobb esélyük van arra, hogy stabilak maradjanak, és józanul tudják kezelni a helyzetet. Ugyanis egy pszichológiai kutatás szerint a személyiségünk negyvenéves korban érik meg, akkor válunk igazán kiegyensúlyozottá. Hiszen tudjuk mit értünk el eddig, hol tartunk most, és hová szeretnénk még fejlődni.”

Vagyonos vágyak

Ha egy házaspár együtt járta végig azt az utat, hogy egy idő után már nem kell meghúzniuk a nadrágszíjat, akkor valószínűleg azonos az értékrendjük. Vélhetően mindketten ugyanazokra szeretnének költeni, például nagyobb házra, a gyerekekre.

„Ilyenkor fontos, hogy előre megbeszéljék, mihez kezdjenek a pénzzel. De az is előfordulhat, hogy teljesen eltérő dolgokra vágynak. Ebben az esetben csak az adhat megoldást, ha keresnek egy olyan közös célt, ami kompromisszumot jelent” – javasolja a szakértő.

fotó: profimedia