Egészség

8 jel, ami arra utal, hogy a stressz megeszi az életét: a harmadik nagyon furcsa

A stressz akkor is károsíthatja a szervezetünket, ha nem remeg a gyomrunk tőle. Olyan jelzésekkel is hírt adhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a feszültség miatt lépnek fel.

Ha látszólag minden rendben van, mégis minden hajnalban felébredünk, érdemes elgondolkodnunk azon, nem munkál-e mégis a stressz a háttérben. A feszültségnek vannak olyan jelei, amelyek nem annyira nyilvánvalóak, mint az ismerős remegés és ingerlékenység, mégis arra utalnak, hogy állandósult az életünkben az idegeskedés. Érdemes észrevenni őket, és változtatni az életmódunkon, illetve bevetni a rövid távú „gyorssegélyeket”.

Rossz tartás

A lelkünket terhelő feszültség a testünket is rossz, púpos tartásba rántja össze. A vállunk szinte automatikusan veszi fel a görbe formát, amikor lelkileg támadhatónak és sérülékenynek érezzük magunkat.

  • Üljünk a szék szélére, a kezünket összefonva tegyük a hátunk közepére, és vegyünk mély lélegzeteket. Tudatosítsuk magunkban, milyen a tartásunk, igyekezzünk napközben is odafigyelni rá.

Durva, viszkető bőr a karon

A feszültség hatására hisztamin termelődik a szervezetben – ettől pedig a bőr vastagabbá, durvábbá, kiütésessé válhat, és viszketni kezdhet.

  • Válasszunk olyan tisztálkodószert, amely semmilyen allergént nem tartalmaz, de táplálja a bőrt – nagyon jó erre a célra például a kecsketejszappan. Ügyeljünk az érintett terület hidratálására, méghozzá allergénmentes krémmel, testápolóval.

Pöttyös nyelv

A kínai orvoslás szerint a nyelv a szervezet egészségének mutatója. Ha túl sok zsíros és fűszeres ételt eszünk, vagy nagy rajtunk a nyomás, a szervezetünk stresszhormonokat kezd termelni, ettől pedig a nyelvünkön fehér szegélyű, vörös „szigetek” képződnek.

  • A sütit cseréljük dióra, mogyoróra, a zsíros húsokat pedig lencsére – ezek az ételek ugyanis nagyon gazdagok B-vitaminokban, amelyek csökkentik az idegi feszültséget. A B12-vitamin- tabletta is jót tehet, de ne kezdjük a saját szakállunkra szedni, előtte mindenképpen egyeztessünk az orvossal.

Görbe lábujjak

Ha stressz ér bennünket, nemcsak a vállunk vesz fel azonnal görbe tartást. A lábujjaink visszatükrözik a vállunk feszültségét, és szinte „ökölbe szorulnak”.

  • Lefekvés előtt tornázzunk, szorítsuk össze, majd nyújtsuk ki a lábujjakat. Kellemes illatú, frissítő lábkrémmel is átmasszírozhatjuk a lábfejünket. A lábtorna és masszázs után pár vállkörzéssel a vállunk feszültségét is enyhíthetjük.

Hajnali ébredés

Ha minden hajnalban, úgy fél négy körül
felébredünk, annak valószínűleg a stressz hatására termelődött stresszhormon, a kortizol lehet az oka. A második és harmadik alvási ciklus között ugyanis elönti a szervezetünket a kortizol, ettől ébredünk fel szinte óramű pontossággal.

  • Hagyjuk a diétát, és együnk egy kis szénhidrátot, például barna rizst az esti órákban, amely megnyugtatja az idegrendszert.

Fájó térd

A stressz savasítja a testet, és kedvez a gyulladásos reakcióknak, ezért érezzük úgy, hogy az izmaink elmerevednek, ha nagy nyomás nehezedik ránk. De nemcsak az izmok lesznek merevek, hanem az inak és ízületek is, sőt, akár be is gyulladhatnak. Különösen a térdünk érzékeny erre.

  • Bár a mozgás az egyik legjobb stresszoldó, feszült időszakokban ne erőltessük a térdünket olyan kemény sportokkal, mint a futás, inkább menjünk úszni. Esténként gyúrjuk át alaposan az alsó lábszárunkat bokától felfelé (akár az ökölbe szorított kézfejünket is használhatjuk), és a térd körüli területet.

Rossz szaglás

Egy német tanulmány kapcsolatot mutatott ki a szaglás elvesztése és a depresszió között: a feszültség és a rossz hangulat összezavarja az agynak azt a részét, amely többek közt az illatok és szagok érzékeléséért is felelős.

  • Ha szeretnénk felélénkíteni a szaglásunkat, terítsünk a fejünkre egy törölközőt, és lélegezzük be mélyen egy fazéknyi jéghideg víz páráját. A szobába spricceljünk szét frissítő és hangulatjavító citrus illóolajat tartalmazó légfrissítőt. Olyat válasszunk, amely valóban természetes illóolajat tartalmaz, nem szintetikus illatanyagokat – akár magunk is készíthetünk ilyet, ha egy evőkanál alkoholba belecseppentünk 5-10 csepp citrom illóolajat, majd másfél dl vízzel felöntve szórófejes üvegbe töltjük. Használat előtt mindig rázzuk fel!

Önkéntelen homlokdörzsölés

A stressz rontja a döntéshozó képességünket. Amikor megdörzsöljük a homlokunk közepét, a döntésekért felelős agyi területet masszírozzuk meg önkéntelenül. Ha ez a mozdulat egyre gyakoribbá válik, az azt jelzi, hogy nehezen döntünk, és belső harcot folytatunk.

  • Ha a két szemöldökünk közepe fölött körülbelül 2,5 centiméterrel található területet a középső ujjainkkal körülbelül 30 másodpercig nyomjuk, a kínai orvoslás szerint kitisztíthatjuk a fejünket, és ellazíthatjuk a homlokunkat. A halántékunkon és a csuklónkon egy csepp levendula vagy citrom illóolajat is eldörzsölhetünk, mindkettő kiválóan enyhíti a feszültséget.

Fotó: profimedia