Egészség

Bélféreg tünetei gyerekeknél: kezelés orvosi módszerekkel és megelőzés

Az emésztőrendszerünkben lévő élősködő férgeket és az általuk okozott betegségeket nevezzük bélférgességnek. A fertőzés lehet akár teljesen tünetmentes, de a parazita táplálékot, vitaminokat von el a szervezetünktől.

A bélférgesség tünetei

„Az emésztőrendszerünkben lévő élősködő férgeket és az általuk okozott betegségeket nevezzük bélférgességnek. A fertőzés lehet akár teljesen tünetmentes, de ha a parazita táplálékot, vitaminokat von el a szervezetünktől, vagy allergiásak vagyunk rá, akkor igen változatos tüneteket okozhat. A lárvák a szervezetünk számára idegen testek, ezért gyakran gyulladásos gócokat hoznak létre” – mondta Kóczán István belgyógyász, kardiológus.

Miért költöznek belénk?

„A férgek élősködők, tehát kell nekik egy gazdaszervezet, melyben élnek, táplálkoznak és szaporodnak. A gazdaszervezetük lehetünk akár mi magunk, azaz a tápcsatornánk, a beleink.”

Milyen férgektől kell tartanunk?

„Európában a leggyakoribb férgek a cérnagiliszták, a szalagférgek és az orsóférgek. Ezeken kívül persze rengeteg más élősködő is létezik, de azokkal inkább csak trópusi tájakon lehet találkozni.”

A cérnagiliszta jelei:

„Viszkető fenék, ekcémás kiütések a végbélnyílás körül, émelygés, koncentrációs zavar, fáradékonyság. A végbélnyílás körüli tüneteket a nőstény giliszta okozza, éjszakánként ott teszi le mintegy tízezer petéjét, amelyek néhány óra alatt ki is bújnak. Vakarózással a peték a körmünk alá kerülhetnek, onnan pedig már könnyedén a szánkba juthat, és máris újrafertőztük magunkat. Sokszor az apró fehér férgek a székletben is látszódnak.”

A szalagférgek jelei:

„A szalagférgek esetében a felnőtt férgek és a lárvák két különböző gazdaszervezetben vannak. A felnőtt férgek a szervezetünkben általában nem okoznak panaszokat, ha igen, akkor is csak enyhe émelygést, étvágytalanságot, fogyást, esetleg hasfájást. A lárvák viszont sok szervet és szövetet megtámadnak. Ezek az állatok a fejükkel megkapaszkodnak a bélnyálkahártyánkon, és ott akár több méter hosszúra is megnőhetnek. A féreg önmagát termékenyíti meg, és szaporodik. A szalagféreg évekig elélhet bennünk anélkül, hogy észrevennénk. Ez idő alatt több millió petét rakhat le, főként az izomzatunkban, agyunkban, ami igen erős fájdalmat okozhat, sőt, akár epilepsziát is. Leginkább nyers húsokkal kaphatjuk el.”

Az orsóféreg jelei:

„A leggyakoribb emberi féregfertőzés, óvodás és kisiskolás gyermekek a leginkább érintettek. A pete az emberi ürülékkel trágyázott, főleg nyersen fogyasztott zöldség- és gyümölcsfélék útján, illetve közvetlen érintkezéssel jut az emberbe. A rossz higiénés viszonyok, az állatok lakásban tartása növeli a fertőzés előfordulását. Legtöbbször ez a fertőzés is tünetmentes, de a lárvák a véráram útján eljuthatnak a tüdőnkbe, és tüdőgyulladását okozhatnak, ami köhögéssel és lázzal jár. Mivel a férgek táplálékukat a bennünk lévő ételekből nyerik, a súlyunk csökkenni kezd, később akár alultápláltság is kialakulhat. Ha nagyon elszaporodnak, hasi fájdalmat, puffadást, bélelzáródást is okozhat.”

Ha el akarjuk kerülni!

✔ A háziállatokat félévente féregteleníteni kell, hiszen tőlük is elkaphatóak a férgek. Ezt akkor is tegyük meg, ha semmilyen tünetet nem tapasztalunk nálunk. Különösen akkor ügyeljünk erre, ha gyerek is van, hiszen ők hajlamosak kihagyni a kézmosást, és gyakrabban puszilgatják az állatokat.

✔ A földről felszedett gyümölcs is lehet fertőzött, azért is kell megmosni evés előtt.

✔ Tömegközlekedési eszközön és egyéb olyan helyeken, ahol sokan vannak, ne együnk.

✔ Ha nem tudunk sehol kezet mosni, akkor próbáljunk meg úgy enni, hogy kezünkkel ne érintsük az ételt.

✔ A víz is lehet fertőzött, soha ne igyunk ellenőrizetlen kutakból, tavakból, patakokból.

Házi gyógymódok

A gyógyszeres kezelés mellett, együnk sok fokhagymát, szegfűszeget, bazsalikom- és oregánóolajat. A népi hagyomány szerint, ezek a természetes csodaszerek mindegyike távol tartja az élősködőket, de azért inkább csak kiegészítő terápiaként alkalmazzuk.

Forduljunk orvoshoz!

A bélférgességet semmiképpen ne próbáljuk magunk kikezelni. A belgyógyász elvégzi a szükséges vizsgálatokat (labor, széklet, ultrahang, esetleg MRI), majd gyógyszeres kúrával, végszükség esetén sebészi úton eltávolítja a bennünk lakozó parazitákat.
A kezelés befejezése után egy és három hónappal az orvos újra ellenőrzi a székletmintát.

Tudta?

Japánban az emberek 95%-ában élnek férgek, mely a nemzeti ételüknek, a sushinak köszönhető. De veszélyeztetett minden olyan nemzet, melynek ételeiben sok nyers húsféle szerepel. Mivel nemcsak emberben találhatóak meg ezek a lárvák, hanem állatokban is, a fertőződés előfordulhat férges hús fogyasztásával is. Persze csak akkor, ha félig sütött, véres húst eszünk. A sütés, a főzés és a mélyhűtés elpusztítja őket.

Fotó: fotolia