Egészség

Gyógyszer vagy étrendkiegészítő: mikor, melyiket kell szedni?

Mindkettő kapható patikában, a jobb közérzetünket szolgálják, mégis óriási eltérés van közöttük.

Betegségre gyógyszer

A vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalomba hozatalára szigorú szabályok vonatkoznak. Csak a vegyészek sokéves kutatómunkáját, kísérleteiket, tesztjeiket követően kerülhetnek a gyógyszertárba a pirulák. Ezeket a betegségek gyógyítására, a tünetek enyhítésére használjuk. Az orvos utasításainak betartásával kell alkalmaznunk, a helytelen adagolás nem csak az egészségünket, de az életünket is veszélyeztetheti. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek recept nélkül is kaphatók, ezek enyhébb hatású készítmények.

Megelőzésre étrend-kiegészítő

Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem alkalmasak betegségek gyógyítására, de még a tünetek enyhítésére sem. A hiányállapotok leküzdésére, az ebből következő betegségek megelőzésére szolgálnak. Ezeknek a forgalomba hozatalát nem előzik meg a gyógyszerekre jellemző idő- és költségigényes vizsgálatok. A hatóság csak szúrópróbaszerűen ellenőrzi a készítmények hatékonyságát, ezért gyakori a hamisítás. Érdemes utánajárni, hogy melyik gyártó termékét választjuk!

Mikor szedjünk étrendkiegészítőt

Az étrend-kiegészítőkre azért van szükség, mert a mai modern táplálkozás nem megfelelő. A feldolgozott készételekben a szükségesnél jóval kevesebb fontos vitamin, táp- és ásványi anyag található, viszont túl sok só, cukor, állati zsiradék van bennük. A gyümölcsöket, zöldségeket sem frissen szedjük, hanem a szupermarketekben vásároljuk, lehetőleg egy hétre előre, így ezek tápanyagtartalma is töredéke lesz annak, mint amit gondolunk.

A 25–34 éves nők kétharmada például vashiányos. A gyerekek fogainak fejlődéséhez rengeteg kalcium és fluor szükséges, a várandós nőknek B9-vitamint kell pótolni, a csontritkulás megelőzéséhez kalcium és D-vitamin, a porcok épségéhez pedig Glükozamin kell.

Fotó fotolia