Otthon

Hagymások: őszi ültetési rend és gondozási útmutató a tavaszi virágözönhöz

A hagymás és gumós évelők igényelnek némi odafigyelést, ám gondoskodásunkat százszorosan meghálálják.

Hogy tényleg kikeljenek!

Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal csodás színekben pompázzon a kertünk, már ősszel el kell ültetnünk a virághagymákat, míg a nyáron nyíló növényekét tavasszal ássuk a földbe. Hagymás növényeink a tápdús, jó vízáteresztő talajt kedvelik, pangó vizes talajban elrohadnak. Ha nem megfelelő a föld, akkor sem kell lemondanunk róluk, javíthatjuk a talaj minőségét. Komposzttal, szerves trágyával gazdagítsuk a környezetét, akár még mulccsal is. Utóbbit a tetejére is szórhatjuk, amikor kihajtott a virág, ez nem csak a gyomosodást akadályozza, hanem elvezeti a vizet, mégis nehezebben szárad ki a közeg, és némi tápanyaggal is dúsítja a talajréteget.

Fontos a szomjoltás!

Vannak nem télálló hagymás növények, melyek a tárolás idején kiszáradhatnak, mint a gyömbérliliom vagy a gumós sarkantyúka. Ha ez történik, akkor életképtelenné válnak, ezért figyeljünk rá, hogy mindig egy picit nedvesek legyenek. Erre a célra megfelel, ha fűrészporba, tőzegbe vagy faforgácsba tesszük őket, és azt időnként kicsit megöntözzük. Szellős, hűvös helyen teleltessük őket, nehogy fertőzést kapjanak! Persze, vannak kivételek. Például a tengerszemvirág és a tengeri nárcisz száraz, 15-20°C-os tárolást igényelnek, ezért ezeket a fajtákat inkább a lakásban tartsuk, amíg ki nem tavaszodik.

Harc a pockok ellen!

Sajnos a virághagymákat imádják a földalatti kártevők, főként a mezei pocok. Éppen ezért érdemes ültetőkosárba tenni a gumókat, így nem férnek hozzájuk a különböző rágcsálók, továbbá a felszedésük is sokkal könnyebbé válik. Téli tárolásnál a megfelelő szellőzéssel csökkenthetjük a gomba- és baktériumfertőzés lehetőségét.

Saját ritmusuk van!

A hagymás növényeknek megvan a maguk életritmusa. Kihajtás után csodaszép virággal ajándékoznak meg bennünket, majd a bennük lévő tápanyag elkezd visszaáramlani a hagymákba a levélzetükből, amely megsárgul, elszárad, és az év hátralévő részében a hagyma a föld mélyén pihen. A raktározott tápanyagból merítenek erőt a következő évi kihajtáshoz. A hagymásaink azt is nagyon meghálálják, ha a növekedésük idején gondoskodunk a tápanyagellátásukról.

Óvatosan a fagyban!

Vannak olyan hagymások, amelyek fagyérzékenyek. Ilyen például a kardvirág vagy az üstökliliom. Ezek nem tudnak áttelelni, ezért nekünk kell segítenünk: ősszel, még az első fagyok előtt szedjük ki őket a földből, hagyjuk, hogy az elsárgult lomb leszáradjon, majd szedjük le róluk, válasszuk le a sarjhagymákat és a télen, hűvös helyen, például pincében tároljuk. Mivel a gumók könnyen elrohadnak, tartsuk őket hűvös helyen addig, míg nem ültetjük el őket!

Varázsoljunk virágos rétet!

Ha a virágos rét hangulatát szeretnénk a kertünkbe csempészni, és nem sajnáljuk a gyepes területet, akkor a tavasszal virágzó hagymásokat ültethetjük elszórva, akár a fűbe is. Ezt ősszel tegyük, és előtte mindenképpen nyírjuk le a füvet. Ilyenkor ne szabályos sorokat tervezzünk, hanem véletlenszerűen ültessünk! Így azonban nem lesz egyszerű a fűnyírás! Akinek foltos a gyepe, annak érdemes a foltokat betelepítenie hagymásokkal.

Ültetési kalauz

Ültetőkanállal készítsünk gödröket, szórjunk az aljukba aprószemű kavicsot, majd tegyük beléjük a hagymákat. A lyukak mélységét
a hagyma ültetési mélysége határozza meg. Lehet egy kis komposztot vagy műtrágyát tenni a gödörbe. Ügyeljünk rá, hogy a hegyes felük felfelé álljon, a kócos pedig lefelé. Ezután szórjunk rájuk általános virágföldet, lazán, óvatosan nyomkodjuk be, de a világért se tömörítsük! Mint minden ültetés után, öntözzük meg a növényeket! Időnként kézzel gazoljunk ki körülöttük, és egyúttal lazítsuk meg a talajt! Amikor megvásárolunk egy virághagymát, informálódjunk az eladótól, vagy olvassuk el a csomagolásán, hogy mire van igénye, mikor kell ültetni, milyen mélységben, főleg a különleges fajtáknál.

Ültessünk különlegességeket!

Virginiai tüdővirág

Gyönyörű, tavaszi évelő, mely április–májusban élénk, kék, csoportosan nyíló, tölcsér alakú virágokkal díszít. Nektárja vonzza a méheket és a lepkéket. Félárnyékos fekvést, üde, humuszban gazdag, savas, semleges vagy lúgos kémhatású, jó vízáteresztő talajt igényel. Vízigénye közepes. A növény fiatal leveleit a csigák veszélyeztethetik, ezért jobb, ha elővigyázatból permetezéssel védekezünk ellenük.

Abesszín kardvirág

A kardvirágok fagyérzékeny, hagymagumós növények, amik augusztus és október között közel egyméteres szárakon hozzák virágaikat. Az Abesszín kardvirág egyedi, bíboros közepű fehér virágai édes illatot árasztanak. Leginkább nagyobb csoportokba ültetve érvényesülnek. Napfényigényesek, jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag talajt kedvelnek. Szélvédett helyre ültessük őket! Az első fagyok előtt fel kell szedni a hagymagumóit, és hűvös, száraz helyen tárolni őket.

Csokoládéillatú pillangóvirág

A csokoládéillatú pillangóvirág nevét virágainak enyhe, csokoládé-, illetve vaníliaszerű illatáról kapta. Nyár elejétől egészen szeptemberig hozza a magas szárakon magányosan nyíló burgundi vörös, már-már fekete virágait. Napfényigényes, közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye nagy, földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan! Az elhervadt virágok eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását. Nem fagytűrő, így a fagyok előtt gumóját fel kell szedni, és fagymentes helyen tárolni.

Fotó: fotolia, pexels