Lélek

Ezeket az éveket jó lenne átugrani…: mikor öregszünk a legjobban?

Az idő múlását, illetve az ettől való félelmet általában a kerek születésnapokon érezzük leginkább. Van, akit már a harmadik x is lehangol, más viszont a hatodikat is büszkén és vidáman ünnepli. Mitől függ, ki hogyan idősödik?

Azt, hogy a korunk milyen hatással van ránk, sok minden befolyásolja: az adott élethelyzetünk, a habitusunk, a lelki állapotunk és persze a környezetünk hozzáállása is meghatározó tényező lehet. Sokan gondolják úgy, akár már a harmincadik születésnapjuktól fogva, hogy ez az életkor nem ünneplésre méltó, nem szeretnek arra emlékezni, hogy öregszenek. Kirázza őket a hideg a születésnapi bulik gondolatától is. Ugyanakkor van, aki kifejezetten büszke arra, hogy már elért egy bizonyos kort, és büszkén ünnepelteti magát hatvan felett is, de legalábbis megtalálja benne a szépet. Erős Antónia szerint ötvenes nőnek lenni elképesztően felszabadító érzés. Az RTL híradósa néhány héttel ezelőtt lapunknak kifejtette az okokat is: jó esetben ekkor már van egy szép és hosszú házasságunk, szerető családunk, gyerekeink és megbízható baráti körünk, akikre számíthatunk.

„Jó programokkal, sok élménnyel és rengeteg nevetéssel tehetünk a legtöbbet azért, hogy a lelkünkben fiatalok maradjunk, és elégedettek legyünk az életünkkel” – mondta Antónia.

44 és 60 a bűvös számok

És vajon mit mond az öregedésről a tudomány? Tény, hogy minden nap, minden percben öregszünk. Ezen nincs mit magyarázni. Ám – és ez már talán nem ilyen egyértelmű – szervezetünk valódi öregedése nem teljesen egyenletes: vagyis nem ugyanúgy öregszünk minden nap, héten, sőt még évente sem ugyanolyan ütemben idősödünk.

A stanfordi egyetem genetikai intézetének kutatói szerint két életkort lehet kiemelni az öregedés tekintetében: a tanulmány szerint a szervezetünk 44 és 60 éves korunkban öregszik a legintenzívebben.

A kutatásban több évig összesen 108 – 25 és 75 év közötti – személy vett részt. A tudósok a belekben, a szájban, a bőrön és az orrban található mikroorganizmusokat, molekulákat vizsgáltak. Arra az eredményre jutottak, hogy a molekulák nagy része (81 százaléka) rendszertelen öregedési folyamaton megy keresztül. Vagyis a sejtek nem egyforma mértékben változnak évről évre.

A nők és a férfiak ugyanolyan mértékben
A molekuláris változások alapján a kutatók megállapították, hogy felnőttkorban a legintenzívebb öregedés a negyvenes éveink közepén, egészen pontosan 44 éves korunkban figyelhető meg. Ez elsősorban a zsír- és alkohol-anyagcserénél, valamint a szív- és érrendszer állapotánál figyelhető meg.

Mivel a hölgyek esetében ez az időszak sokszor a változókor kezdetével is egybeesik, így a tudósok először arra gyanakodtak, hogy ennek is köze van az eredményekhez. Ám annak ellenére, hogy több tünetre számítottak a kutatás női résztvevőinél, meglepetésükre a férfi alanyok között ugyanazokat az öregedéssel kapcsolatos folyamatokat figyeltek meg.
Dr. Xiaotao Shen, a kutatás egyik vezetője szerint a menopauza és a perimenopau­za változást idéz elő a nők szervezetében (nem véletlenül hívják változókornak) a negyvenes éveik közepén, de a hormonok mellett egyéb tényezők is szerepet játszanak ebben a korban, amelyek az öregedésért felelősek. Ezért van az, hogy nők és férfiak ugyanolyan mértékben öregszenek 44 éves koruk körül.

Így talán érthető, amikor a negyedik x után már egyre nehézkesebben megy a fizikai munka, a sport, vagy egyre több helyen fájnak az ízületeink, nehezebben alszunk el, és még sorolhatnánk a tüneteket.

Lassuló szakasz

A negyvenes éveink közepétől aztán megint egy visszaesés, lassulás figyelhető meg az öregedés tekintetében. Vagyis, hol jobban, hol kevésbé öregszünk, de a következő intenzív megugrás legközelebb 60 éves korunkban tapasztalható. Az idősödést ebben a korban főként a szénhidrát-anyagcserénkben, a vesefunkciónkban és az immunrendszerünk szabályozásának változásában figyelhetjük meg.

A tudósok felfedezték, hogy ebben az életszakaszban – vagyis hatvan éves korunkban – olyan folyamatok indulnak el a szervezetben, amelyek az oxidatív stresszel – ami köztudottan az öregedési folyamatért felelős – állnak összefüggésben. A vizsgálatok szerint az izomzat és a bőr öregedése 44, illetve 60 éves korunkban a legintenzívebb.

Tudjuk befolyásolni?

Bár az eredmények elég egyértelműek, annak ellenére, hogy a 108 ember nem számít jelentős mintának, a kutatók nem zárják ki, hogy az életmódunkkal tudjuk befolyásolni az öregedést. Az például konkrétan bizonyított, hogy az alkohol- és koffein lebomlásának mértékében jelentős ingadozás figyelhető meg, aminek oka visszavezethető az életstílusunkra. Az egészséges életmód – megfelelő táplálkozás, rendszeres sportolás – mindenképpen kifizetődő az öregedés késleltetésének szempontjából is. Éppen ezért nem kell megvárni a 44. vagy a 60. születésnapunkat azzal, hogy odafigyeljünk magunkra. Minél előbb elkezdünk tudatosan élni, annál inkább kitolhatjuk az öregedést.

A vizsgálat vezetője, prof. Michael Snyder, a Stanford Egyetem genetikai tanszéke vezetőjének meggyőződése, hogy akkor szükséges az életvitelünkön változtatni, amikor még egészségesek, fittek vagyunk. Ne várjuk meg vele a panaszokat, tüneteket. És persze ne törődjünk bele a vizsgálat eredményébe. Vagyis, ne gondoljuk, hogy nincs hatásunk az egészségi állapotunkra, az öregedésünkre: a nem megfelelő életmóddal (egészségtelen ételek, kevés mozgás stb.) jelentős mértékben ronthatunk a helyzetünkön. És egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban vagyunk akkor, amikor intezívebb öregedési folyamaton megy keresztül a testünk.

Fotó: gettyimages