Fonott kalács mézzel, dióval
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt
fél csomag szárított élesztő (5,5 g)
3 evőkanál cukor, 1 csipet só
2 tojás sárgája
langyos tej
4 dkg olvasztott margarin
1 tojás a kenéshez
a töltelékhez:
16 dkg darált dió
8 dkg cukor
2 evőkanál akácméz
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgákat és annyi langyos tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk a margarinnal, hólyagosra dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a darált diót a cukorral elkeverjük, a mézet langyosra melegítjük, hogy folyósabb legyen.
A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd két részre osztjuk, kigömbölygetjük, és fél centi vastagra nyújtjuk. Mindkét felet megkenjük a mézzel, megszórjuk a fele-fele diótöltelékkel, és nem túl szorosan felcsavarjuk. Végül a két rudat összefonjuk, letakarva megkelesztjük, a felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Márványkuglóf
HOZZÁVALÓK:
6 tojás
14 dkg cukor
5 dkg puha margarin
6 evőkanál liszt
0,5 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor
1 citrom
margarin, liszt a forma kikenéséhez, beszórásához
10 dkg étcsokoládé
vaníliás porcukor a tálaláshoz
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, ezután belekeverjük a puha margarint, a sütőporral elkevert szitált lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Végül a könnyű tésztát két részre osztjuk, az egyik felébe lazán beleforgatjuk a kakaóport, a másik felébe pedig a finomra reszelt citromhéjat. Egy fém, kerámia vagy szilikon kuglófformát kikenünk margarinnal, beszórjuk liszttel, és a kétfajta tésztát evőkanalanként váltakozva belekanalazzuk. Ha elfogyott a tészta, a tetejét eligazítjuk, és 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült a márványos kuglóf, rácsra borítva kihűtjük, meglocsoljuk az olvasztott étcsokoládéval, és ha rádermedt, vaníliás porcukorral megszórva, cikkekre vágva kínáljuk.
Töltött túrós kalács
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt, 1 csipet só
3 dkg friss élesztő, 8 dkg cukor
2 tojás sárgája, langyos tej
4 dkg olvasztott margarin
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
2 tojás
18 dkg cukor, 1 citrom
2 evőkanál mazsola
5 dkg margarin
kevés zsemlemorzsa
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a langyos tejjel felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojássárgákat és annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk a margarinnal, hólyagosra dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük.
Az áttört túrót a tojássárgákkal, a cukorral, a citrom reszelt héjával, a mazsolával, a puha margarinnal összekeverjük, és keményre vert tojásfehérjehabbal lazítjuk. A kelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, a háromnegyed részét levágjuk, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy margarinozott tepsit. Villával megszurkáljuk, 180 fokos sütőben 8 percig elősütjük, megszórjuk zsemlemorzsával, rászedjük a tölteléket, és a maradék tésztából sodort tésztacsíkokkal berácsozzuk. Tojással megkenjük, és a forró sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Koszlós kalács
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő, langyos tej
8 dkg cukor, 2 tojás sárgája
3 dkg margarin
1 tojás a kenéshez
a töltelékhez:
16 dkg darált mák, 8 dkg cukor
0,5 dl rum, 2 evőkanál mazsola
1 mokkáskanál, őrölt fahéj
0,5 dl forró tej
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojássárgákat, és annyi langyos tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott margarinnal, hólyagosra dagasztjuk, és a duplájára kelesztjük. A darált mákot a cukorral, a rumba áztatott mazsolával, a fahéjjal, a forró tejjel összekeverjük. A kelt tésztát lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, rákanalazzuk a máktölteléket, eligazítjuk, és nem túl szorosan felcsavarjuk. Letakarva újból megkelesztjük, a felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, rácsra téve kihűtjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágva, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
fotó: pexels