Egészség

EgészségAblak és EgészségVonal: így foglalhatunk időpontot orvoshoz az új rendszerben

Az EgészségAblak mobil alkalmazáson keresztül egyre több járóbeteg szakorvosi rendelőbe lehet időpontot foglalni. Jelenleg országszerte több mint 95 rendelőbe foglalható időpont az ingyenes mobil alkalmazáson és a 1812-es EgészségVonalon keresztül.

Július elsejétől digitálisan is foglalhatunk időpontot orvosi vizsgálatra. Az EgészségAblak­ nevű ingyenes applikáció előnye, hogy gyorsan, egyszerűen, akár az otthoni fotelből kiválaszthatjuk egy szakrendelésre az időpontot.

„Aki nem szeretne sorban állni a szakorvosnál, az már a mobilján keresztül foglalhatja le az általa választott rendelőben az időpontot. Bármikor, reggel, délután vagy éjszaka, hétközben vagy hétvégén is be lehet jelentkezni a szakorvoshoz az alkalmazáson keresztül” – magyarázza Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti állam­titkára.

Erre azonban nemcsak az EgészségAblak alkalmazáson keresztül van lehetőség, hanem az ingyenesen hívható 1812-es Egészség­Vonalon, valamint a járóbeteg-rendelők megszokott elérhetőségein is rendelési időben.

Bárhová mehetünk

„Az igazán nagy előnye a rendszernek, hogy a nem beutaló köteles szakrendelések esetében nem csak a területileg illetékes rendelőbe foglalhatunk időpontot. Vagyis, az EgészségAblakban meg tudjuk nézni, hogy hol van a legkorábbi szabad időpont egy adott vizsgálatra, és ha az a helyszín megfelel nekünk, akkor körzettől függetlenül lefoglalhatjuk. Fontos, hogy amennyiben az időpontfoglalás digitális úton történik, az orvos akkor sem tagadhatja meg az ellátást, ha a beteg nem a bejelentett lakhelye vagy tartózkodási helye szerinti ellátásra kötelezett járóbeteg-szakellátásra foglalta az időpontot” – foglalja össze az államtitkár.

A beutaló köteles rendeléseknél ez természetesen nem működik, ott a beutalót kiállító orvos dönti el, hogy melyik intézményben szeretné elvégeztetni a vizsgálatot, ám időpontfoglalásra ebben az esetben is van lehetősége a betegnek.

„A háziorvos ezután is segíti a pácienst. Amennyiben szükséges, továbbra is ő állítja ki a beutalót, és ugyanúgy fordulhatunk hozzá tanácsért a vizsgálatokkal kapcsolatban. Ezután is kérhet időpontot a háziorvos is akár a nem beutaló köteles vizsgálatokra is, de az alkalmazás segítségével tehermentesíthetjük őket, és a betegek is szabadabban választhatnak időpontot. Eddig több mint 95 intézményben, több mint 1 millió szabad időpont foglalható a következő hónapokra. A bevezetés fokozatos, folyamatosan bővül majd azon szakrendelők és szakrendelések listája, ahol már így lehet bejelentkezni” – mondja Rétvári Bence.

Minden korábbi diagnózis is fenn van

Az EgészségAblak előnye még, hogy nemcsak időpontot foglalhatunk így az okostelefonunkkal, hanem a korábbi egészségügyi dokumentumainkat is megnézhetjük. Így, ha például nem a területileg illetékes szemészetre, bőrgyógyászatra megyünk egy vizsgálatra, a szakorvosnak az alkalmazáson keresztül meg tudjuk mutatni az előző leleteket, hiszen a telefonunk segítségével magunkkal vihetjük a korábbi diagnózisokat, ­eredményeket.

Az első hónapban a legtöbb időpontfoglalás bőrgyógyászatra, szemészetre és fül-orr-gégészetre történt, jelenleg a legtöbb szabad időpont nőgyógyászatra, sebészetre és tüdőgyógyászatra van.

Fotó: gettyimages