Otthon és Kert

Levendula nevelése magról: bőséges virágözönnel hálálja meg, ha így csinálod

A levendulamagoknak szükségük van némi hideghatásra, hogy a bennük lévő csírázást gátló anyagok lebomolhassanak.

Azért írok Önnek, mert vettem levendulamagot, hogy legyen sajátom. Amit eddig üzletben vettem, nem maradt meg, tönkrement. Valamit nem jól csinálok, holott nagyon sok a virágom. Szeretném megkérni, adjon tanácsot, hogyan vessem el a magokat, hogy ki is keljenek? – írta korábban kétségbeesve egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A levendula magvetése eléggé nyűgös folyamat. Nem lehetetlen, de nem is a legkönnyebb. Sajnos számos tasakban olyan magok vannak, melyekből nem lesz semmi. Ennek oka lehet a helytelen tárolás, vagy a lejárati idő, azaz a magok csíraképességének elvesztése. Érdemes odafigyelni ezekre, szerencsére fel van tűntetve a tasakon.

A másik fontos mozzanat, amit elfelejtenek említeni, hogy a magoknak szükségük van némi hideghatásra, hogy a bennük lévő csírázást gátló anyagok lebomolhassanak. Így tehát a következőképpen járjunk el: a magokat egy vízzel előre felszívatott, jó minőségű, aprómorzsás talajra vessük, szórva, és óvatosan nyomkodjuk a földbe. Fedjük le egy átlátszó fóliával az edényt, majd helyezzük a hűtőszekrény alsó polcára, ahol biztosan nincs fagy.

A légkeveréses hűtők miatt kiszáradhat a magvetés, ekkor nedvesítsük vissza feszívatással a közeget. 6-8 hét után tegyük világos, és 15-20 fok körüli helyre a magvetésünket, valamint távolítsuk el a fóliatakarást. Ha szerencsénk van, néhány hét múlva megjelennek a csíranövények. Ha azonban biztosra szeretnénk menni és nem egész mezőt szeretne levendulából, akkor érdemesebb volna egy kisebb növényt vásárolnia, amely olcsón beszerezhető.

Ez is érdekelhet: Most ültesd el a levendulát: illatos és dús bokrod lesz nyárra, ha követed ezt a 8 tippet

Spanyol vagy francia?

A spanyol levendulát gyakran francia levendulaként is megtaláljuk. Virága ananászra hasonlít. Lila színű, ovális szirmai a felső részüknél rózsaszín bojtban végződnek. Nem fagytűrő, egynyáriként ültessük, vagy nagyobb cserépben nevelve teleltessük át.

Francia levendula

Aromás széleslevelű

Főleg nemesítések során használják, mert ennek a fajnak köszönhetők a hosszabb szárú és több olajat adó típusok. A széleslevelű levendula aromásabb, több kámfort tartalmaz, a virágja kisebb, de sajnos, mivel a mediterrán országokban őshonos, a fagytűrő képessége igen alacsony.

Rózsaszín szépség

A keskenylevelű levendulából sikerült számos rózsaszínben virágzó fajtát is nemesíteni. Ezek a növények is alacsonyak, dús cserjévé alakíthatók. Szürkés leveleik vannak, az illatuk pedig rendkívül intenzív. A száraz, meszesebb talajt és a napfényt kedvelik. Sziklakertbe, mediterrán, illetve gyógynövénykertbe ültethetők alacsony sövényként, de a rózsák között is jól fejlődnek.

Közkedvelt

Az orvosi levendula voltaképpen a közönséges levendula. Ez a keskenylevelű fajta a legelterjedtebb. Virágzó állapotában 60 centiméter magas, aromás illatú félcserje. Sziklakertbe, mediterrán vagy gyógynövénykertbe alacsony sövényként ültethető, de a rózsák közé is illik. Jól tűri a nyírást, és száraz, napos helyen szépen nő.

A legmagasabb

A hibrid levendula a keskeny- és a széleslevelű fajták keresztezéséből született. A legmagasabb levendulatípus. A virágai halványabbak, mint keskenylevelű társáé, de illatosak, és rengeteg értékes olajat tartalmaznak. Könnyen áttelel. Sövényként is ültethető, az évelők közé ágyásba vagy nagyobb sziklakertbe. Virágzás után minden évben vágjuk vissza, hogy bokrosodjon!

Ez is érdekelhet: A legszárazabb nyarat is túléli ez a csodanövény: csak ezt telepítsd a perzselő napos balkonodra

Igazi különlegesség

A keskenylevelű levendula fehér fajtái különlegességnek számítanak. Nem nőnek magasra, mindössze 30-40 centiméteresek, így igen jól mutatnak a hasonló méretű évelők között. Angol és amerikai kertészetek több tucat fajtát kínálnak, ezek méretben, színben, és a virágok formája tekintetében is eltérnek egymástól.

Kiszel Péter további szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: Fotolia