Konyha

Falatok gyerekzsúrra: 4 apró recept, amit imádni fognak a kicsik és velük is elkészítheted

Bizony nem mindig könnyű megfelelni a gyerekek ízlésének és pláne igaz ez, ha valami fontos eseményre készülnek. A gyerekzsúr egyértelműen ilyen. Ezekkel a receptekkel ön lesz a legmenőbb anyuka.
mini burger recept gyerekzsúr recept

Miniburger fokhagymás mártással

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 1,2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 60 dkg liszt (BL 80-as)
  • 1 kávéskanál só
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 150 g natúr joghurt
  • szezámmag, só
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • fodros saláta

a mártogatóshoz:

  • 2 evőkanál joghurt
  • 3-4 evőkanál majonéz
  • 4 gerezd fokhagyma

A tejet krémesítjük az élesztővel és a mézzel. A lisztbe belekeverjük a sót, a mézes tejet, 1 tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. 8-10 percig dagasztjuk, amíg homogén nem lesz. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük. Megformázzuk a minizsemléket, majd újabb 50 percig kelesztjük.

A sütőt 250 fokra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a másik, felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, a hőfokot 200 fokra csökkentjük, és 25-30 percre betesszük sülni a zsemléket. A csirkemellet felszeleteljük, megsózzuk, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15 perc alatt készre sütjük.

A mártogatóshoz a majonézt elkeverjük a joghurttal és az apróra vágott fokhagymagerezdekkel. Kettévágjuk a zsemléket, teszünk rájuk egy darab fodros salátát, a húst és egy kiskanálnyi mártást.

Ezeket olvastad már?

  1. Így locsold a leandert: kétszer fog virágozni idén nyáron, ha betartod ezeket
  2. Nagyapám mindig ezzel öntözte az uborkát: annyi zöldsége termett, hogy a szomszédoknak kellett adni
  3. Természetes permetszer levéltetvek ellen: ehető növényekre is fújhatod ezt a házi keveréket

Zöldségek sörtésztában

Hozzávalók:

60 dkg zöldség: cukkini, padlizsán, répa, pirospaprika

a tésztához:

  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 8 evőkanál hideg, szénsavas ásványvíz (szódavíz)
  • 1 tojás sárgája

a majonézhez:

  • 1 kis tubus majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 1 kis darab kígyóuborka
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 pirospaprika
  • bors, só

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és mélyhűtőbe tesszük. Azonos vastagságúra vágjuk a zöldségeket. Előmelegítjük az olajat, a zöldséget megforgatjuk a tésztában, és nagy lángon ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A majonézhez egészen kis kockákra felaprítjuk a paprikát és az uborkát. Elkeverjük a paradicsompürét, az aprított fokhagymát, a fűszerpaprikát, borsot a majonézzel. Hozzákeverjük a felkockázott zöldségeket.

mini burger recept gyerekzsúr recept

Csavart sajtos

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • csapott teáskanál szárított élesztő
  • 20 dkg reszelt ementáli sajt
  • só, bors

Elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk a tojást, 5 dkg sajtot, a tejfölt és az élesztőt. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk a tésztát, és 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát fél centisre nyújtjuk, megkenjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, a reszelt sajttal megszórjuk. Sodrófával nyújtunk egyet a tésztán, hogy a sajt beleragadjon.

Vékony csíkokat vágunk, majd ezeket megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 20 perc alatt készre sütjük.

Zöldséges húsgombóc

Hozzávalók 40-50 gombóchoz:

  • 50 dkg darált csirkehús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg fagyasztott mexikói
  • zöldségmix
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • só, bors, fűszerpaprika
  • 3-4 dl olaj a sütéshez
  • 4-5 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál csilikrém
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerpaprika

A hagymát felkockázzuk. Elkeverjük a darált hússal, hozzáadjuk a kiengedett és lecsöpögtetett zöldségmixet, a zsemlemorzsát, a tojást, és sóval, borssal fűszerezzük. Alaposan átgyúrjuk a masszát, gombócokat formázunk belőle.

A gombócokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A mártogatóshoz a ketchupot elkeverjük a fokhagymával, a csilikrémmel és a fűszerekkel.

Fotó: pexels