Vadgulyás
Hozzávalók:
- 60 dkg vaddisznólapocka
- 1 evőkanál zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 töltenivaló paprika
- 2 szem paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- köménymag
- só, frissen őrölt bors
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kis fej zeller zölddel együtt
- 20 dkg krumpli
- a csipetkéhez: 1 tojás, liszt, só
- A húst 2,5 cm-s darabokra kockázzuk. A zsíron megdinszteljük az apróra kockázott hagymát. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd beletesszük az őrölt pirospaprikát, a felkarikázott tv-paprikát, a feldarabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst, és lefedve, kislángon 1 ½ órán át főzzük.
- A répákat, a zellert, a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, az alaphoz adjuk, felöntjük 1 liter vízzel. Puhára főzzük a zöldségeket is, és megsózzuk, megborsozzuk a levest.
- A tojást elkeverjük annyi liszttel és egy csipet sóval, hogy sűrű nokedli tésztát kapjunk. A csipetkét mokkáskanállal a forró levesbe szaggatjuk, és 2-3 percig forraljuk a levest, amíg a csipetke is megfő.

Boros-kakukkfüves őzragu gőzgombóccal
Hozzávalók:
- 1 kg őzlapocka
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 40 dkg csiperke (vagy vegyes erdei gomba)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 szál zeller
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál borókabogyó
- 0,5 l száraz vörösbor
- 3 dl húsleves
- 10 dkg sós szalonna
- 75 g sűrített paradicsom
- 1 evőkanál barna cukor
a gombóchoz:
- 35 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 1 tojás sárgája
- 3 dkg vaj
- A húst közepes kockákra vágjuk. A borba belekeverjük a hámozott, darabolt répákat, a szárzellert, egy fej szeletelt hagymát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és a kakukkfű felét. A kockázott húst a páclébe tesszük, és 24 órán át benne hagyjuk.
- Másnap a húst kivesszük a pácléből, és a levet átszűrjük. A kockákra vágott szalonnát a másik fej, apróra kockázott hagymával együtt zsírjára sütjük, hozzáadjuk a pácolt húst, körbepirítjuk, majd felöntjük az átszűrt páclével és a húslevessel.
- Hozzáadjuk a barna cukrot, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takaréklángon puhára főzzük a húst. Az utolsó 15 percben belefőzzük a gombát.
- Közben elkészítjük a gőzgombócot: a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a langyos tejben elkevert élesztőt, csipet sót, az olvasztott vajat és a tojássárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, 45 percig kelesztjük, majd gombócokat formázunk és lisztezett felületen ezeket is kelesztjük 30-35 percig.
- Lábosban vizet forralunk, és mikor forr, a lábos tésztafőző részébe vagy szűrőbe tesszük a gombócokat, helyet hagyva közöttük, és kb. 12-15 perc alatt készre pároljuk. A gombócokat szeletelve kínáljuk.

Pácolt vaddisznó kapros-túrós galuskával
Hozzávalók:
- 4 szelet vaddisznótarja
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 teáskanál mustár
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- 2 evőkanál liszt
a galuskához:
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg túró
- 1 tojás, liszt, só, bors
- 1 csokor friss kapor
- A megmosott, szárazra törölt hússzeleteket megkenjük a mustár, olaj, oregano és pirospaprika keverékével. Hagyjuk pácolódni, amíg a köretet készítjük. A meghámozott krumplit kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük, enyhén megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet.
- Beletesszük a villával áttört túrót, a tojást, és annyi lisztet, hogy gyúrható, de lágy tésztát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk. A masszát 30 percig pihentetjük, majd lobogó, sós vízbe adagonként nagyobb nudlikat szaggatunk, és 10-12 percig főzzük őket.
- A kész nudlikat leszűrjük, és frissen vágott kaporral elkeverjük.
- A hússzeleteket közvetlenül a sütés előtt megsózzuk, megborsozzuk, finoman lisztbe mártjuk, és felhevített tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon nagy lángon oldalanként 1-2 percig sütjük, hogy kéreg képződjön rajta, majd alacsonyabb hőfokon oldalanként 5-6 percig sütjük tovább. Tálalás előtt a húst kb. 5 percig pihentetjük.

Barna sörös szarvas mustáros krumplipürével
Hozzávalók:
- 80 dkg szarvas bélszín
- 5 dl barna sör
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- csipetnyi szerecsendió
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál liszt
- só, bors, olaj
a püréhez:
- 80 dkg burgonya
- só, reszelt szerecsendió
- 3-4 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 teáskanál angol mustár
- frissen őrölt bors
- A húst 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A sört elkeverjük a hámozott, darabolt répákkal, a szeletelt hagymával, a zúzott fokhagymával, a babérlevéllel, szerecsendióval, Worcestershire szósszal. A szeletelt húst a páclébe tesszük, 24 óráig benne hagyjuk.
- A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és villával összetörjük. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, mustárral fűszerezzük. A húst kivesszük a pácléből, a levet átszűrjük.
- A hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, nagy lángon, oldalanként 3-4 perc alatt készre sütjük, és hőtartó fóliával lefedve félretesszük.
- A páclevet abba a serpenyőbe öntjük, amelyben a húst sütöttük, hozzákeverjük a lisztet és forralva besűrítjük a mártást. A hússzeleteket visszatesszük a mártásba, és azonnal tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Fotó: archív


