Konyha

Főzzünk jókat olcsón: 4 fenséges vadétel recept, ami zöldségektől lesz extrán kiadós

Négy fenséges vadétel receptjét hoztuk, amelyekkel biztosan lenyűgözzük az egész családot. Ha így készíti, nem marad az a tipikus vadhús illata sem.

Vadgulyás

Hozzávalók:

  • 60 dkg vaddisznólapocka
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 töltenivaló paprika
  • 2 szem paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • só, frissen őrölt bors
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zeller zölddel együtt
  • 20 dkg krumpli
  • a csipetkéhez: 1 tojás, liszt, só
  1. A húst 2,5 cm-s darabokra kockázzuk. A zsíron megdinszteljük az apróra kockázott hagymát. Hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd beletesszük az őrölt pirospaprikát, a felkarikázott tv-paprikát, a feldarabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a húst, és lefedve, kislángon 1 ½ órán át főzzük.
  2. A répákat, a zellert, a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, az alaphoz adjuk, felöntjük 1 liter vízzel. Puhára főzzük a zöldségeket is, és megsózzuk, megborsozzuk a levest.
  3. A tojást elkeverjük annyi liszttel és egy csipet sóval, hogy sűrű nokedli tésztát kapjunk. A csipetkét mokkáskanállal a forró levesbe szaggatjuk, és 2-3 percig forraljuk a levest, amíg a csipetke is megfő.

Boros-kakukkfüves őzragu gőzgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 kg őzlapocka
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 40 dkg csiperke (vagy vegyes erdei gomba)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 szál zeller
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál borókabogyó
  • 0,5 l száraz vörösbor
  • 3 dl húsleves
  • 10 dkg sós szalonna
  • 75 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál barna cukor

a gombóchoz:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dkg vaj
  1. A húst közepes kockákra vágjuk. A borba belekeverjük a hámozott, darabolt répákat, a szárzellert, egy fej szeletelt hagymát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és a kakukkfű felét. A kockázott húst a páclébe tesszük, és 24 órán át benne hagyjuk.
  2. Másnap a húst kivesszük a pácléből, és a levet átszűrjük. A kockákra vágott szalonnát a másik fej, apróra kockázott hagymával együtt zsírjára sütjük, hozzáadjuk a pácolt húst, körbepirítjuk, majd felöntjük az átszűrt páclével és a húslevessel.
  3. Hozzáadjuk a barna cukrot, a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, és lefedve, takaréklángon puhára főzzük a húst. Az utolsó 15 percben belefőzzük a gombát.
  4. Közben elkészítjük a gőzgombócot: a lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a langyos tejben elkevert élesztőt, csipet sót, az olvasztott vajat és a tojássárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, 45 percig kelesztjük, majd gombócokat formázunk és lisztezett felületen ezeket is kelesztjük 30-35 percig.
  5. Lábosban vizet forralunk, és mikor forr, a lábos tésztafőző részébe vagy szűrőbe tesszük a gombócokat, helyet hagyva közöttük, és kb. 12-15 perc alatt készre pároljuk. A gombócokat szeletelve kínáljuk.

Pácolt vaddisznó kapros-túrós galuskával

Hozzávalók:

  • 4 szelet vaddisznótarja
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 teáskanál mustár
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál liszt

a galuskához:

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás, liszt, só, bors
  • 1 csokor friss kapor
  1. A megmosott, szárazra törölt hússzeleteket megkenjük a mustár, olaj, oregano és pirospaprika keverékével. Hagyjuk pácolódni, amíg a köretet készítjük. A meghámozott krumplit kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük, enyhén megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet.
  2. Beletesszük a villával áttört túrót, a tojást, és annyi lisztet, hogy gyúrható, de lágy tésztát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk. A masszát 30 percig pihentetjük, majd lobogó, sós vízbe adagonként nagyobb nudlikat szaggatunk, és 10-12 percig főzzük őket.
  3. A kész nudlikat leszűrjük, és frissen vágott kaporral elkeverjük.
  4. A hússzeleteket közvetlenül a sütés előtt megsózzuk, megborsozzuk, finoman lisztbe mártjuk, és felhevített tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon nagy lángon oldalanként 1-2 percig sütjük, hogy kéreg képződjön rajta, majd alacsonyabb hőfokon oldalanként 5-6 percig sütjük tovább. Tálalás előtt a húst kb. 5 percig pihentetjük.

Barna sörös szarvas mustáros krumplipürével

Hozzávalók:

  • 80 dkg szarvas bélszín
  • 5 dl barna sör
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • csipetnyi szerecsendió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, olaj

a püréhez:

  • 80 dkg burgonya
  • só, reszelt szerecsendió
  • 3-4 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál angol mustár
  • frissen őrölt bors
  1. A húst 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A sört elkeverjük a hámozott, darabolt répákkal, a szeletelt hagymával, a zúzott fokhagymával, a babérlevéllel, szerecsendióval, Worcestershire szósszal. A szeletelt húst a páclébe tesszük, 24 óráig benne hagyjuk.
  2. A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és villával összetörjük. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, mustárral fűszerezzük. A húst kivesszük a pácléből, a levet átszűrjük.
  3. A hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, nagy lángon, oldalanként 3-4 perc alatt készre sütjük, és hőtartó fóliával lefedve félretesszük.
  4. A páclevet abba a serpenyőbe öntjük, amelyben a húst sütöttük, hozzákeverjük a lisztet és forralva besűrítjük a mártást. A hússzeleteket visszatesszük a mártásba, és azonnal tálaljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Exkluzív – Fél éve gyászol Tóthfalusi Fanni: „Csak abban bízok, hogy egyszer újra együtt lehetünk”
  2. Elfeledve halt meg az Indul a bakterház Banyája: Horváth Teri belekeseredett a mellőzöttségbe
  3. Botrányai a karrierjét is tönkretették: a férfiak álma volt, ma fel sem ismerni Kim Basingert

Fotó: archív