Konyha

Az elfeledett fekete arany: fedezzük fel újra az egészséges melaszt!

Amikor a cukorrépából és a cukornádból cukrot készítenek, ez a mézhez hasonló, sűrű, fényes, sötétbarna szirup lesz a folyamat mellékterméke. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, kár, hogy mára igencsak kikopott a magyar konyhákból.
mire való a melasz recept

Az idősebb háziasszonyok számára rosszul cseng a melasz neve, mert a háborús években kényszerültek használni, amikor alig lehetett cukorhoz jutni. Bár Magyarországon is megtaláljuk a bioboltokban, más európai országokkal összehasonlítva itthon – talán épp ezért – rendkívül kevés fogy belőle. Pedig sok száz éven át az egyik legnépszerűbb édesítő volt Európában, mert olcsóbb volt a finomított cukornál. Ez azonban a 20. század elején megváltozott, amikor a fehér cukor ára megfizethető lett.

A cukorgyártás a cukornád vagy a cukorrépa levének főzésével indul. A folyamat során ebből válik ki a kikristályosodott cukor. A megmaradt barna szirup a melasz. Lehet egyszer, de háromszor is felfőzni – így egyre sötétebb és sűrűbb lesz. A cukorral ellentétben a melaszban sok vitamin és ásványi anyag, kalcium, magnézium és vas van. Az íze karamelles, olykor kesernyés, kedvelői egyenesen fekete aranynak nevezik.

mire való a melasz recept

Miért egészséges?

Lassabban szívódik fel a véráramba, mint a finomított cukor, de így is mértékkel kell fogyasztani. Több vas van benne, mint a tojásban, és több kalcium, mint a tejben. Segíthet a vérszegénység megelőzésében, jót tehet a bőrnek, enyhíti a hajhullást, erősíti a hajszálakat, meleg vízbe keverve székrekedés ellen is jó. Barna cukor, élesztő készülhet belőle, és a rumgyártásnak, de a Worcester­shire-szósznak is rendkívül fontos alapanyaga.

Teához, sütikhez, salátákhoz is

  • Ehetjük magában, kenyérre kenve, csorgathatjuk teába és meleg tejbe. Használhatjuk sütemények, italok édesítésére, cukor helyett. Kenyér, sütemény, muffin tésztájába keverve kellemes karamelles aromákat kapunk. Jól illik hozzá a fahéj, a szerecsendió, a gyömbér, az aszalt gyümölcsök és a mazsola vagy a dió.
  • Pudingokra, fagylaltokra öntetként kanalazhatjuk.
  • Grillezésnél vajjal keverve remek máz lesz belőle, amit zöldségekre, sárgarépára, édesburgonyára kenhetünk a sütés előtt. Barbecue-szószhoz is adhatjuk, különlegesebb lesz az íze tőle, a mézes-mustáros pácban a mézet helyettesíthetjük vele. Saláta­öntetekbe is kiváló.

Búzakorpás muffin

Hozzávalók kb. 24 muffinhoz: 20 dkg búzakorpa, 18 dkg teljes kiőrlésű liszt, 6 dkg barna cukor, 2,5 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál só, 4 tojás, 2,5 dl író, 0,8 dl növényi olaj, 3 evőkanál melasz, 3 evőkanál méz, 15 dkg mazsola.

Elkészítés: A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy tálban összekeverjük a korpát, a lisztet, a barna cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban krémesre keverjük a tojásokat, az írót, az olajat, a melaszt és a mézet. Hozzáadjuk a mazsolát, majd simára keverjük a száraz alapanyagokkal. A kikent muffinfomákba töltjük háromnegyedig, és kb. 15 percig, tűpróbáig sütjük.

Fotó: adobestock, Getty images