Egészség

Gömbbe zárt erő, a gránátalma: így használja gyógyulásra a szerelem gyümölcsét

Piros gyümölcsbe zárt aprócska magok sokasága gondoskodik arról, hogy megszabaduljunk a különböző gyulladásoktól, gombáktól, vírusoktól és baktériumoktól.

Szembeszáll a gyulladással

A gránátalma minden gyümölcs közül a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő. Elősegíti a megfelelő gyomor,- és bélműködést, és javítja a bélflórák működését, emellett képes még a bélrendszeri candida fertőzést is megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását.

A legjobb antioxidáns

Ebben a különleges gyümölcsben rengeteg antioxidáns lakozik, amelyek ráadásul nagyon gyorsan és könnyen szívódnak fel szervezetünkben, így sokkal nagyobb arányban hasznosulnak, mint más élelmiszerek esetén.

Gömbbe zárt vitaminbomba

A gránátalma kiváló kálium és C-vitamin forrás, emellett nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és gyümölcscukrot is. Kiemelkedő immunerősítő hatással bír. Megvéd minket a különböző fertőzésektől. Megfázás vagy torokgyulladás esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, ráadásul azon túl, hogy a gyulladások gyorsabban gyógyulnak. Még a gyümölcsben megtalálható vitaminok is sokat segítenek szervezetünk védekezőképességének, illetve a további fertőzésekkel szembeni védekezésben is

Szíverősítőnek sem utolsó!

A gránátalma bizonyítottan kedvező hatással van a keringésünkre. A gyümölcs hatóanyagai egyrészt csökkentik a szervezetben felszaporodott káros koleszterinszintet. Másrészt növeli a hasznos koleszterin mennyiségét, emellett csökkenti az érelmeszesedés veszélyét. Kedvezően befolyásolja a vér sűrűségét, csökkentve a vérrögképződési hajlamot, így megelőzve a szívinfarktus és az embólia kialakulását.

Hogyan hámozzuk?

Ázsiából származik, évezredek óta a szerelem gyümölcsének tartják, minden vallásban szerepet kapott mint termékenységi jelkép. De talán azért is szerelemgyümölcs, mert ahhoz, hogy élvezhessük, meg kell küzdenünk érte. Akárcsak a kókuszdió, a gránátalma belseje is nehezen elérhető, de azért nem kell mindjárt az egész szerszámosládát előkapnunk, elég egy éles kés is.

Ha szépen körbevágjuk a tetejét, leszedjük a „kalapját”, rögtön előtűnnek élénkvörös magjai. Ekkor láthatjuk meg a fehér színű hártyákat is, amelyekből kiindulva a késsel cikkekre szelhetjük a gránátalmát. Érdemes védőöltözettel felszerelkezni, mert a spriccelő piros lé nem jön ki a ruhákból. Legjobb, ha egy mély tál fölött feszítjük szét a cikkek mentén a gyümölcsöt. A darabokat egyenként kézbe véve, lefelé fordítva, kanállal könnyedén kiütögethetjük a magokat.

Salátába, üdítőnek, húsok mellé

Csak azt a gyümölcsöt vegyük meg, amelyiknek a héja olyan kemény, hogy nem tudjuk benyomni. Hűtőben hetekig eltartható. Mindig nyersen együk, mert főzés közben elveszíti értékes tartalmait. Érettségétől függően a gránátalma íze általában savanykás, de lehet édes is. Nyugodtan megehetjük a kemény magjait. A gyümölcsöt szórhatjuk saláták, gyümölcsös összeállítások, pohárkrémek, sütemények tetejére, tehetjük szendvicsekbe, adhatjuk sült húsok, sajtok mellé.

Még a bulgurba, rizsbe is belekeverhetjük. Isteni ital a gránátalma kipréselt leve, amit, ha félbevágjuk a gyümölcsöt, akár egy egyszerű citromfacsaróval is előállíthatunk. Ha simábbra szeretnénk, magdarabkák nélkül, szűrjük le. A vörös lé önmagában is nagyon finom, de koktélokba, szörpökbe is keverhetjük, remek ivóleveket, smoothie-kat készíthetünk belőle. Gránátalmából készül a grenadin szirup, amit desszertekhez, fagylaltokhoz használhatunk. Ugyanígy hasznos alapanyag a sűrű gránátalmamelasz is.

Fotó: pexels