Konyha

Gránátalma, amiért érdemes megküzdeni: így használja a szerelem évezredes gyümölcsét

Néhány éve feltűnt a piacokon és a boltokban egy almához hasonló, kemény tapintású gyümölcs, amelyet eleinte csak messziről csodáltunk, de nem tudtuk, mihez kezdjünk vele. Ám mára ez nem maradt így.

Hogyan hámozzuk?

Ázsiából származik, évezredek óta a szerelem gyümölcsének tartják, minden vallásban szerepet kapott mint termékenységi jelkép. De talán azért is szerelemgyümölcs, mert ahhoz, hogy élvezhessük, meg kell küzdenünk érte. Akárcsak a kókuszdió, a gránátalma belseje is nehezen elérhető, de azért nem kell mindjárt az egész szerszámosládát előkapnunk, elég egy éles kés is. Ha szépen körbevágjuk a tetejét, leszedjük a „kalapját”, rögtön előtűnnek élénkvörös magjai. Ekkor láthatjuk meg a fehér színű hártyákat is, amelyekből kiindulva a késsel cikkekre szelhetjük a gránátalmát. Érdemes védőöltözettel felszerelkezni, mert a spriccelő piros lé nem jön ki a ruhákból. Legjobb, ha egy mély tál fölött feszítjük szét a cikkek mentén a gyümölcsöt. A darabokat egyenként kézbe véve, lefelé fordítva, kanállal könnyedén kiütögethetjük a magokat.

Salátába, üdítőnek, húsok mellé

Csak azt a gyümölcsöt vegyük meg, amelyiknek a héja olyan kemény, hogy nem tudjuk benyomni. Hűtőben hetekig eltartható. Mindig nyersen együk, mert főzés közben elveszíti értékes tartalmait. Érettségétől függően a gránátalma íze általában savanykás, de lehet édes is. Nyugodtan megehetjük a kemény magjait. A gyümölcsöt szórhatjuk saláták, gyümölcsös összeállítások, pohárkrémek, sütemények tetejére, tehetjük szendvicsekbe, adhatjuk sült húsok, sajtok mellé.

Még a bulgurba, rizsbe is belekeverhetjük. Isteni ital a gránátalma kipréselt leve, amit, ha félbevágjuk a gyümölcsöt, akár egy egyszerű citromfacsaróval is előállíthatunk. Ha simábbra szeretnénk, magdarabkák nélkül, szűrjük le. A vörös lé önmagában is nagyon finom, de koktélokba, szörpökbe is keverhetjük, remek ivóleveket, smoothie-kat készíthetünk belőle. Gránátalmából készül a grenadin szirup, amit desszertekhez, fagylaltokhoz használhatunk. Ugyanígy hasznos alapanyag a sűrű gránátalmamelasz is.

Ezért egészséges

A gránátalmát a szupergyümölcsök közé sorolják, mert erős antioxidáns, sok C-vitamint tartalmaz. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy fogyasztása csökkenti a káros koleszterin szintjét a vérben. Hatásos érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség esetén is. Élénkíti a vérkeringést, ezzel megakadályozhatja az agyvérzés vagy a szívinfarktus kialakulását. Sok kálium és magnézium van benne. Magas rosttartalma révén enyhíti a gyomorpanaszokat. Szépészeti előnyei is vannak, a belőle készült termékek késleltetik az öregedést, ápolják a hajat.

Mi is az a melasz?

A cukorgyártás mellékterméke, de egészségesebb, mint a cukor. Értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz. A gyártáskor a cukornádat vagy cukorrépa levét hosszasan főzik, ebben a folyamatban válik ki belőle a kristályos cukor. Sűrű, barna, lekvárszerű szirup marad utána, ez a melasz, amit még legalább kétszer felfőznek. A közel-keleti konyha sült húsok és halak, zöldségételek ízesítésére is használja.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete