Konyha

Fügét mutatunk: pálinka, mártogatós, lekvár is készülhet a nyár legédesebb gyümölcséből

A klímaváltozás miatt egyre több kertben terem meg nálunk is ez az édes, egzotikus – eredetileg mediterrán – gyümölcs. Tudja, mennyi finomságot készíthet belőle?

Csak két napig áll el a hűtőben

Mint annyi más finomság, a füge is a meleg éghajlatú mediterrán térség szülötte. Már az ókori birodalmakban is feldolgozták, sőt egyes országokban szentként tisztelték, mint a szerelem, a termékenység szimbólumát. Aszalt változatában régóta kapható nálunk is, kibírja a hosszú szállítást, és sokáig eláll. Gyümölcskenyerek, muffinok, pogácsák tésztájába dolgozva, vagy édes rágcsálnivalónak, esetleg a reggeli müzlibe keverve remekül érvényesül az íze. A friss füge édes, zamatos, de nagyon sérülékeny, és legfeljebb egy-két napig tárolható a hűtő leghidegebb részén. Az éretlen gyümölcs íze keserű, és leszedve már nem érik tovább. Egyesek szerint zölden akár mérgező is lehet.

A bőrünk barátja

A friss füge rengeteg káliumot tartalmaz, ami segíti a megfelelő izom- és szívműködést, és hozzájárul a vérnyomás normalizálásához. Van még benne K-vitamin, vas, kalcium, magnézium, folsav és A-vitamin is. Erősíti a csontokat és az immunrendszert, így gyerekeknek, kismamáknak ajánlott a rendszeres fogyasztása. Szépíti a bőrt, segít a ráncok és a pattanások eltüntetésében is.

Nemsokára érik

A füge nyár vége felé lesz érett, amikor a színe zöldről barnásra vagy lilásra változik, a súlya miatt a szára lekonyul, megérintve pedig puha tapintásúvá válik. Innentől egészen októberig terem. Mielőtt felhasználnánk, öblítsük le. Héjastól együk, de meghámozni sem szentségtörés. Amikor felszeleteljük, a kést mártsuk meleg vízbe, hogy ne ragadjon rá a következő szeletre. Friss állapotában sonka, szalámi, sajtféleségek mellé kínálhatjuk a fügét kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve. Az itthon termett fügék nem alkalmasak az aszalásra, házi szárítás helyett maradjunk a boltban kaphatónál. Szörpöt, lekvárt, kompótot, mártást, ecetet, bort, likőrt viszont főzhetünk belőle, és süteményeket, tortákat is ízesíthetünk vele.

Csatni vagy lekvár

Pástétomokhoz, hideg sült húsokhoz, felvágottakhoz kitűnő mártogatós. Olajban dinszteljünk meg 1 finomra vágott hagymát. 80 dkg fügét negyedeljünk fel, keverjünk hozzá 1 felkockázott almát, kiskanálnyi sót, őrölt borsot, fahéjat, gyömbért, adjuk a hagymához, és kevergetve pároljuk 3 percig. Öntsünk hozzá 3 evőkanál mézet, 1-1 evőkanál bort és borecetet, és folyamatos keverés mellett pároljuk újabb 30 percig. Amikor minden puha, hagyjuk hűlni, töltsük üvegbe, és hűtőben tároljuk. Műanyag edényben fagyasztani is lehet. Akár csatni, akár lekvár lesz belőle, ízesíthetjük balzsamecettel, csilipasztával, de még kakaóval, konyakkal is.

Déli pálinka

Bár a muszlim országokban tilos az alkohol, Tunéziának mégis az egyik leghíresebb itala a Boukha nevű fügepálinka. Ha a helyiek nem is isszák, a turisták koktélokban, gyümölcssalátákban fogyaszthatják.

 

 

 

Fotó: adobestock, thinkstock, gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete