Kipucolja a májat és a vesét, ráadásul nagy adag vitaminnal és ásványi anyaggal tölti fel a szervezetet egyetlen pohár is ebből az értékes gyümölcsléből, amelynek jótékony hatásai évtizedek óta ismertek, mégis csak nagyon keveset fogyasztunk belőle. Ez nem más, mint az egészen egyszerű paradicsomlé! MIvel szinte egész évben elérhető, hajlamosak vagyunk úgy gondolni erre a zöldségre, ami csak valami olyasmi, ami jól megy a reggeli szendvicsünkhöz. Pedig a paradicsom igazii gyógyszer, minél többet fogyasztasz belőle, annál egészségesebb leszel.
Persze most, hogy itt a jó idő és hamarosan megjelennek a boltban a finom, friss hazai paradicsomok is, könnyebb belőle nagy mennyiségben fogyasztani. Készíthetsz belőle akár gyümölcslevet is, hiszen a paradicsom valójában gyümölcs, mint tudjuk.
Ez is érdekelhet
Így készíts házi paradicsomitalt
Érdemes belőle napi egy pohárral fogyasztani. Ezekre lesz szükséged:
- 2 kg friss paradicsom (pl. málnaparadicsom
- 3 zellerszár
- egy evőkanál cukor
- egy teáskanál só
- Elkészítése:
- Vágd a paradicsomot negyedbe, és tedd egy edénybe.
- Apróra vágva add hozzá a zellerszárat is, fűszerezd és főzd 10 percig.
- Dobd turmixgépbe és pürésítsd, ha túl sűrűnek találod ivóléhez, adhatsz hozzá egy kis vizet is.
- Hűtsd le és már szürcsölheted is.
Mire jó a paradicsomlé?
100 ml paradicsomlé 14-26 kcal-t tartalmaz, a cukorral együtt, amit belekevertél. A legegészségesebb persze az a gyümölcslé, amibe egyáltalán nem is teszel cukrot, de ez már a te döntésed, hogyan ízlik jobban.
Azon kívül, hogy kalóriaszegény, kellemesen eltelít, később leszel éhes, tiszta haszon a fogyasztása.
Sok vitamint és ásványi anyagot találunk benne:
- A-, C- és K-vitamin – Pozitív hatással vannak a fogakra és a csontokra, javíthatják az immunitást, és jó hatással vannak a szervre.
- B6-vitamin – Része van a metabolikus folyamatokban, támogatja a magnézium felszívódását támoogatja a keringési rendszert.
- Kálium – Támogatja az ideg- és izomrendszerek megfelelő működését, csökkentheti a vérnyomást.
- Rost – Támogatja a belek munkáját és vízháztartást, annak köszönhetően, hogy a test gyorsabban megtisztíthatja magát a toxinoktól.
- Ezenkívül vas, foszfor, magnézium és niacin is található benne. Magas aminosav és antioxidánstartalma miatt segít a szabad gyökök elpusztításában, és lelassítja a bőr öregedését is.
A paradicsomlé sok területen segíthet a testnek, de mindenekelőtt képes megtisztítani a méreganyagoktól a bélrendszert. A paradicsom évezredes tisztító tulajdonságairól és a bélre gyakorolt jó hatásairól is ismert. A káliumtartalom segíthet a magas vérnyomás problémáin, és támogatja a keringési és idegrendszeri betegségekkel szembeni védelmet is.
Fotó: Gettyimages