Az utóbbi évtizedben egyre több embert diagnosztizálnak ezzel az anyagcsere-betegséggel, amit a cukorbetegség előszobájának is szoktak nevezni. Szinte minden családban, baráti társaságban akad olyan ember, aki IR-rel küzd.Vajon mi lehet az oka? És mit tehetünk ellene?
Ha az interneten rákeresünk erre a betegségre, nagyon különböző okokat találunk. Vannak, akik szerint csupán egy hóbort, divatbetegség, és sok esetben csak ráfogják az orvosok a – más betegségekre is jellemző – tünetekre. Mások szerint – szerencsére – sokkal több információnk van már erről a kórról, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és emiatt diagnosztizálják gyakrabban, mint korábban. És persze sokan gondolják azt, hogy a magyarokra oly jellemző helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is hozzájárul a betegség kialakulásához.
Ezeket az ételeket kerüld, ha inzulinrezisztens vagy
„Az inzulinrezisztencia (IR) egyre gyakoribb anyagcserezavar, amely idővel akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, ha nem figyelünk oda az életmódunkra. A megfelelő étrend kulcsszerepet játszik a vércukorszint stabilizálásában és az inzulinérzékenység javításában” – mondta a szakértő.
Íme 5 olyan étel, amit érdemes elkerülni, ha IR-rel küzdesz:

1. Finomított szénhidrátok (fehér kenyér, péksütemények)
Ezek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ami hirtelen inzulinválaszt vált ki. A finomított lisztek rosttartalma alacsony, így nem biztosítanak hosszú távú teltségérzetet, és könnyen túlfogyasztáshoz vezetnek.
2. Cukrozott üdítők és gyümölcslevek
A folyékony cukor különösen veszélyes, mivel gyors felszívódású és jelentősen megemeli a vércukorszintet. Ráadásul nem csillapítja az éhséget, így a kalóriabevitel nő, az inzulinérzékenység pedig romlik.
3. Cukrozott reggelizőpelyhek
Ezek sokszor „egészségesnek” tűnnek, de tele vannak rejtett cukrokkal és egyszerű szénhidrátokkal. Helyettük válasszunk zabpelyhet, amit magunk édesítünk kevés gyümölccsel.
4. Rántott, bő olajban sült ételek
Nemcsak a szénhidráttartalom számít: a túlzott zsírfogyasztás is ronthatja az inzulinérzékenységet, különösen, ha transzzsírokat is tartalmaz az étel.
5. Feldolgozott húsfélék (pl. virsli, szalámi)
Ezek nem csak zsírosak, hanem gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, tartósítószereket és gyulladást fokozó adalékanyagokat is.
Ez is érdekelhet
Fotó: gettyimages