Konyha

Megszereztük az eredeti receptet: így készül a tökéletes császármorzsa, amit Sisi kidobott volna

A Kaiserschmarrn, azaz császármorzsa legendás édesség. Hangulatában őrzi a boldog békeidők kedélyességét, ami Sisi és ferenc József házasságából született.
császármorzsa lekvárral és vaníliasodóval

A Kaiserschmarrn, azaz császármorzsa legendás édesség. Hangulatában őrzi a boldog békeidők kedélyességét, amikor az elegáns tortaköltemények helyett egy „elrontott palacsinta” is megszerezhette az első helyet az édességek sorában. Kérdés, ha akkor ismerték volna a diétás felhőpalacsinta receptjét, amiért ma megőrül az internet, akkor mi lett volna a nagy kedvenc, de ez már más tészta…

Éjszaka a konyhában

A nevét adó legenda úgy szól, hogy Ferenc József nagyon szerette a palacsintát, de Erzsébet, azaz Sisi szélsőséges fogyókúrái miatt az édességek ki voltak tiltva az étrendből. Ám a császár annyira vágyott a finomságra, hogy éjszaka belopózott a konyhába, és saját kezűleg állt neki palacsintát sütni. Az eredmény nem lett tökéletes, de finomra sikeredett. Egy másik változat szerint Sisi – férje ízlését ismerve – maga kért könnyű édességet a szakácstól. Neki nem ízlett, kidobatta volna, de a császár belekóstolt, és azonnal behabzsolta.

Ha grízzel készül

15 dkg darát leöntünk tejjel vagy tejszínnel, majd legalább egy órára félretesszük, hogy a gríz felszívja a nedvességet. Tehetünk bele aromás reszelt citromhéjat is. Ezután hozzákeverjük 5 tojás sárgáját, egy csipet sót, és a tojásfehérjék keményre felvert habját. Ugyancsak vajban sütjük, és daraboljuk. Sütőben is sülhet, de az tovább tart, és figyelni kell, nehogy odaégjen.

Változatos kiegészítők

császármorzsa lekvárral és vaníliasodóval
Hát nem tökéletes?

Amilyen egyszerű, olyan szenvedélyes viták kavarognak elkészítése körül. Ugyanis több változata is létezik, az egyiknek liszt, a másiknak búzadara az alapja, sőt akad kevert verzió is. Sokan az elnevezést is elvitatják a grízes változattól, amely szerintük a daramorzsa vagy grízsmarni névre hallgat. Az eredeti osztrák recept nem tartalmaz grízt. A variációk között az Ínyesmester szakácskönyvében rálelhetünk az Ischli morzsa receptjére, amelyben a szokásos hozzávalókon kívül őrölt mandula is van, a túrós morzsában pedig túróval elkevert tejföl a fűszereplő. Vas megyében porozinkónak, Szeged környékén pedig cicvarának hívják.

Ez is érdekelhet

  1. Egy evőkanállal adj ebből a locsolóvízhez: soha többet nem kell gyomlálnod a kertben
  2. Ettől a „büdösvíztől” kétszer annyi termést hoz a paradicsomod: hetente egyszer locsold meg vele
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

Az eredeti recept

A könnyű, habos palacsintatésztához nem kell más, mint liszt, tojás, cukor, tej és tejszín. Ízesíthetjük mazsolával, vajjal, lekvárral, csokoládé­öntettel, de felnőtteknek rummal is.

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 5 dkg porcukor, egy csipet só, 1 tasak vaníliás cukor, vaj, 2 evőkanál barna cukor.

  1. Az elkészítéshez különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját, majd a sárgákat a tejjel, tejszínnel és a lisztben elkevert vaníliás cukorral csomómentesre összedolgozzuk. A tojásfehérjéket sóval és a porcukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a tojássárgájás keverékbe. Kevés olvasztott vajban, tapadásmentes serpenyőben sütjük.
  2. Lefedve 2-3 percig pirítjuk, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, közben rászórjuk az előzőleg meleg vízbe (vagy rumba) áztatott mazsolát. Néhány perc pihenés múlva falapáttal szabálytalan darabokra vagdossuk, megszórjuk barna cukorral, és tálra borítjuk.
  3. Amikor az összes bekevert tészta megsült, baracklekvárral vagy bármilyen gyümölcsmártással, gyümölcskeverékkel meglocsolva kínáljuk.

TIPP: A szétvagdalt tésztát még egy percre visszatehetjük a serpenyőbe és kicsit süthetjük, hogy karamellizáljuk a tetején a cukrot.

fotó: Adobestock