Görögdinnye – így találd meg a legjobbat
- A sárga folt a barátod: az érett dinnye egyik legfontosabb ismertetőjele az úgynevezett „földfolt” – ez az a világosabb, sárgás rész, amelyen a dinnye a földön feküdt. Minél mélyebb, sötétebb sárga, annál valószínűbb, hogy a dinnye megérett a napon. A fehéres vagy zöldes folt még éretlenségre utalhat.
- Koppints rá és figyeld a hangját: az érett dinnye mély, tompa, telt hangot ad, amikor megkoppintod. Ha túl éles vagy kongó a hangja, valószínűleg túlérett vagy belül már puha.
- Figyeld a kocsányt: ha még rajta van a szára, abból is sokat megtudhatsz. Az elszáradt, barnás szár jó jel: a dinnye már levált a tőről, megérett. A zöld szár viszont arra utal, hogy túl korán szedték le.
- Nézd meg az alakját: az egyenletes, szimmetrikus dinnye a legjobb választás. Ha torz, dudoros, az arra utalhat, hogy a növekedése során valami megzavarta (például vízhiány), és ez hatással lehet az ízére is.
- Súlya legyen meglepő: az érett dinnye a méretéhez képest nehezebb, mint gondolnád. Ez azt jelzi, hogy tele van vízzel, vagyis lédús és frissítő lesz.

Ez is érdekelhet
Sárgadinnye – az illat mindent elárul
- Illat alapján válassz: a sárgadinnye egyik legbiztosabb ismertetőjele az illata. Egy érett dinnye intenzíven illatozik a kocsány felőli végénél, még héjon keresztül is. Ha nincs illata, még nem érett. Ha túl erős, már túlérett lehet.
- Kicsit nyomódjon, de ne legyen puha: a héját finoman megnyomva kissé engednie kell, de nem lehet túl puha. A túl puha dinnye már erjedhet.
- Szép sárga vagy bézses héj: a héj színe is sokat számít. Ne legyen zöldes, inkább meleg, sárgás árnyalatú, némi hálós mintázattal. A sima, fényes héj gyakran éretlenséget jelez.
Hűtve vagy szobahőmérsékleten?
- A felvágatlan dinnyét jobb szobahőmérsékleten tartani, így tovább érik és illatosabb lesz.
- A felvágott dinnye viszont hűtőbe való – de érdemes légmentesen lezárni, hogy ne vegye át más ételek szagát.
- Ha igazán hűsítő finomságra vágysz, vágás után 1-2 órára hűtsd le, és úgy tálald – csodát tesz!
Tipp: ne dobd ki a dinnye héját és magját: csinálj lekvárt, cukorkát és „szotyit” belőle.
Fotó: pexels