A titok a tökéletes arányokon múlik: a frissen facsart citromlé frissessége, az olívaolaj selymessége és a parmezán karakteres íze adja a szósz alapját. A citromos tészta 15 percen belül elkészül.
Ha jamie Oliver verhetetlen sült krumplijára vagy kíváncsi, ami főételnek is kiváló, azt is próbáld ki.
Ezeket olvastad már?
Jamie Oliver 3 hozzávalós tészta recept
Hozzávalók:
- 200–220 g spagetti
- 1 és fél citrom leve és reszelt héja (ízlés szerint)
- 50 g parmezán
- kevés hidegen sajtolt olívaolaj
- kevés só
- csipetnyi bors
- egy marék bazsalikom (díszítéshez)
Elkészítés:

- A spagettit főzd sós vízben „al dente”-re.
- Közben a citromot röviden meleg víz alatt mosd meg, töröld meg, majd finoman reszeld le a héját.
Fontos: csak a sárga részt használd, különben a szósz keserű lesz. - A citromot facsard ki, a levét a parmezánnal és a fűszerekkel egy tálban keverd össze.
- Adj hozzá kétszeres mennyiségű olívaolajat, hogy a citromlé és az olaj aránya körülbelül 1:2 legyen.
- A frissen főtt, még meleg tésztát add hozzá a citrom-olaj keverékhez, majd alaposan forgasd össze.
- Végül frissen reszelt parmezánnal és bazsalikommal szórd meg, és tálalhatod is.
Az „al dente” egy olasz kifejezés
A tésztafőzésnél arra utal, hogy a tészta nincs teljesen puhára főzve, hanem enyhén harapható, rugalmas marad, azaz amikor beleharapsz, van egy kis tartása, nem esik szét és nem pépes. A tészta közepe ilyenkor még nem főtt szét teljesen, de már nem nyers. Általában a csomagoláson feltüntetett főzési időből 1-2 perccel kevesebb elég hozzá.
Ha kettévágod, a belsejében lehet látni egy nagyon vékony, picit sötétebb „magot” – ez jelzi, hogy még van tartása. Az al dente állag azért is jó, mert: egészségesebb (lassabban emeli a vércukorszintet, mint a teljesen puhára főtt tészta), jobban tartja a formáját, nem lesz szétázott, és sokkal finomabb, mivel a szósz jobban tapad rá.
Ha csak egy hozzávalóval és egyetlen szinttel tovább lépnél, próbáld ki a szardíniás-citromos spagettit.
Forrás: falstaff
Fotó: archív