Konyha

Ez az ősz legjobb vitaminforrása: fillérekért kapható és az idegrendszeredet is rendbe rakja

A retek egy igazi vitaminbomba, ráadásul könnyen termeszthető a hűvösebb hónapokban is. Gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban és támogatja az immunrendszert.
Retek

Az ősz, pontosabban a hűvös reggelek és a rövidülő nappalok nemcsak a ruhatárra, hanem az étkezésekre is nagy hatást gyakorolnak. Sokan keresik ilyenkor a szezonális zöldségeket, amik finomak és egészségesek. Ilyen igazi őszi kincs a retek! Méltatlanul tartják számon csak tavaszi zöldségként, hiszen ősszel is bőven van helye a kertben – írja a Házipatika.

Retek, az őszi kedvenc

Kevesen tudják, de a retek kifejezetten jól érzi magát a szeptemberi-októberi hűvösben. A 10-20 fok közötti hőmérséklet ideális számára: nem szalad virágba, a gyökér szépen fejlődik, ráadásul az íze is kellemesen enyhe, ropogós marad. Ha most veted el, akkor a fagyok beállta előtt még bőven betakarítható a termés.

A hideg egyébként elősegíti a gyökérképződést: a növény ugyanis kevesebb energiát fordít a lombozatra, inkább a gyökérre koncentrál. Ez abszolút az előnyödre válik! Egy kis odafigyeléssel – laza, tápanyagban gazdag talajjal és egyenletes öntözéssel – még a kezdő kertészként is bőséges termésre számíthatsz.

Valódi vitaminbomba

A retek nemcsak ízletes, hanem tápláló is. Elsőre talán nem gondolnád, de a friss retek rengeteg C-vitamint tartalmaz, ami segíti az immunrendszer működését, különösen a náthás időszak kezdetén. Emellett bővelkedik ásványi anyagokban is: kálium, kalcium, foszfor, vas. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges sejtműködéshez, és idegrendszerhez.

Igen, tudjuk folytatni! A retek rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést és a bélflóra egyensúlyát, így tehát a bélrendszer egészségét is támogatja. Az alacsony szénhidráttartalma miatt kiváló választás diétázóknak.

Ez is érdekelhet

  1. Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele
  2. Egyszer ültesd el, és 50 évig virágzik: ez a világ egyik legszebb növénye, a kerted ékszere lesz
  3. Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Nemcsak nyersen jó

Retek
A retek kifejezetten szereti a hűvösebb hónapokat

A legtöbben talán csak nyersen, szendvics mellé vagy salátába vágva fogyasztják a retket, azonban rengeteg módon elkészíthető!

Sütve vagy pirítva enyhül a csípőssége, és egyfajta édeskés, diós ízt kapsz. Ilyen formában remek köret húsok mellé. Savanyítva is sokáig eltartható, így akár télen is élvezheted a retek ízét. Továbbá a zöldje sem kell, hogy a komposztban kössön ki: friss leveleiből izgalmas pesztót, levest vagy turmixot készíthetsz.

Retekvaj a kísérletezőknek

Retekvaj
Retekből akár ízesített vajat is készíthetsz

Hozzávalók:

  • 500 g vaj
  • 10 db retek
  • 1 csokor snidling
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 teáskanál só
  • 100 ml olívaolaj

Elkészítés:

  1. Vágd le a retek leveleit, mosd meg azokat, majd a fűszernövényekkel együtt pár perc alatt blansírozd le. A végeredményből jó alaposan nyomkodd ki a vizet. Ha van salátacentrifugád, akkor azzal is eltávolíthatod a felesleget.
  2. Tedd mindezt egy turmixba olívaolajjal és sóval. Turmixold le teljesen simára, majd valamilyen finom anyagon vagy konyharuhán keresztül szűrd át a kész masszát, hogy tiszta zöldolajat kapj.
  3. A megpuhult vajat helyezd egy tálba, add hozzá az zöldolajat, majd habosítsd fel. Az egész retkeket helyezd bele és keverd el úgy, hogy biztosan befedje őket a vaj. Helyezd át az egészet egy fóliával bélelt formába, amit aztán alaposan csomagolj be és tedd a mélyhűtőbe nagyjából 1 órára.

Pirítóson, jól megsózva tálald!

Fotó: Getty Images, nosalty