Konyha

Egészségesebb, mint a pulyka, finomabb, mint a disznó: ebből készül a legjobb rántott hús

Van egy állat, melynek húsa egészségesebb, mint a csirkéé vagy pulykáé, és még a disznónál is ízletesebb. Mégis alig fogyasztja ma valaki.
rántott nyúl tányéron krumplipürével

A legtöbben egészséges húsnak tartjuk a csirke- vagy pulykamellet, és ez így is van. De vannak más húsok is, amelyek sok tekintetben még jobbak, mégis ma már alig találkozunk velük a magyar konyhákban. Pedig a belőle készült rántott húsok abszolút páratlanok, omlósak és szaftosak. Ez a húsféle nagyanyáink étrendjének még rendszeresen része volt, ma már szinte elfeledett csemegének számít.

A magyar konyha elfeledett kincse

Ne dobd egyből a telefonodat a sarokba, amint ezt elolvasod: most éppen a nyúlhúsról beszélünk. Ne fintorogj, hiszen te is bőven ettél belőle nyáron a nagyinál vidéken. Igen, ma már bájos külseje miatt kerüljük ennek az állatnak a fogyasztását, de mindjárt meggyőzünk róla, hogy hiba pusztán a cukiság miatt lemondanod erről a húsról.

  • A nyúlhús igazi bajnok: egy kicsit puhább és jobban is emészthető, mint a sokat dicsért pulyka.
  • Minimális a zsírtartalma, gyakran csak egy-két százalék körüli, ami kevesebb még annál is, mint ami a csirkemellben van.
  • És ami a lényeg, az összes idehaza elterjedt hús közül ennek az egyik legalacsonyabb a koleszterintartalma.

Még mindig nem hiszed el, hogy gyakrabban kellene nyulat enned? Akkor figyelj!

  • A nyúlhúsnak alacsony a kalóriatartalma, 100 grammonként körülbelül 130-140 kcal, így ha odafigyelsz a súlyodra, vagy egészségesebben szeretnél étkezni, akkor a nyúl a megfelelő választás.
  • A finom izomrostok biztosítják, hogy a hús hihetetlenül könnyen emészthető legyen, ezért érzékeny gyomrú emberek vagy kisgyermekek számára is alkalmas. Nem csoda, hogy a múltban a nyulat egyes helyeken böjti ételnek tekintették.

Van egy rossz hírünk: ha köszvényre hajlamos vagy, sajnos nem fogyaszthatod, mert magas a purintartalma.

Miért kezdj újra nyúlhúst enni?

Amellett, hogy diétás, a nyúlhús tele van hasznos anyagokkal.

  1. Gazdag forrása a kiváló minőségű fehérjéknek, kiegyensúlyozott arányban tartalmazza az összes fontos aminosavat, amelyek elengedhetetlenek az izomszövet regenerálódásához és növekedéséhez.
  2. A vitaminok közül sok B-csoportos megtalálható benne, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, foszforban, cinkben és könnyen felszívódó vasban gazdag, ami szükséges a vérképzéshez és az általános vitalitáshoz.

A nyúl másik hatalmas előnye a kulináris sokoldalúsága. A finom íz, amelyet egyesek inkább íztelennek tartanak, valójában a nagy előnye. Számtalan fűszerezési kísérletet kibír. Hagyományosan fokhagymával, fűszernövényekkel vagy szalonnával párosítják, ami megadja neki a szükséges zamatot. Süthető, párolható, pirítható, raguként elkészíthető, vagy fantasztikus pástétomot készíthetsz belőle. A nagyszerű benne az, hogy egészben is felhasználható, a combokból tökéletes fasírtot lehet készíteni, a karajból gyors rántott szeletet lehet készíteni, a csontokból és a nyesedékből pedig erős alaplevet lehet főzni.

Rántott nyúl recept

rántott nyúl tányéron krumplipürével
A nyúlból remek rántott hús készíthető

Ha már magyarok vagyunk, az biztos, hogy rántott húsként fogyasztva a legegyszerűbb beleszeretni a nyúlhúsba. A tökéletes rántott hús titka nagyon egyszerű, csak néhány trükköt kell ismerned.

  1. Az alap a húsválasztás, a legjobbak a csont nélküli combok, amelyek természetesen szaftosabbak, mint például a karaj.
  2. A húst panírozás előtt rövid ideig pácold mustár és zúzott fokhagyma egyszerű keverékében, ami ízt és puhaságot ad neki.
  3. A klasszikus zsemlemorzsa helyett használj hozzá japán panko zsemlemorzsát. Durvább szemű és sütés közben nem szív magába annyi zsírt. Az eredmény egy hihetetlenül ropogós kéreg. Ha apróra vágott metélőhagymát keversz a zsemlemorzsába, még finomabb lesz.

Hozzávalók

  • 600 g csontozott nyúlcomb
  • Mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Egy marék friss metélőehagyma
  • Liszt
  • 3 egész tojás
  • Panko zsemlemorzsa
  • Olaj és vaj (vagy disznózsír) sütéshez
  • Só és frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. Először is készítsd elő a húst. Óvatosan ütögesd át a nyúlcombszeleteket – ne klopfold, csak kicsit lapítsd ki.
  2. Ezután mindkét oldalukat sóval, borssal, valamint egy vékony réteg mustárral és zúzott fokhagymával ízesítsd. Az így előkészített húst legalább fél órán át, de ideális esetben egy éjszakán át pácold a hűtőszekrényben.
  3. Közben aprítsd finomra a medvehagymát, és keverd össze a panko morzsával egy mélytányérban. A másik tányérban készíts elő finomlisztet, az egyikben pedig verd fel a tojásokat egy csipet sóval.
  4. Ezután forgasd meg a hússzeleteket a klasszikus módon, először a lisztben, majd a tojásban, végül pedig alaposan nyomkodd bele a panko morzsás és medvehagymás keverékbe.
  5. Egy mély serpenyőben hevíts fel olajat egy darab vajjal – ettől még jobb lesz az íze. Süsd a szeleteket mindkét oldalukon aranybarnára és ropogósra.
  6. A kész szeleteket tedd papírtörlőre, hogy eltávolítsd a felesleges zsírt. Tálald krumplipürével és fokhagymás-tejfölös uborkasalátával.

Érdekel még több recept a nagyitól? Akkor olvasd el, hogyan főztek olcsón kiadósat nagyanyáink,. amitől mindig jóllakott a család.

Forrás

Fotó: gettyimages