Konyha

Így rontod el a kedvenc köretedet: 4 hiba, amit soha többé ne kövess el burgonyafőzés közben

A burgonya főzése gyerekjátéknak tűnik, pedig néhány apró hiba tönkreteheti az eredményt. Tudtad, hogy már az is számít, hideg vagy forró vízben kezded-e a főzni?
lány vidáman a konyhában krumplival krumplit főz

1. hiba: Nem hideg vízben indítod a főzést

A burgonyát mindig hideg vízben kell feltenni főni. Ha forró vízbe teszed, gyakran csalódás ér majd a tányéron: a burgonya kívül puha, de belül nyers és nyálkás marad. Ezért fontos, hogy hideg vízben kezd el főzni.

Az energiatakarékos trükk, miszerint először vízforralóban melegíted a vizet, a burgonyánál nem működik. Tésztánál vagy zöldségnél igen, de a krumpli esetében a fokozatos melegedés szükséges ahhoz, hogy egyenletesen puhuljon meg.

Van néhány szabály, amit burgonyafőzéskor érdemes betartani

Ezeket olvastad már?

2. hiba: Egészben főzöd a burgonyát

Egész burgonyát csak héjában főtt krumplihoz érdemes használni.
Ha sóban főtt krumplit készítesz, hámozd meg és vágd fel kisebb darabokra, mielőtt a vízbe teszed – így időt és energiát is spórolsz.

Az egész burgonyának sokkal több időre van szüksége, mire megfő. Ha egyenletesen darabolod, minden darab egyszerre lesz kész.

Lépések:

  • Hámozd meg a burgonyát és vágd egyforma méretű darabokra.
  • Tedd hideg vízbe, adj hozzá egy csipet sót.
  • Főzd kb. 20–30 percig, amíg puhák lesznek.

3. hiba: Rossz burgonyafajtát használsz

Nem minden krumpli való minden ételhez. A fajták között nagy különbség van: vannak keményebb (salátának való) és lisztesebb (pürének való) burgonyák.

  • Krumplisalátához és sült krumplihoz: kemény húsú fajták a legjobbak.
  • Rakott krumplihoz: inkább félig kemény burgonyát válassz.
  • Püréhez és gombóchoz: a lisztes burgonya adja a legjobb állagot, mert könnyen szétesik és krémes lesz.

4. hiba: Kicsírázott burgonyát még megeszel

lány vidáman a konyhában krumplival krumplit főz
Van néhány szabály, amit ennél az egyszerű alapanyagnál be kell tartani

Ha a gumón csak egy-két apró csíra van, azt még el lehet távolítani, és a burgonya fogyasztható. Ha viszont több, hosszabb csíra jelenik meg, jobb, ha nem eszed meg.

A csírázó burgonya szolanint tartalmaz – ez egy természetes méreganyag, ami főként a héjban és a csírákban található. Nagyobb mennyiségben mérgezést okozhat.

Ha a csírák már egy centiméternél hosszabbak, vagy több is van belőlük, akkor a szolanin már az egész gumóban elterjedhetett. Ilyenkor a főzés vagy sütés sem semlegesíti a mérget – a szolanin 200 °C-ig is stabil marad.

Ne dobd ki feltétlenül ezeket a burgonyákat – más módon még felhasználhatod őket, például ültetésre. De étkezési célra már nem biztonságosak.

Forrás: utopia
Fotó: archív, gettyimages