Konyha

A német nagymamák titkos receptje: a penicillinnél is erősebb a megfázás ellen ez a marhahúsleves

A klasszikus német marhahúsleves, a Rindfleischsuppe lassan főtt, ízgazdag és tápláló fogás – velőgombóccal az igazi, ahogy a németek készítik.
nagymama anyuka és unoka a konyhában boldogan

Ha sokat voltál gyerekként a nagyszülőkre bízva, amikor beteg voltál és nem mehettál óvodába/iskolába, biztosan a te nagymamád is főzött neked húslevest. Aranyló sárgán, jó forrón, sok zöldséggel és tésztával diktálta beléd, hogy mielőbb meggyógyulj. Mind tudjuk azóta, ez nem csak pusta nagymamás szokás volt, a húsleves tényleg gyógyszer.

tyúkhúsleves nedvesíti a száraz nyálkahártyát, csökkenti a szervezetben keletkezett gyulladást. Az American College of Chest Physicians kutatói kimutatták, hogy:

„a húsleves a benne főtt zöldségek (hagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé stb.)A- és C- vitaminjai és antioxidáns-tartalma, a hús fehérjetartalma, a benne főtt tészta könnyen emészthető szénhidrátja, valamint a szinte aromaterápiás hatású fűszerezés révén nyugtató hatással lehet a legyengült szervezetre” – írták egy korábbi tanulmányukban.

De természetesen nemcsak a magyar nagymamák és az amerikai kutatók szerint hasznos megfázás és nátha esetén húslevest enni, a német nagymamák is valószínűleg ezen az állásponton vannak. Míg az olasz nagyiknál a penicillinleves dívik, ha az unokát kell gyógyítani, a németeknél egy erős marhahúsleves, amibe velős gombócot szaggatnak. Ha elolvasod a receptet, nagyon hamar rá fogsz jönni, hogy miért erre esküsznek arrafelé.

Hozzávalók a német marhahúsleves alapléhez:

  • 2 liter víz
  • 1135 g marhaszegy (első vagy középső rész)
  • 200 g póréhagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g paradicsom
  • 60 g petrezselyem
  • 60 g zellergumó
  • 2 teáskanál só
  • ételízesítő
  • só, bors

Hozzávalók a levesbetéthez:

  • 150 g sárgarépa
  • 50 g zellergumó
  • 150 g póréhagyma
  • vékony cérnametélt (opcionális)

A német velőgombóchoz:

  • 100 g (körülbelül 3–4 darab) velőscsontból kinyert velő
  • 1 db zsemle
  • 100–120 g finomliszt
  • 3–4 evőkanál zsemlemorzsa (opcionális)
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál durvára őrölt fekete bors
  • 3 evőkanál aprított friss petrezselyem (opcionális)
  • 1 db XL-es tojás
klasszikus német marhahúsleves recept velőgombóccal
Klasszikus német marhahúsleves recept velőgombóccal

Ezeket olvastad már?

Elkészítés:

Az alaplé készítése:

  1. A húst folyó víz alatt öblítsd le, majd papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. Egy nagy fazékba önts hideg vizet, add hozzá a sót, majd tedd bele a húst, zsíros felével lefelé, majd forrald fel.
  2. A paradicsomot, petrezselymet és póréhagymát mosd meg (a pórét vágd hosszában félbe, hogy a levelek között is kitudd tisztítani). A sárgarépát és a zellert hámozd meg, majd darabold fel, és add a leveshez.
  3. Amikor felforrt, vedd lejjebb a hőt, és lassan főzd körülbelül 30 percig. Ezután fordítsd meg a húst (zsíros részével felfelé), és főzd további 2,5–3 órán át, attól függően, mennyire szeretnéd puhára.
  4. Közben időnként pótold a vizet, hogy a hús mindig ellepve maradjon.

A levesbetét előkészítése:

Amíg a hús fő, készítsd elő a zöldségeket. A répát és a zellert hámozd meg, a pórét tisztítsd meg, majd mindet apró kockákra vágd. Enyhén sós vízben főzd körülbelül 15 percig, majd szűrd le.
Egy másik edényben főzd ki a cérnametéltet a csomagoláson szereplő utasítás szerint, szűrd le, és tedd félre.

A velőgombócok elkészítése:

A zsemlét áztasd be langyos vízbe. Egy késsel kapard ki a csontokból a velőt, és tedd egy serpenyőbe. Közepes hőfokon lassan olvaszd meg, amíg csak a hártya marad vissza. A folyékony velőt szűrd át egy fém- vagy üvegtálba, majd hagyd kihűlni. Add hozzá a fűszereket és a tojást, és kézi habverővel keverd össze.

Nyomd ki a vizet a beáztatott zsemléből, morzsold a velőhöz, majd add hozzá a lisztet, a zsemlemorzsát és a petrezselymet. Dolgozd össze a hozzávalókat egységes tésztává, majd pihentesd egy kicsit. Ezután teáskanálnyi adagokat vegyél ki, és a tenyereddel formázz kis gombócokat.

Főzés és tálalás:

Amikor az alaplé körülbelül 3 óra alatt elkészült, vedd ki belőle a húst, és tedd félre pihenni. Az alaplevet szűrd le egy másik edénybe, hogy körülbelül 1,5 liter leves maradjon. Adj hozzá egy teáskanál sót, majd forrald fel újra.

Tedd bele a korábban megfőzött zöldségeket és a velőgombócokat. Főzd alacsony lángon, amíg a gombócok a felszínre nem emelkednek körülbelül 10 perc alatt. Ízesítsd borssal és ételízesítővel.

A tésztát tálalhatod külön tálban, hogy mindenki ízlés szerint szedjen belőle, vagy a levesbe is teheted tálalás előtt.

A húst vágd vékony szeletekre, és tálald a forró levessel, velőgombóccal és friss kenyérrel vagy bagettel.

Tálalási tipp:

A főtt marhahús kínálható házi tormamártással, kelkáposztával és főtt burgonyával is, miközben a leves előételként is tökéletesen megállja a helyét.

Forrás: theomaway
Fotó: AI-által generált kép, gettyimages