Amelyik házibuliban, családi összejövetelen van az asztalon pogácsa, egészen biztos, hogy elsőként fogy majd el a sok finomság közül. Bár sokak szerint macerás elkészíteni éppen a szaggatás miatt, mégiscsak talán ez a vendégváró falatka az, amit a legszívesebben csipeget mindenki.
Szenmétből lett a gyerekek kedvence
A kenyérsütés egyik mellékterméke volt régen, az éhes gyerekszájakat a kemence hamujában gyorsan megsült apró pogácsákkal lehetett jóllakatni. A környező országokban is jól ismert, kerek formája a természet körforgását szimbolizálta.
Sokáig leves utáni ételként használták, de aztán önálló szerephez jutott a vendéglátás részeként. Készült árpából, hajdinából, kukoricából is, a tepertős pogácsa pedig a disznóvágás ízes mellékterméke.
Nézzünk most egy tökéletes sajtos-újhagymás változatot, amit akár a közelgő ünnepekkor is bevethetsz.
Hozzávalók (12 pogácsához)
- 3 csésze liszt
- 6 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- 65 g hideg, kockára vágott vaj
- 1 ½ csésze tej
- 3 evőkanál friss újhagyma, aprítva
- ⅓ csésze parmezán, reszelve
- ⅓ csésze cheddar, reszelve
- plusz tej és sajt a tetejére
Szükséges eszközök
- Nagy tál a tészta összekeveréshez
- Rozsdamentes kés a tészta keveréséhez
- Süteményszaggató
- 38×22 cm-es tepsi

Ez is érdekelhet
Elkészítés lépésről lépésre
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Bélelj ki egy nagy sütőlapot sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, borsot és cukrot. Add hozzá a kockára vágott vajat, és ujjbeggyel dörzsöld a lisztbe, amíg morzsás állagú nem lesz (körülbelül 8–10 perc).
- Készíts a közepébe egy kis mélyedést, majd add hozzá a tejet, sajtot és újhagymát. Kést használva dolgozd össze a tésztát, mintha „vágni” próbálnád, amíg jól elkeveredik.
- Lisztezett felületen gyúrd össze a tésztát, szükség esetén adj hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon.
- Formázz a tésztából körülbelül 4 cm magas korongot, majd süteményszaggatóval vágj ki köröket (körülbelül 12 pogácsa).
- Helyezd a pogácsákat a tepsire, nem baj, ha érintkeznek. Süsd 15–20 percig, közben ellenőrizd, hogy egyenletesen sülnek-e. Vedd ki a sütőből, és azonnal tálald vajjal megkenve.
Tippek a tökéletes puha pogácsához
- Hogyan tudod, hogy kész? A tetejük legyen enyhén aranybarna, és kopogtatásra üreges hangot adjon.
- Ha túl nedves a tészta: Adj hozzá apránként egy evőkanálnyi lisztet, amíg jól kezelhető nem lesz.
- Tálalás: Frissen a legjobb, de melegítheted is 10–15 másodpercig mikróban. Főzhetsz elé egy tartalmas levest, de önálló nassolnivalóként is megállja a helyét.
Forrás: thehomecookskitchen
Fotó: archív, gettyimages


