Bár már szinte egész évben lehet kapni, a mandarin mégiscsak leginkább a télhez tartozik, igazi vitaminforrás, amivel az immunrendszeredet is erősítheted. De igazából nem ezért szeretjük a leginkább, hanem egyszerűen azért, mert finom. Persze, csak akkor, ha sikerül olyat venned, amit egyáltalán meg lehet pucolni, nem apró cafatokban kell a héját letépkedni, elég édes és leves is. Néha szinte lehetetlen küldetésnek tűnik ilyet venni…
A héj alapján válassz mandarint…
Legalábbis eddig, találtunk ugyanis egy olyan módszert, amivel mindig biztosan ki tudod választani a legédesebb mandarinokat. A mandarin ízének legjobb mutatója a héj!
- Olyan gyümölcsöt keress, aminek a héja sima és szilárd, és intenzív narancssárga. Ha kicsit puha a héj és elválik a gyümölcstől, az annak a jele, hogy könnyen meg fogod tudni pucolni és érett.
- Kerüld viszont a zöldes, ráncos vagy túl puha héjú mandarinokat – ezek ugyanis szinte biztos, hogy túl- vagy éppen alulérettek és savanyúak lesznek.
- A súlyra is érdemes odafigyelni. A könnyebb mandarinok kevésbé levesek és rostosak, míg a súlyosabbak általában édesebbek, és több is bennük a lé.
Ez is érdekelhet
Sem 2, sem 2,5 bar: ez az ideális guminyomás ősszel és télen, amivel spórolhatsz a benzinen
Régen csak ezzel takarítottak, és minden tiszta volt: a legdurvább barna vízkövet is lemarja
Mindenki elrontja ezt az egy dolgot az orchideákkal: ezért nem virágoznak újra otthon
…aztán szaglászd meg
A szaglás a siker másik kulcsa. Az érett, édes mandarin illata intenzív, citrusos és friss. Már az illatukból is sejthető, hogy finomak lesznek. Ha a gyümölcsnek nincs a mandarinra jellemző semmilyen illata, elég nagy a veszélye annak, hogy az íze is gyenge lesz.
Végül keresd a származási helyet
Az is fontos, hogy honnan származik a gyümölcs. A legjobb mandarinok általában Spanyolországból és Marokkóból származnak. Ezeken a területeken a termesztésükhöz ideálisak a feltételek, a termesztők nagy múltra visszatekintő hagyománya garantálja a gyümölcs magas minőségét. Az ezekből az országokból származó mandarin általában édesebb, aromásabb, hiszen természetes napfényben érik.
Mi a helyzet a klementinekkel és satsumákkal?

Először is tisztázzuk, mik ezek.
A klementin a fűzlevelű mandarin és az édes narancs közötti citrusfélék hibridje. Intenzív színű gyümölcs, kivételesen édes és szinte mag nélküli, ami tökéletes gyerekeknek.
A satsuma pedig tulajdonképpen szintén mandarin, annak egy igen édes fajtája. Ha ilyenhez jutsz a boltban, szinte biztos, hogy tapogatás, szaglászás és egyéb trükkök nélkül is jót fogsz venni. A satsumákat könnyű megpucolni és lédús a húsuk. Ha gyorsan és tisztán szeretnél mandarint pucolni, ezek a legjobbak.
Hálós vagy ömlesztett mandarin?
Ha teheted, válaszd az ömlesztett (lédig) mandarint, vagyis azt, ami ládákban, kosarakban van felhalmozva a boltban és nem piros hálóban összecsomagolva. Az ömlesztett esetében minden darabot egyesével is szemügyre tudsz venni és nem zavar meg a piros háló, ami épp azért kapta ezt a színt, hogy erőteljesebbnek tűnjön a mandarin (és narancs, stb) színe, amint rákerül.
Válogatásnál természetesen került azokat a darabokat, amik penészesek, puha foltosak vagy sérülés látható rajtuk. Jól tárolva ezek sokáig frissek és édesek maradnak.
Fotó: gettyimages


