Konyha

Régen a szegények eledele volt, ma már luxuséttermek kínálják horror áron a gyerekkori kedvencedet

A gyerekkor ízei örökre
mákos nudli porcukorral

Mákos nudli: az egyszerű étel, ami gyerekkorunk ízeit idézi

Volt idő, amikor mákos nudli szinte minden magyar konyhában készült. Tipikus szombati étel, amikor egy tartalmas leves után a háziasszonyok valamilyen édes tésztát tettek az asztalra. Lehetett az aranygaluska, bukta, diós- vagy mákos tészta, szilvás gombóc, vagy az isteni nudli, aminél szerényebb, de mennyeibb édességet el sem lehet képzelni.

Nem volt drága, nem volt hivalkodó, mégis helye volt a családi asztalon. Ma pedig újra divatba jött, nem a sparhelt mellett, hanem elegáns éttermek étlapján. Van olyan budapesti étterem, ahol 2-3 ezer forintot is elkérnek egy adagért, és ha ez megtehetik, az azt jelenti, hogy tényleg valami olyasmiről van szó, amiért az emberek hajlandóak ennyit is kifizetni, annyira szeretik. De akkor miért nem csinálunk már manapság otthon is többször? Neked van még otthon egyáltalán krumplinyomód?

A nagymamák titka: kevés alapanyag, sok türelem

A mákos nudli nem bonyolult fogás, de igényel egy kis odafigyelést. A krumpliból és lisztből gyúrt tésztát hosszú rudakra sodorták, majd kis darabokra vágták, és lobogó vízben kifőzték. Ezután jött a varázslat: a puha nudlikat meghempergették darált mákban és porcukorban, végül meglocsolták olvasztott vajjal.

Régen ez volt a „mentőöv” a szűkösebb napokon – olcsó, laktató és mindenki szerette. Ha volt otthon egy kis szilvalekvár, az is került mellé. Sós változatban pirított zsemlemorzsával vagy túróval ették, de az igazi klasszikus mindig a mákos volt. Porcukorral. Sok-sok porcukorral!

Mákos nudli az éttermekben

Ma már kevesen állnak neki otthon nudlit gyúrni, mégis újra reflektorfénybe került. A hagyományos étel modern köntösben tért vissza: van, ahol vaníliás krémmel és gyümölcspürével tálalják, máshol diós morzsával és karamellöntettel. Egyes éttermek még sós verzióban is kínálják, például sült kacsamellel vagy gombás raguval.

Miért szeretjük újra?

Talán azért, mert a mákos nudli nemcsak étel, hanem emlék. A gyerekkor íze, a nagymama konyhájának illata. Egy falat, és visszarepülünk a téli estékhez, amikor a család együtt ült az asztalnál. Ez a nosztalgia az oka annak, hogy a séfek is szívesen nyúlnak hozzá. Egyszerű alaprecept, amit számtalan módon lehet újragondolni.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Hogyan készítsd el otthon?

mákos nudli porcukorral
Régen csak a szegények ették a mákos nudlit

Nem kell hozzá semmi különleges:

  • 50 dkg főtt, áttört krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • darált mák, porcukor, vaj a tálaláshoz

Ha megfőtt a krupmli és összetörted, hagyd magában kihűlni, ez nagyon fontos, különben a tészta szét fog ázni a vízben. Gyúrd össze a tésztát, sodord rudakra, vágd kis darabokra, főzd ki sós vízben. Akkor van kész, ha minden nudli feljött a víz felszínére. Szűrd le, forgasd mákba és cukorba, locsold meg vajjal, és máris kész a gyerekkor íze.

Forrás

Fotó: gettyimages