Címlapsztori

Németh Kristóf: „Gerda legjobb társ, akit kívánhatok magamnak”

Pikali Gerda és Németh Kristóf a húszas éveikben találkoztak először egymással. Két színész, gyilkos humorral, karakteres egyéniséggel és töretlen optimizmussal – nem csoda, hogy csaknem két évtizede barátok. Félszavakból is megértik egymást.
a hűtlenség ára című darab barátság fórum színház németh kristóf pikali gerda színész színésznő szurovecz kitti társ

„A szerelem olyan természetű dolog, hogy annak lehet jó és rossz vége is, éppen ezért örülök nagyon, hogy Gerda a barátommá vált, így mindig is az életem része lesz – meséli Németh Kristóf. – Pedig annak idején, a főiskolán teljesen odavoltam érte. Néhány évvel alattam járt, és már az egyik vizsgaelőadásán úgy elvarázsolt, annyira csodás nőnek és színésznőnek láttam! Éreztem, kell, hogy közünk legyen egymáshoz az életben. Emlékszem, hogy nézegettük egymást, de akkoriban nekem is volt kedvesem, ahogyan neki is, így ennyiben maradt a dolog. Aztán amikor jóval később, felnőttekként összesodort bennünket az élet a szakmában, már mindketten családos emberek voltunk.  Úgy gondolom, ekkor a lehető legjobbat hoztuk ki a kapcsolatunkból: egy mély barátságot.” „Főiskolásként én abból, hogy tetszem Kristófnak, semmit nem vettem észre!  – kapcsolódik be a beszélgetésünkbe Pikali Gerda. –Akkoriban nagyon felnéztem a végzős osztályba járó Kristófra és Gryllus Dorkára, ők voltak a főiskola sztárjai, eszembe sem jutott, hogy Kristóf egyáltalán észrevesz, nemhogy nőként. De nem is bánom, mert így szép lassan, egy máig  tartó barátság alakult ki közöttünk, amit nagyon megbecsülök. Már a főiskolás éveiben is észrevehető volt Kristófon, hogy egy rendkívül ambiciózus, a színházművészetet globá-lisan szemlélő színész. Már akkor gondoltam arra, hogy belőle egyszer színházigazgató lesz. Aztán ez sok évvel később be is következett, és meghívott engem partnerének egy főszerepre. Fantasztikus csapat volt ott akkor, és én a legnagyobb büszkeséggel álltam be Kristóf mögé. Most pedig, hogy önállósult, és létrehozta a Fórum Színházat, természetesen boldog voltam, amikor A hűtlenség ára című darabunkat újra  bemutathattuk.”

„Sokat tudunk a nő-férfi játszmákról”

Kristóf, Gerda és a harmadik szereplő, Nagy Sándor nemrégiben adták elő az Uránia Nemzeti Filmszínházban a szóban forgó darabot. „Egy párt alakítunk, akik épp a 20. házassági évfordulójukra készülnek – meséli Kristóf. – Látszólag minden rendben velük, de a felszín alatt van elfojtott indulat, hűtlenség, elhallgatás és hazugság is. A próbák rendesen megkínoztak minket, hiszen Gerda is, én is, éltünk már boldog családban, szétesett családban, és volt részünk az újrakezdés szépségeiben és nehézségeiben is. A magánéletünk fordulatai miatt mi is sokat tudunk a nő-férfi játszmákról, és miközben ezekről beszélgettünk, előkerültek a saját sebeink is. Sokat boncolgattuk az élményeinket, és a barátságunk még jobban elmélyült.” „Kristóffal a kapcsolatunk korántsem csak a munkáról szól. Többször előfordult már, hogy felhívott telefonon csak azért, hogy elmondja, mennyire szeret, és milyen fontos vagyok az életében. Tette mindezt úgy, hogy közben maximálisan tiszteletben tartja a párkapcsolatomat, sőt, nagyon jóban van a szerelmemmel, aki szintén tiszteli és elfogadja a mi sokéves barátságunkat” – árulja el Gerda.

„Gerda hűségére számíthatok”

A két színész mostanában sok időt tölt együtt, hiszen országszerte fellépnek a közös darabjukkal. Kristóf pedig, ami Gerdát illeti, komoly terveket dédelget a jövőre nézve is. „Színházat szeretnék csinálni, nem a lehetőségekre várni, hanem a kezembe venni a sorsomat – mondja Kristóf. – Ennek fontos része magam köré gyűjteni az alkotótársakat, akikkel szeretek dolgozni. Ilyen ember Gerda is, és tudom, az ő hűségére egy életen át számíthatok, a legjobb társ, akit kívánhatok magamnak, munkában és barátságban egyaránt. Tudom, nagy szavak ezek, de én nemcsak mondom, hanem komolyan is gondolom” – nevet a színész, aki épp azon dolgozik, hogy A hűtlenség árát egy világhírű, londoni színpadon is eljátszhassák az ottani magyar közönségnek. „Ahova Kristóf hív, én oda megyek – mosolyog Gerda.  – Őszinték és egyenesek vagyunk egymáshoz, félszavakból megértjük a másikat, és nagyon bízom Kristóf szakmai meglátásaiban.  Különben sincs sok jobb dolog a világon annál, mintha az egyik legjobb barátunkkal dolgozhatunk. És persze rengeteget nevetünk, úgyhogy minden nagyon kerek.”

„Ma ne csókolj meg, mert itt a feleségem!”

Megkérdeztük Gerdát és Kristófot, volt-e már valaha problémájuk abból a párkapcsolatukban, hogy a színpadon, a szerepük szerint másba voltak szerelmesek. A színészek azt mondták, szerencsére egyikük párja sem féltékeny típus, ráadásul átlátják, hogy ami a színpadon történik, az csak illúzió. Gerdának mégis van egy korábbi története ebben a témában. „Egyszer – és most szándékosan nem mondok nevet – szerelmespárt alakítottunk egy kedves kollégámmal egy darabban. Az előadás előtt, a takarásban odasúgta nekem: »Ma ne csókolj meg, mert itt ül a nézőtéren a feleségem!«. Mire én azt mondtam neki: »Drága, két kérdésem van. Az egyik, hogy ezt miként oldjuk meg akkor hitelesen, hiszen a szerepünk szerint hat napja házasok vagyunk. A másik pedig: figyelj csak, te egyébként nem mondtad még a feleségednek, hogy színész vagy? Mert ezt érdemes lenne tisztázni, sohasem késő”– nevet az emléken Pikali Gerda.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete