Címlapsztori Sztárok

Képtelen teljesíteni felesége utolsó kívánságát Soltész Rezső: „Judit számomra nem pótolható”

Hosszú évtizedek óta énekel, mégis keveset tudunk a magánéletéről. Az özvegyen maradt sztár szívében a mai napig a néhai társa áll az első helyen.

Jóllehet tombol a hőség, de Soltész Rezső már a karácsonyra készül. Az énekes ezekben a napokban veszi fel szimfonikus karácsonyi albumát a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, ami advent környékén kerül majd az üzletekbe.

„A sors szeszélye folytán nyáron készülnek a téli slágerek. Ilyenkor a  szívemet, a lelkemet átállítottam a karácsonyi hangulatra. Ez a meghitt ünnep mindig nagyon közel állt hozzám, ezért a nyár közepén sem nehéz beleélni magam a karácsonyi dalok feléneklésébe” – mondja Rezső, akinek rögtön eszébe jut egy régi emlék.

„A második világháború végén születtem. Akkoriban nagy szegénység volt, de az emberek próbáltak leleményesek lenni. Például nem lehetett fenyőt kapni, ezért a szüleim bodzafával pótolták a karácsonyfát. Édesapám ügyesen megfúrta a bodzafa törzsét, és abba helyezte bele a fenyőágakat. A mai kor emberének ez szokatlan megoldás, de gyerekként nekem a  karácsony volt a lényeg, tökéletes illúziót keltett.”

A pályája elején a Corvina együttesben játszott. Rezső a fotó bal szélén látható

Millió szerelmes levelet kapott

A 78 éves popsztár szeret nosztalgiázni. Rengeteg emléke van, hiszen hihetetlenül sikeres pálya áll mögötte. Több mint kétmillió lemezét adták el, és nemcsak itthon, de az egykori szocialista országokban is népszerű volt. Az 1981-es Táncdalfesztiválon fedezték fel, a Szóljon hangosan az ének! című slágerével az egész ország kedvence lett. A közönség három egymást követő évben is őt választotta meg az év énekesének a 80-as években.

A Táncdalfesztiválnak köszönhetően szinte egy éjszaka alatt változott meg az életem. Este elénekeltem a dalt a tévében, másnap mindenki felismert az utcán. Amikor a szólólemezem megjelent, olyan hosszú sor állt a budai Skála előtt, hogy még a hivatalos zárás után is nyitva maradt az áruház, este kilencig dedikáltam” – meséli Rezső, aki akkoriban zsákszámra kapta a szerelmes leveleket a rajongóitól.

„A sikereim alatt én már családos ember voltam. A feleségemmel nagyon szép házasságban éltünk. Judit teremtette meg a tökéletes hátországot. Amíg én koncerteztem, ő foglalkozott a lányainkkal, és szervezte a családi életünket. A feleségem mondása volt, hogy olyan vagyok, mint az a harci mén, amelyik ha meghallja a trombitaszót, azonnal elindul. Judit arra célzott, hogy mindenem volt a színpad, és a legeldugottabb falvakba is elmentem szerepelni. Emlékszem, amikor fiatal voltam, azt gondoltam, hogy 50 évesen abbahagyom a koncertezést, és csak a családomnak élnek. Ma már tudom, hogy ez aljas hazugság volt. Lassan szépkorú vagyok, de a mai napig vonz a színpad.”

Manapság is sok helyre hívják fellépni

Rakott krumplija sláger a családban

A házaspár 56 évet töltött együtt, és csak Judit négy évvel ezelőtti halála miatt ért véget a példás házasságuk. Rezső a mai napig nem dolgozta fel az imádott asszony elvesztését, pedig Judit arra kérte, hogy ne maradjon egyedül, találjon magának társat.

„Az én szívemben örökre a feleségem marad. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a férje lehettem. Judit személye számomra nem pótolható. Bár fizikailag nem tudunk együtt lenni, most is érzem, hogy mindenütt velem van”

– mondja az özvegy énekes, akinek a lányai és az unokái jelentik a szűk családot. A tragédia után még erősebb lett köztük a kötelék. „A lányaim befizettek egy főzőtanfolyamra. Kiderült, hogy nem is vagyok olyan tehetségtelen a konyhában – meséli nevetve. – Michelin-csillagos séf ugyan már nem lesz belőlem, de a rakott krumplim vagy a juhtúrós sztrapacskám mindig siker a családi ebédeken.”

Sosem dorbézolt az éjszakában

Rezső gyerekei és unokái civil foglalkozásúak, ezért sem láthatjuk őket szerepelni az édesapjukkal. „Nem bánom, hogy nem követnek az énekesi pályán. A kisebbik lányom, Judit filmes vonalon dolgozik, rendezőasszisztens, az idősebbik gyerekemet, Ágit tinédzser korában vitték volna különböző tévéműsorokba szerepelni, de a feleségem bölcsen leállította ezt a dolgot, nem engedte, hogy Soltész Rezső lányaként mutogassák.”

Az énekes azt mondja, addig szeretne énekelni, amíg tapsol neki a közönség. Tesz is azért, hogy sokáig színpadképes maradjon.

„Fiatalon sportoltam, felnőttként is teniszeztem. Sohasem jártam az úgynevezett „pesti éjszakába” dorbézolni, csendes életvitelt éltem, talán ezért is tudtam megőrizni a koromhoz képest fiatalos külsőmet, bár ebben szerintem azért van egy kis genetika is. A színpadon »kitombolom« magam, otthon, a négy fal között pedig nyugodt életet élek.”

Divatot teremtett a frizurájával

Az énekes göndör fürtjeit vonzónak találták a hölgyek a 80-as években

„A fodrászom találta ki, hogy daueroljuk be a hosszú hajam. Merész húzás volt ez 1981-ben, amivel azonnal kitűntem az énekesek közül. Amikor az édesapám meglátta, csak fogta a fejét, és szörnyülködött” – meséli Rezső. A közönség viszont imádta a frizuráját, akkoriban divatot teremtett a megjelenésével.

Fotó: Dfp/Schumy Csaba, Olajos Piroska, Mti, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete