Címlapsztori Sztárok

50 éves a Keménykalap és krumpliorr: nagypapák, szóvivők bajnokok nőttek ki az ifjúsági sorozatból – ez lett a szereplőkkel

A Csukás István regényéből készült négyrészes ifjúsági tévésorozatot épp 50 éve, 1973-ban forgatták, öt évvel később pedig mozifilm is született belőle. Az egykori gyerekszínészek mára családos emberek.

Kovács Krisztián: Kisrece ma már nagypapa

 

A 70-es évek meghatározó gyerekszínésze volt, több nagy sikerű játékfilmben szerepelt. Latinovits Zoltánnal is játszott együtt az Operettszínházban. A filmezéstől felnőttként eltávolodott, utoljára 17 évesen állt kamera előtt. Az informatikai pályán dolgozik. A ma már 58 éves Kovács Krisztián Angliában és Ausztriában is élt, jelenleg pedig a második feleségével az Egyesült Államokban. Az első házasságából született egy gyermeke, Janka. „A lányom jogász, és már neki is van egy lánya, tehát bármily furcsa, nagypapa vagyok” – nyilatkozta korábban a gyereksztár.

Berkes Gábor: Süle gyerekei híresek lettek

„Alacsony, dagi gyereket kerestek, így esett rám a választás. A filmmel 12 ezer forintot kerestem, ami akkoriban nagyon sok pénznek számított. A gázsimból és egy kis szülői segítséggel vettünk nekem egy pianínót” – mesélte Gábor. Felnőttként neves zeneszerző és zenész lett. Játszott az Első Emeletben és az Emberek nevű formációban. Gyermekei, Bence és Boglárka szinkronszínészek voltak. A fia a Harry Potter egyik szereplőjének, a lánya a Sonic főszereplőjének kölcsönözte a hangját.

Berkes Gábor így fest ma

Kiss Gabi: Péterke fia is énekes

A sorozatban Péterkének hívták, de kislányt játszott. A gyerekszerepekből kinőve énekesnői karrierbe kezdett. A legendás Hungária zenekar egyik vokalistája volt, később szólópályára lépett. Az első férje Zsoldos Gábor volt, a Dolly Roll dobosa. Lánya, Fanni ebből a házasságából született. A második házasságából is van egy gyereke, Berkes Olivér, aki szintén énekes. A 61 éves művésznő a második férje után Berkes Gabriella néven szerepel, a mai napig fellép zenés műsorokban, de közben a Heim Pál Gyermekkórház kommunikációs vezetője is.

Gabi fia Berkes Olivér, aki szintén zenész lett

Hamar Pál: Karcsi sportsikerei

A szemüvegében csak sima üveg volt a forgatáskor, valójában nem volt rossz a szeme. Gyerekszínészként versenyszerűen tornázott, később pedig a sportra tette fel az életét, többszörös magyar bajnok tornász lett. Edzőként is sikereket ért el. Professzori cím birtokosa, rektorhelyettes volt a Testnevelési Egyetemen. Idén az Országos Köznevelési Tanács elnökévé választották. A 61 éves Prof. dr. Hamar Pál nős és két gyermek édesapja.

Jelisztratov Szergej: Nagyrece DJ-zett

Nagyrece középen

Miután Szergej szülei elváltak, csupán kétszer találkozott a Szovjetunióban maradt apjával. Hatévesen állami gondozásba került. Ott fedezte fel a kor híres rendezője, Katkics Ilona. „Az életemet ekkoriban kettőség jellemezte. Én voltam az egyik leghíresebb gyereksztár, miközben nevelőintézetben laktam. Reggel autó jött értem, és vitt a forgatásokra, este pedig az intézetben csak egy állami gondozott gyerek voltam a sok közül” – mesélte a Meglepetésnek. Felnőttként lemezlovas volt, majd vízisí- és snowboardoktató lett. Egyszer sem nősült meg, de az egyik kapcsolatából született egy fia, Alex.

Az életét kettősség jellemezte

Szűcs Gábor: Rátz Jóska színházi rendező

A Jóskát alakító Szűcs Gábor felnőttként is a művészvilágban találta meg a számítását. Színészként 2005-ig tevékenykedett. Számos színházi darab rendezője, aktívan részt vesz a kulturális életben. Egy ideig a Sziget Fesztivál színházi sátrának programszervezője volt, valamint a nevéhez fűződik a Kaszás Attila-díj alapítása, amelyet 2008-ban Pokorni Zoltánnal közösen hoztak létre. Medve a beceneve. Feleségével, Széphelyi Petra műsorvezetővel a Velencei-tó mellett élnek.

Akik már nincsenek velünk

Alfonzó: Bagaméri

A neves színész már sztárnak számított, amikor feltűnt a gyereksorozatban. Eredetileg Major Tamásnak ajánlották fel a szerepet, de ő visszautasította. Végül Alfonzó kapta meg, aki annyira jól játszotta az elátkozott fagylaltárust, hogy még népszerűbb lett vele. Szállóigévé vált mondása: „Itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri.” Alfonzónak a való életben három gyermeke született, így könnyen szót értett a kicsikkel a forgatások során. A nagy nevettető 75 évesen, 1987-ben hunyt el. Elsőszülött fiából, Markos Györgyből is humorista lett.

Szilágyi István: Lópici Gáspár

Nem bánta, hogy ráragadt a Lópici Gáspár név, sokan nem is tudták, hogy nem ez az igazi neve. A sorozatban egy plakátragasztót alakított, és bár később több filmben is feltűnt, ezt a sikerét nem tudta felülmúlni. Alkoholbeteg volt. A feleségével, Jolánnal nyomorúságos körülmények között éltek, sokat éheztek. 2020-ban a rákosligeti házában találták holtan, a mentálisan beteg fia, Péter kalapáccsal verte agyon.

Forrás: Meglepetés, Újságmúzeum

Fotó: Adobestock, Pintér Márta, Morvay Pálma, Szabolcs László, Fortepan/Ráday Mihály, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete