Címlapsztori Sztárok

A kis Buzik, a szépséges Göröcs, a két Jimmy és a többiek: sztárok, akiknek az eredeti neve alig ismert

Akadnak a hazai hírességek között olyanok, akiket más néven ismerünk, mint amit születésükkor adtak nekik a szüleik. Ennek okai között szerepel a történelem, főnöki utasítás vagy hogy már valaki által foglalt volt a szakmájukban.

Bodrogi Gyula: Kinevették a kis Buzik Gyuszit

Eredetileg Buzik Gyula néven lett anyakönyvezve a Nemzet Színésze. Ám apja tanácsára ezen változtattak. „Bárhová mentem, például egy üzletbe, és megkérdezték a nevemet, én azt válaszoltam, hogy Buzik Gyula. Ezzel gyakran a figyelem középpontjába kerültem, és sokan nevettek rajtam. Gyerekként fogalmam sem volt, miért röhögnek rajtam állandóan, amikor a nevemet elárultam. Most már tudom” – idézte fel a Velvetnek a színész.

Endrei Judit: „kezdő voltam, és befolyásolható”

1976-ban még Kurdics néven került a Magyar Televízióhoz. A főnökei vetették fel, hogy meg kellene változtatnia a nevét. „Kezdő voltam, és befolyásolható. Amikor felhívták a figyelmem arra, hogy a nevem túlságosan idegen hangzású, nem ellenkeztem. Arra jutottam, hogy mivel Szentendrén élek, legyen ez a nevem. Ám a beszédtechnika tanárom azt mondta, elég lesz az Endrei. Így lettem én Endrei Judit.” Csak a kilencvenes évek elején változtatta meg hivatalosan is a nevét Endrei-Kurdics Juditra.

Zalatnay Sarolta: letett Charlotte Sacherről

Családját eredetileg Sachernek hívták, s a II.  világháború után kényszerültek változtatásra. „A szüleimet kötelezték, hogy más nevet vegyenek fel. Nem tudom, miért éppen a Zalatnayt választották. És azt sem, hogy rokonaink-e a Sacher torta atyjai” – mondta egy tévéműsorban az énekesnő, aki az évek során párszor elgondolkodott azon, hogy felveszi a szexi csengésű Charlotte nevet, de végül erről letett.

Görög Zita: Csak egy betűn változtatott

Göröcs Zita néven született egy észak-magyarországi bányászvárosban. A 2000-es években módosította a vezetéknevét Görögre. Azért döntött így, mert az új névnek szebb a hangzása, jobban hangzott a modellvilágban. Eleinte csak a szakmájában, művésznévként használta, majd a magánéletben, hivatalosan is nevet váltott.

Dobó Kata: Nem akarta, hogy összetévesszék

Egykor az eredeti, Kovács nevet használta a modellkedése során, majd amikor az Éretlenek című sorozatban szerepet kapott, a vezetéknevét Dobóra módosította. Átlagosnak érezte a Kovács nevet, ezért is választotta a történelmi Dobót, de akad olyan magyarázat is, hogy nem akarta, hogy összekeverjék a híres énekesnővel, Kovács Katival.

Kállay Bori: Katona Irénként nem lehet színpadra állni

A művésznő Katona Irén néven született, kezdő színésznőként tanácsoltak neki több hangzatos nevet. „A szegedi színháznál döntöttek a művésznevemről. Hivatalosan is felvettem, az összes okmányomban már vagy ötvenöt éve ez szerepel. A Borit ugyan eleinte nem akarták megadni, de addig kérvényeztem, míg végül a Belügyminisztérium áldását adta rá.”

Andor Éva: ütközött volna a konkurenciával

„Magyar Éva a nevem, így anyakönyveztek, ez áll a személyimben, erre a névre jönnek a csekkek. Az Andor egy tévés név. Amikor elkezdtem dolgozni riporterként a Tényekben, kiderült, a konkurenciánál is dolgozik jó ideje már egy Magyar Éva. Ezért vettem fel az apai nagyapám keresztnevét, az Andort” – mondta a TV2 műsorvezetője.

Patkó Béla: Az első művészneve Jimmy volt

Patkó Bélának a Kiki név már a második művészneve. „Először Jimmy néven ismertek a szakmában, a nagy Hendrix után. Ám amikor Zámbó Jimmy feltűnt a színen, változtatnom kellett. Ki lettem volna, ha nem Kiki? Elvégre akkoriban igen furcsán hangzott volna, ha Patkó Bélaként konferálnak fel egy-egy fellépésem előtt. A privát életemben a világon semmi bajom nincsen a születési nevemmel.”

Havas Henrik: Apukája nevét nehezményezték a MÁV-nál

Rokobauer Henrikként látta meg a napvilágot, új nevét pedig édesapjának köszönheti. „Apám középvezető beosztásban dolgozott a MÁV-nál, és többször szóvá tették idegen hangzású nevét. Hogy miért éppen a Havas nevet választotta, apám hol azt mondta, hogy egy kedves barátját hívták így, máskor azt, hogy felütötte a telefonkönyvet, és ezen akadt meg a szeme.” A Rokobauerek amúgy régi óbudai sváb család, nemzedékeken keresztül molnárként keresték a kenyerüket.

Korda György: nem csengett jól akkoriban a Klein

Az énekes 1939. januárjában jött a világra Klein György néven. Hatalmas szerencsével élte túl a zsidóüldözést, de amikor ’58-ban jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, az édesapja azt mondta, hogy a Klein névvel nem sok esélye lesz a művészi pályán. „Végül ő javasolta a jobban csengő Korda nevet, lokálpatrióta tiszteletből, mert a családunk is arról a környékről származott, ahonnan a világhírű Korda fivérek” – mesélte.

…és az ő születési nevüket ismeri?

Néhai művészeink, történelmi nagyjaink közül is sokan megváltoztatták az eredeti nevüket egy jobban csengőre.

Zenthe Ferenc : Rameshofer Ferenc

Puskás Öcsi : Purczeld Ferenc

Mindszenty József : Pehm József

Márai Sándor : Grosschmid Sándor Károly Henrik

Koós János : Kupsa János

Karády Katalin : Kanczler Katalin

Gárdonyi Géza : Ziegler Géza

 

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Birton Szabolcs

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete