Lélek Sztárok

Énekeljen önnek Boros Klára, miközben Pollacsek József osztja a poénokat: sztárok, akiknek az eredeti neve alig ismert

Mind a művésznevükön váltak népszerűvé. Korda György az édesapja tanácsára változtatta meg, Pap Ritának a férje javasolta, hogy legyen vidámabb, míg Kiki saját maga döntött úgy, hogy az eredeti neve nem illik egy menő popsztárhoz.

Darvas Iván

Darvas Szilárd néven született Bején. A színészi pályája elején, 1946-ban vette fel az Iván keresztnevet, hogy a korszak népszerű költőjétől, humoristájától, Darvas Szilárdtól megkülönböztesse magát.

Kiki

Autószerelőnek tanult, de a szerelőakna helyett a színpadot választotta. A 80-as évek elején polgári nevével, a Patkó Bélával mégsem állhatott a közönség elé, így lett belőle Kiki. „Az Első Emelet indulásakor úgy gondoltam, kellene választani valami rövid, hangzatos művésznevet, és ez valahogy rajtam maradt. Nincsen különösebb jelentősége. Akkoriban ezt divatból csináltam, az Első Emelet pedig egy modern popzenekar volt” – árulta el az énekes.

Curtis

Széki Attila az Újpest labdarúgója volt, de visszavonulása után dalszövegíró-rapper lett. A színpadi karrierjéhez pedig jobban illik a Curtis név, amit egy amerikai rapper után kapott. „A világhírű 50 Centnek Curtis Jackson az eredeti neve. Egy barátom azt mondta: Te olyan vagy, mint Curtis! Úgy voltam vele, ha tényleg látnak köztünk hasonlóságot, akkor legyen ez a művésznevem. Nem hittem, hogy ezen a néven híres leszek, de bejött” – nyilatkozta a zenész.

Kozso

Kocsor Zsolt Egerben született. Művésznevét az első lemezkiadójának igazgatója, Pásztor László javasolta neki, amikor szerződtek. Azt mondta, hogy Kocsor Zsolt névvel nehéz lesz a dance műfajban érvényesülni, és ezért összevonta a vezeték- és keresztnév első két betűjét.

Pap Rita

Varga Elviraként született Kispesten. Fiatalon színházban, varietékben szerepelt, akkoriban még Amálnak becézték a kollégái. Akkor vette fel a művésznevét, amikor megismerkedett a férjével, Bodnár Attilával. „Attila azt mondta, hogy Varga Elviraként nem lehet szerepelni közönség előtt. Ő találta ki nekem a Pap Ritát, ami nagyon illik hozzám, mert vidám és dinamikus.”

Flipper Öcsi

Jeszenszky Béla Tibor néven született Dunaújvárosban. Felfedezője, Fenyő Miklós adta neki a művésznevet, amikor 1982-ben bekerült a Hungáriába. Első dala a Flipper című szám volt, amely a zenekar Aréna című lemezén jelent meg.

Ruttkai Éva

Édesapja után eredetileg Russ Éva néven anyakönyvezték, de felfedezője, Lakner Bácsi átkeresztelte a szebben csengő Ruttkaira. A kis Évike már háromévesen színpadon szerepelt Lakner Artúr gyerekszínházában.

Márió, a harmonikás

Polgári nevén Bock Attila. Fiatal korában gyakran tartózkodott Olaszországban, ahol gondolásként és utcazenészként is dolgozott. A Márió becenév Velencében ragadt rá, és a mai napig ezt használja művésznévként.

Sas József

Tudta, hogy a humorista Pollacsek Józsefként született? Édesapja, Pollacsek Izidor békéscsabai színész volt. Apa és fia az első zsidótörvény után, 1941-ben magyarosították a nevüket Sasra. József édesapja a holokauszt áldozata, az auschwitzi koncentrációs táborban végezték ki.

Dolly

Penczi Mária Ilona néven látta meg a napvilágot. Az iskolában és a későbbi munkahelyén, az Országos Mentőszolgálatnál még Mari néven szólították, hiszen viszonylag későn, 32 évesen lett híres a Hungáriával. A művésznevét a Hello, Dolly! című film főszereplőjétől kölcsönözte, mert úgy gondolta, hogy az eredeti neve furcsán hangzana, amikor felkonferálják a színpadon.

Kállay Bori

Katona Irén néven született, de pályakezdő színésznőként azt tanácsolták neki, hogy hangzatosabb néven álljon ki a közönség elé. „A szegedi színháznál döntöttek a művésznevemről. A Kállay Borival egyetértettem, magaménak éreztem. Hivatalosan is felvettem, az összes okmányomban már vagy ötvenöt éve ez szerepel. A Borit ugyan eleinte nem akarták megadni, de addig kérvényeztem, míg végül a Belügyminisztérium áldását adta rá” – árulta el a művésznő.

Korda György

Klein György néven látta meg a napvilágot 1939. január 4-én. Édesapja, Klein József javaslatára vette fel a Korda nevet. „Az érettségi után jelentkeztem a Színművészeti Főiskolára, és apám azt mondta, a Klein névvel nem sok esélyem lesz a művészi pályán. Ehhez valami jobban csengő kell. Nekem a Károlyi György tetszett inkább, de édesapám leintett, végül ő javasolta a Korda nevet, lokálpatrióta tiszteletből, mert a családunk is arról a környékről származott, ahonnan a világhírű Korda fivérek.” fivérekszülettek”énekes.

Balázs Klári

Boros Klára néven született, de az első férje, Balázs Gábor vezetéknevét használja, így a közönség számára Balázs Kláriként ismert. Amikor Korda Györgyhöz feleségül ment, művésznévként az első férje vezetéknevét tartotta meg.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete