Lélek Sztárok

Első férje meleg volt, gyerekei lezüllöttek: Angela Lansbury élete drámaibb volt, mint bármely sorozat

A napokban, pár nap híján 97 évesen távozott Hollywood aranykorának egyik utolsó színésznője, akit a népszerű krimisorozat, a Gyilkos sorok nyomozójaként is szerettünk. Rá emlékezünk hét érdekességgel.

17 évesen Oscarra jelölték

A brit színésznő családja a II. világháború idején menekült a tengerentúlra Angliából. Édesanyja is színésznő volt, és új hazájukban már Angela is fellépett mellette, alig 16 évesen. Egy évvel később az első filmszerepét is megkapta a Gázláng című klasszikusban, melyben egy szobalányt játszott Ingrid Bergman mellett. A mozit a magyar származású George Cukor rendezte. A szerep rögtön Oscar-jelölést hozott a fia­tal lánynak.

Első férje meleg volt

Húszévesen feleségül ment egy jóképű, nála jóval idősebb színész-képzőművészhez, Richard Cromwellhez, de a házasság az elejétől fogva kudarcra volt ítélve. Férje ugyanis homoszexuális volt, aki a nősüléstől azt remélte, hogy kigyógyítja saját neme iránti vonzalmából. Nem így történt, Angela pedig egy év múlva elvált tőle. Exférjével ennek dacára jó barátok maradtak annak korai haláláig.

Másodjára 56 évig tartott a szerelem

Alig három hónappal a válása után találkozott Peter Shaw-val, aki szintén angol volt és szintén színész, később ügynök és producer. Ő lett Angela második férje, akivel aztán 56 éven át kitartottak egymás mellett. A házaspárnak két gyereke született, a ma már 70 éves Antho­ny és az egy évvel fiatalabb Deirdre. De a színésznő sajátjaként szerette férje első házasságából született fiát, Davidet is. Angela utolsó húsz évét özvegyként élte le, miután Shaw 2003 elején meghalt infarktusban.

Gyerekei elzüllöttek, a házuk leégett

A 60-as évek végén a színésznőnek súlyos családi drámákkal kellett megküzdenie: fia a heroin és a kokain rabja lett, szintén drogozó lánya Charles Manson hírhedt, gyilkos szektájával kokettált. Angela magát okolta a gyerekei veszélyes kisiklásai miatt, később őszintén vallott arról, hogy az állandó forgatások miatt úgy érzi, nem volt mindig elég jó anya. Közben malibui otthonuk leégett egy tűzvészben, Angela és férje pedig úgy döntött, egy időre Írországba, egy csodás vidéki házba költöztetik át a családot, hogy új életet kezdjenek. A levegőváltozás sikeres volt, a gyerekeik kigyógyultak a függőségeikből.

Jó barátnők voltak Liz Taylorral

Angelát életen át tartó barátság fűzte egy másik hollywoodi ikonhoz, Elizabeth Taylorhoz, akivel még tinédzser­korukban találkoztak a National Velvet című közös filmjük forgatásán, testvéreket játszottak benne. Liz ekkor csupán 12 éves volt, Angela hat évvel idősebb, de egészen Taylor haláláig jó barátnők maradtak.

II. Erzsébet királynő is kitüntette

Ma már nehéz elképzelni nélküle a Gyilkos sorok című sikersorozatot, amelyben 1984-től tizenkét évadon át alakította az írónőt, egyben különleges szimatú, amatőr nyomozót, Jessica Fletchert. Összesen 264 epizódban öltötte magára a szerepet, amelyet pedig eredetileg más színésznőnek szántak, állítólag mások mellett Doris Daynek is felajánlották. A sorozat nemcsak dúsgazdaggá tette, de alighanem a nagy siker és népszerűség is hozzájárult ahhoz, hogy színészi munkájáért II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatával tüntette ki, így megillette a Dame megszólítás.

Eszébe sem volt nyugdíjba menni

Miközben háromszoros nagymama és ötszörös dédnagymama volt, idős korában sem mondott le a munkáról, a színészet éltette igazán. 90 fölött játszott a Mary Poppins visszatérben, és még idén is volt egy kisebb szerepe a Tőrbe ejtve folytatásában, amelyet egy hónap múlva mutatnak be. Amikor három éve megkérdezték tőle, tervez-e nyugdíjba vonulni, azt felelte: „Igen, néha megfordul a fejemben. Lesz majd egy pont, amikor a színésznőt becsukom a szekrénybe, és a hátralévő éveimet a családommal élem le.”

Szöveg: Bognár Kriszta

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete