Címlapsztori Sztárok

Négy idegen nyelven beszélt, 80 fölött is pajzánkodott: ilyen volt a valóságban Gábor Zsazsa

Mindegy mit, csak beszéljenek rólam! Ez volt a színésznő egyik híres szállóigéje, ami a halála után is érvényes maradt, ugyanis a mai napig foglalkozik vele a média. Kollégánk a sztár 83 éves korában személyesen is találkozott vele Hollywoodban.

Az első világháború dúlt, amikor a középső Gábor lány egy Múzeum körúti bérpalota ötödik emeletén világra jött 1917. februárjában. Jómódban éltek, hiszen a szüleinek ékszerüzlete volt a pesti belvárosban. A három Gábor lányt – Magdát, Zsazsát és Évát – pedig saját sofőr és Mercedes szállította Budapesten. Akkoriban különlegességnek számított egy ilyen autó, az emberek megálltak az utcán, hogy megcsodálják a benne ülőket. Ha úgy tetszik, Gábor Zsazsa kislányként találkozott először a figyelemmel, és annyira élvezte, hogy soha többé nem vágyott másra.

Négy idegen nyelven beszélt

A Gábor nővérek édesanyja, Jolie tisztában volt a lányai kivételes szépségével, és mindent megtett azért, hogy a legmagasabb körökbe vezesse be őket. A nővérek egy bentlakásos svájci leányintézetben tanultak, és ott sajátították el, hogyan illik viselkednie egy úri kisasszonynak. Mire Zsazsa befejezte az iskolát, négy idegen nyelven beszélt. Az édesanyja időközben benevezte az 1933-as Miss Magyarország szépségversenyre, ahol az első udvarhölgynek választották. Az eseményről a korabeli híradó is beszámolt, így Zsazsa már 16 évesen ismert lett itthon, közben színészetet tanult és egy bécsi operettben is szerepelt. Három évvel később feleségül ment egy török diplomatához. Néhány évig Ankarában élt, de a házassága válással végződött. A magyar szépség élete pedig egy újabb állomáshoz érkezett.

Örült a herendi porcelánnak

A cikk szerzőjének volt szerencséje Gábor Zsazsával személyesen találkozni 2000-ben. Akkoriban már visszavonultan élt, de mivel büszkén vállalta magyarságát, kivételt tett, és interjút adott Los Angelesben. Nagyon örült az értékes herendi porcelánnak, amit ajándékba vittem neki.

Zsazsát 2000-ben látogattuk meg Amerikában

„Budapestet sohasem felejtettem el, nosztalgiával gondolok a gyerekkoromra. Akkoriban cigánymuzsikától voltak hangosak az éttermek, a nyarakat pedig a balatoni házunkban töltöttük, ahol fényes estélyeket adtunk a gazdag barátainknak – mesélte Zsazsa. – Apukának én voltam a kedvence, de mivel fiú­nak várt, nagyon csalódott volt, ezért csupa olyan dolgot is megtanított nekem, amiket a fiúk szoktak csinálni. Korcsolyáztam, vívtam, lovagoltam és még bokszmeccsekre is jártunk. Anyukának persze ez nem tetszett, ő azt akarta, hogy híres színésznő legyek. A testvéreimnek, Évának és Magdának is hasonló karriert és gazdag házasságot szánt.”

Zsazsa a második világháború és a szigorú zsidótörvények miatt hagyta el Magyarországot. „A szüleim biztonságos helyre akartak küldeni, és erre a célra Amerika tökéletesen megfelelt. Óceánjáró hajón érkeztem New Yorkba. A húgom, Éva akkor már kint élt, ő várt rám a kikötőben. Később az egész család utánunk jött, csak Apuka nem bírta megszokni az itteni életet, és visszament Magyarországra.”

Zsazsának összesen nyolc férje volt, de a valóságban kilenc. „Az egyik házasságom csak egy napig tartott, így azt nem is számítom annak. A nyolc férj nem is olyan sok! De igazság szerint elég lett volna háromszor vagy négyszer férjhez menni. Az angol színészbe, George Sandersbe halálosan szerelmes voltam. De tudod, egy színésszel nagyon nehéz az élet. George féltékeny volt rám és a sikereimre, ezért váltam el tőle. Azt javasoltam neki, hogy vegye el inkább a nővéremet. Így is tett, a válásunk után megkérte Magda kezét. Sajnos csak pár hétig működött a házasságuk, Anyuka pedig őrjöngött, hogy csinálhattunk ilyet?”

A német herceg tartotta fiatalon

Zsazsa 83 éves volt, amikor interjút készítettem vele, de a pontos évszámokra nem tudott, vagy inkább nem akart visszaemlékezni. „Vannak írástudatlan emberek, én kortudatlan vagyok!” – mondta viccesen, majd elárulta, mindig úgy tekintett magára, mintha 18 éves lenne. „Hiszem, hogy amikor egy nő félni kezd az öregedéstől, attól a perctől öreg lesz. És a rendszeres szeretkezés is nagyon fontos! Én még mindig gyakorolom, ezért is maradtam fiatal.”

Élvezte, hogy hercegné volt

Zsazsa mellett a német férje, Frédéric von Anhalt herceg is ott volt az interjún. A férfi egy örökbefogadás révén szerzett nemesi rangot, de Zsazsát ez nem érdekelte, még egy gyémánt tiarát is csináltatott magának, így a fényképeken tényleg úgy pózolt, mint egy hercegné. Frédéric 25 évvel volt fiatalabb a színésznőnél, de Zsazsa erre is adott magyarázatot.

„Korábban az érett férfiak tetszettek, de egy nőnek egy bizonyos kor fölött fiatalabb szerető után kell néznie, mert különben egy öregember ápolásával végzi” – mondta, és jót nevetett a  saját humorán. Zsazsa híres volt a szellemes megjegyzéseiről. Extravagáns életstílusa, házasságai és csodás ékszerei mindig jó témát szolgáltattak a bulvársajtónak. Az sem volt igaz, hogy csak a férfiaktól kapott gyémántokat hordta.

„Szeretem megajándékozni magam. Ezt a gyűrűt egy sikeres lovasbemutatóm után vettem Texasban – mutatta az ujján lévő ékszert. – Egyébként bizsut vagy hamis köveket sem vagyok rest hordani.”

Zsazsának egy lánya született a szállodamágnás Conrad Hiltontól. A kapcsolatuk hullámzó volt: Zsazsa talán szégyellte a gyermekét, Francescát, mert nem lett olyan szép nő, mint ő. Egyébiránt szerinte csak a szépség nem elegendő a sikerhez.

„Holly­woodban sok szép nő él, de csak kevésnek van jó humora és egyedi stílusa. Büszke vagyok arra, hogy sokat elértem, és beváltottam az Anyukám hozzám fűzött reményeit és híres lettem.” Zsazsa majdnem százéves koráig élt. Kérésének megfelelően hamvait a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Fotó: Gettyimages, Fábián Olga

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete