Lélek Sztárok

A családja fontosabb volt mindennél: Bilicsi Tivadar az istenhite miatt nem filmezhetett 11 évig

Egyszerre volt négygyerekes apa és ünnepelt komikus. Abból sem csinált nagy ügyet, hogy a gyerekzsivaj miatt a szerepeit olykor a ház előtt egy padon tanulta. Egyszer azt mondta, igazán boldog csak az lehet, aki másokat is boldoggá tud tenni. Bilicsi Tivadar mellett pedig mindenki boldog volt.

Az 1901-ben született színészről tudjuk, hogy a Rákosi-rendszerig számtalan filmben szerepelt. Aztán az Istenhite miatt kegyvesztett lett, 1952-től tizenegy éven át nem filmezhetett. Megpróbálták megtörni a mindig vidám, életigenlő embert. Kevesen tudják, éppen ezért 1957-ben megpróbált disszidálni a családjával, ám a határon elfogták őket talán csak az Isteni gondviselésnek köszönheti, hogy nem került börtönbe az akkor már négygyerekes apa.

Igen, négy lánya született. Még 1938-ban ismerte meg a színésznő Tímár Lizát, akit 1942-ben elvett feleségül (élete végéig kitartott a valódi hátteret adó asszony mellett). Egy évre rá megszületett Mária, majd 1944-ben Katalin, két évvel később Erzsébet és végül 1948-ban Éva. Bilicsi pedig mindent megtett, hogy ne csak jó színész, de jó apa is legyen. A nagy művészek, ha nem a színpadon állnak, csendet akarnak maguk körül. Bilicsi Tivadar ebben is más volt.

Sok szerepet vállalt azért, hogy el tudja tartani a családját, de mindig mosolyogva, viccelődve lépett be a lakás ajtaján, ahol pillanatok alatt négy gyerek csüngött rajta. Bilicsi a sikertelen disszidálás után 1963-tól aztán újra színpadi sikereket érhetett el, s idősebb korára megmutatta, nem csak komédiásnak, drámai színésznek is kivételes volt. Imádtuk a Csinn-Bumm Cirkuszban (ő volt Bruhaha Kelemen) és örök sláger lett az Apu hod med be, amelyben a legkisebb lánya, Éva állatkerti élményeit idézte meg az utánozhatatlan hangján.

Bilicsiről soha, senki nem mondott rosszat. A kollégái kedvelték és ha az utcán megállította valaki egy aláírásért, ugyanolyan nyitott és mosolygós volt, mint mindig. Imádta a színművészetet, nagyon komoly gyűjteményt halmozott fel színháztörténeti relikviákból (könyvet is írt Hol vagytok régi játszótársak? címmel). Imádta a Balatont is, pontosabban a siófoki nyaralóját, ahol rengeteget időzött a feleségével és négy lányával.

Bilicsi Tivadar idős korára sem vesztette el életkedvét, pedig a gyilkos kór támadta meg a szervezetét. 1981 nyarán, Siófokon, a családja körében aludt el örökre az az ember, aki tudta a boldogság receptjét. 79 éves volt. Könnyekig megható, ahogyan a leszármazottjai az emlékét ápolják. Bilicsi-díjat hoztak létre, 2011-ben pedig egy Facebook-oldalt készített az egyik unokája (Facebook/Bilicsi Tivadar), ahová Bilicsi legkisebb lánya, Éva (tudják, apu hod med be) ír rendszeresen emlékező sorokat.

A négy Bilicsi-lányból sajnos már csak ketten élnek, Mária, aki színésznő lett, fájóan korán, 50 éves korában halt meg 1994-ben. A rendezőként a Magyar Televízióban dolgozó Erzsébet is itt hagyott minket két éve, így ma már Katalin és Éva tartja életben édesapjuk és édesanyjuk emlékét. Hogy milyen család volt az övék? Zárásként álljon itt a feleség, Tímár Liza búcsúüzenetéből egy részlet, amit Bilicsi Tivadar temetésén mondott el.

„Most végszóként én szeretnék hálát adni az Istennek, mert megengedte, hogy az életemet egy ilyen csodálatos ember mellett éljem le. A 40 év alatt soha rossz szót nem hallottam csak kedvességét, jóságát, aggódó családszeretetét, pályája iránti alázatát, rajongását, lelkiismeretes szorgalmát, soha nem lankadó ambícióját, mindenkin segítő csodálatos lényét élveztem és nem volt életünkben olyan pillanat, amelyre ne a legnagyobb örömmel, hálával gondoljak vissza. Drága Bill, köszönöm!”

 

 

Forrás: ujsagmuzeum.hu

Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete