Lélek

Mind betartható: öt egyszerű tipp, hogy a gyerek érkezése után is megmaradjon a tűz a házasságban

5 tipp amitől megmarad a szenvedély a gyerekek érkezése után is!
gyengédség gyerek érkezése hangulat minőségi idő pozitív visszajelzés rozs erika szenvedély szexuálpszichológus tipp ványik dóra

1. Minőségi idő

„Lényeges, hogy valóban tudjunk minőségi időt együtt tölteni, amikor nem etetés közben próbálunk két értelmes szót váltani, vagy a reggeli rohanásban megbeszélni a legfontosabb teendőket, hanem valóban egymásra figyelve, mindenféle zavaró tényezőt kiszűrve koncentrálunk a másikra – mondja Rozs Erika szexuálpszichológus. – A legjobb, ha a kezdetektől úgy időzítjük az esti fektetést a gyerekeknek, hogy utána legalább két órát tudjunk csak a párunkkal foglalkozni. Ilyen egymásra figyelős estét nem csak úgy csinálhatunk, ha valaki vigyáz a gyerekekre, és elmegyünk otthonról. Viszont érdemes kipihenten várnunk az ilyen alkalmakat; kérjük meg a nagyszülőket vagy egy barátnőt, hogy napközben segítsen be a kicsik körül, hogy ne holtfáradtan zuhanjunk altatás után a kanapéra, hanem frissen, a közös estére ráhangolódva. Így annak is nagyobb az esélye, hogy a szülők kedvet kapnak az összebújáshoz.”

2. Több gyengédség

A nők többsége azt tapasztalja, hogy szülés után több gyengédségre vágyik a kapcsolatában és a szexuális életében is. „Ha korábban a nő egy amazon volt, aki kedvelte a gyors és intenzív szeretkezéseket, gyakran előfordul, hogy miután anya lesz, több előjátékra és gyengédségre vágyik. Egyrészt néhány héttel a szülés után még aggódhat a női szervek egészségéért – vagy a császármetszés hege miatt lehet óvatosabb -, másrészt lehetnek benne gátak, hiszen a baba felébredhet, megváltozott a teste, ezáltal szüksége lehet arra, hogy a partnere jobban hangulatba hozza. Fontos, hogy a férfi ebben a helyzetben legyen megértő és türelmes, hiszen sokkal intenzívebb, jobb lesz az együttlét, ha a nő kellően felkészült a szeretkezésre.

3. Kíváncsian a másikra

Azért, mert ebben a néhány évben szinte külön világban töltjük a munkanapokat, nem jelenti azt, hogy nem lehetünk kíváncsiak a másikra. „Miután a gyerekek lefeküdtek, tartsunk tévé- és internetszünetet. Legalább kétszer 20 percet adjunk, amikor a szülők elmesélhetik egymásnak a napjukat. Ez ne arról szóljon, hogy az anyuka rázúdítja a párjára a nehézségeket, aki csendben hallgat, hanem valóban beszélgessenek. Ezen kívül ne csak a nő feladata legyen, hogy esetleg vacsorával, csinos ruhában várja a kedvesét, és a kedvenc összebújós daluk szóljon a háttérben: ha az anyuka fáradt, de igénye lenne a figyelemre, a romantikára, ezeket a figyelmességeket a férfi is megteheti.” És nem feltétlenül azért, hogy a nő kedvet kapjon a szexhez: lehet, hogy csak egy kellemes, beszélgetős estére vágyik, hogy kicsit távolabb kerüljön a pelustól, a büfiztetéstől vagy az óvodai ebédbefizetéstől.

4. Pozitív visszajelzés

Egy anyának sokszor nem könnyű szembenéznie, hogy a szülés után megváltozik a teste. Márpedig a szex akkor lesz pozitív, örömteli élmény, ha a nő legalább 70%-ban elégedett a testével. „Lényeges, hogy a partner dicsérjen, ha pedig a nő nem elégedett önmagával, akkor a társa adjon rá lehetőséget, hogy változtathasson ezen – javasolja Rozs Erika. – Ha például az apuka egy-egy este vigyáz a gyerekekre, amíg a kedvese elmegy kocogni vagy eljut egy tornára, jógára, bizonyosan jobban fogja érezni magát, és ez mindkettőjük számára hasznot hoz. Hiszen, ha növekszik a nő önbecsülése, szívesebben és nagyobb magabiztossággal fog kezdeményezni.”

5. Hangulatba hozni

Az anyukák, amikor pici gyerekeik vannak, legfőként az anyai teendőkre koncentrálnak, és kiesik a fókuszból a szex témaköre. „A vágyhoz három lépcsőfok vezet: az első a szexuális fantáziák, álmok világa, a második a vágy kialakulása, a harmadik pedig a szexuális jellegű viselkedés. Esetükben fel kell tölteni az első lépcsőfokot tartalommal. Nézzenek együtt erotikus történeteket – de ne pornót –, olvassanak ilyen irodalmat vagy internetes beszámolókat, és beszélgessenek a szexről, hogy újra elinduljanak a szexuális fantáziák, amely meghozhatja a vágyat és a kedvet az összebújáshoz.”

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete