Lélek Sztárok

Kiss Manyi betegségéről még a barátai sem tudtak: „Senkinek nem kívánnék olyan poklot, ami Manyikának jutott”

Kiss Manyi imádott viccelni, poénjain napokig nevettek a kollegái. De vajon a mókamesterség is csak egy szerep volt, amivel a boldogtalanságát leplezte?

A zseniális színésznő már 18 évesen fellépett, ám rövid időre a színpadot a manézsra cserélte. Jegyzett szubrett volt, amikor szerelméért, Alfredo Uferini bűvészért feladott mindent, és artistaként lépett fel a családi vándorcirkuszban. A legenda szerint egy hatalmas ágyúból lőtték ki esténként, de emellett zsonglőrködést, bűvésztrükköket is tanult. A porond epizódszerepeit azonban hamar megunta, a korabeli beszámolók szerint szó nélkül hagyta el párját, és tért haza, hogy újra meghódítsa a színpadot és a magyar szíveket. Az övét is hamar elrabolta valaki.

Manyika kezdő színésznőként, 1932-ben

Minden szerelemmel rosszabb lett

Az Európát és Ázsiát már felfedező, mindössze 21 éves Gróf Károlyi Istvánnal őrülten egymásba szerettek, ám kapcsolatuknak nem volt jövője. A gróf anyja ugyanis nem színésznőcskét szánt a fiának, egy anya pedig gyakran eléri a célját, ha máshogy nem, áskálódással, duruzsolással… Károlyi szakított Kiss Manyival, amit a hozzá közelállók szerint a színésznő soha nem hevert ki. Harmadik szerelmével a fronton találkozott, ahol a katonáknak énekelt. Bakonyi Jánossal ott szerettek egymásba, ám akkor még nem tudták, hogy milyen jövője lehet kapcsolatuknak. A színésznő a vérzivataros időkben, a második világháborúban egy elmegyógyintézetben húzta meg magát, a bolondok között ő játszotta legjobban a beteget. A jóképű dzsentrivel 1945 után találkoztak újra, a férfi soványan, meg­gyötörten toppant be Manyika villájába. A külvilág felé ő lett Nyúl úr, aki a színésznő sofőrje, titkára, kertésze, mindenese volt. Kezdetben valószínűleg a szerelem még elvakította a színésznőt, ám kapcsolatuk viharos, megkeseredett lett. Kiss Manyi keresett, Bakonyi költötte a pénzt. Az idősebb korában is jóképű férfi állítólag rendszeresen csalta párját. Kiss Manyi a színpadon az ország ünnepelt primadonnája volt, ám otthon egy meggyötört asszony.

 

A színésznő élete utolsó 20 évét azzal a férfival töltötte, aki nem tette boldoggá. Hogy miért nem szakítottak? A mai napig nem derült ki.

„Senkinek sem kívánnék olyan poklot a magánéletében, amilyen Manyikának jutott!” – mondta már a színésznő halála után az egyik legjobb barátja, Márkus László.

1962-ben, mindenki elhitte neki, hogy boldog

A telefon-betyárkodástól sem riadt vissza

Ha belülről mardosta is a szomorúság, Kiss Manyi a színpadon és a kollégák előtt soha nem mutatta. Kevés igazán közeli barátja volt. A legtöbben az irigyelt, ezerarcú színésznőt és az igazi tréfamestert látták csak, akinek folyamatosan azon járt az esze, hogy tudná megviccelni a többieket. Kollégái soha nem feledték, hogyan viccelte meg őket a színpadon, az öltözőben, de az apró csínyektől, a telefonbetyárkodástól sem riadt vissza. Bilicsi Tivadart egyszer hajnalban ugratta elváltoztatott hangon. Egyik legendás csínytevése a „tigriscsinálás” volt, azaz uzsonna közben észrevétlenül korommal kente össze vendégei arcát. Barátnőivel létrehozta a huncut Katica Társaságot, ami arra volt hivatott, hogy minél különlegesebb módon megtréfálják az embereket…

Az orvos arcára volt írva, hogy nagy a baj

Mivel Kiss Manyinak saját gyereke nem született, számtalan keresztgyereke lett, akiket anyagilag is támogatott. Ám a betegségéről, a fájdalmairól még nekik sem beszélt. Németh László Bodnárné című darabjának címszerepét már betegen, komoly fájdalmak között játszotta a színpadon, A fekete város forgatását pedig be sem tudta fejezni, ám a közönség ebből semmit nem vett észre. Hiába félt, rettegett az orvosoktól, ekkor már kénytelen volt kórházba menni. A műtét után elég volt egy pillantást vetnie a doktorok arcára, hogy tudja, nagy a baj. Pályatársai is csak az utolsó napokban értesültek halálos betegségéről. Mind­össze 60 éves volt, amikor 1971-ben elment.

Szöveg: Fecske Mónika

Képek: Mti, Fortepan/Inkey Tibor, Szabó-Szebeni Róbert

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete