Lélek Sztárok

Csak a mámor enyhítette Flipper Öcsi fájdalmát: szomorú szeretők kísérték az életét

Az egyik oldalon több mint 2 millió eladott lemez, siker, fény, csillogás, a másikon botrányok, alkoholizmus, szomorú szeretők és eltitkolt gyerekek – ez volt Flipper Öcsi elképesztő élete.

A fiú, akit Fenyő Miklós szinte kamaszként fedezett fel. A fiú, aki a rég befutott Hungária új üdvöskéjeként a teljes ismeretlenségből emelkedett pillanatok alatt a legnagyobb sztárok sorába. A fiú, akiért szinte hisztérikusan bolondultak a nők. A fiú, akinek a siker túl könnyen és túl korán jött ahhoz, hogy számára valaha is feldolgozhatóvá, befogadhatóvá váljon. Nem csoda, hogy Flipper Öcsi a 90‑es évek elejére elképesztően kiégett. A lelkében tomboló feszültséget képtelen volt másként levezetni, mint hogy újra és újra felemelte a poharat.

Hiába próbáltak segíteni rajta

„Szerintem gyengesége mindenkinek van – mondta egyszer a Mokkában. – Nem szeretném ezzel a dolgaimat elintézni, mert én a saját gyengeségem megoldom, ha napirendre kerül, vállalom. Amikor feszült vagyok, nagyon jólesik egy oldási pont. Nagyon egyszerű megoldás, hogy megiszom két sört. Aki ezt nem látja át, az nem ivott életében, de ez nem baj, mert akkor egészséges marad.

Sikerei csúcsán a Dolly Rollban. Öcsi volt a csapat szívtiprója

 Flipper Öcsi szinte az első olyan popzenész volt, aki nyíltan vállalta az alkoholizmusát, őszintesé­gével sokakat indított el a gyógyulás útján. Ő maga is megpróbálkozott az elvonóval, amiben családja és legközelebbi zenészbarátai is igyekeztek neki segíteni. Hű asszisztense, Elemér az utolsó éveiben mindenhová elkísérte, hogy a zenésznek könnyebb legyen megtartania a kontrollt. Egy időben, a második válása után ennek érdekében nála is lakott.

Persze ennek anyagi okai is voltak: szenvedélybetegsége miatt utolsó éveiben már alig akadt fellépése, alig keresett pénzt. Hajdani, Step együttesbéli zenésztársa, Popper Péter is mindent elkövetett, hogy segítsen Öcsinek visszatérni a zenei életbe, a színpadra, de a legenda nem éledt újjá többé. Húsz évvel fiatalabb húga, Marót Viki énekesnő erre az időszakra egy korábbi interjúban így emlékezett: „Öcsi sajnos olyan ember volt, akinek hiába mondtuk el, hogy el kell menni orvos­hoz, ő mindig azt mondta, ha kell, holnaptól nem iszik. Amikor pedig elment az el­vonóra, idő előtt abbahagyta, mert ő azt gondolta, hogy már meg is gyógyult, de sajnos mindig visszaesett. Az orvosok azt mondták, hogy 70 éven túlira si­került amortizálni a szervezetét.”

Anna örök vőlegénye maradt

A Jeszenszky Béla néven született Flipper Öcsi elképesztő sikerét a 80-as években érte el a Hungária, a Dolly Roll és a Step együttes tagjaként. Legnagyobb slágerei az Arrivederci amore és a Gina voltak. Miközben dübörgött a rock and roll, az énekesre újra és újra rátalált a szerelem. 1989-ben vette feleségül első nagy szerelmét, Szilágyi Marianna fotómodellt, akivel 11 évig élt óriási szenvedélyek közepette, igazi se veled, se nélküled kapcsolatban, melynek végén ötször adták be a válókeresetet, mire ténylegesen elváltak. Jóban maradtak, Marianna a tárgyaláson is mindvégig Öcsi ölében ült.

Szilágyi Mariannát 1989-ben vette feleségül

Második felesége, Diána csak néhány évig maradt mellette – kapcsolatuknak az akkori nyilatkozatok szerint az alkohol vetett véget. Az utolsó szerelem második válása után, Anna személyé­ben köszöntött rá. Ők ketten elválaszthatatlanok voltak és az esküvőt tervezték, ek­korra azonban a zenész egészsége teljesen megromlott. 2008-ban, mindössze 46 évesen, a kórházban hunyt el egy, a torkában keletkezett vérömleny miatt. Kedvese két aranygyűrűt rakott a koporsójába. Azt a kettőt, amit éppen az egy nappal későbbre tervezett esküvőjükön szerettek volna egymás ujjára húzni.

Családja befogadta eltitkolt fiát

„Őt az igazi művészekre jellemző érzékenysége vezette alkoholizmusba, nem tudta kiadni a fájdalmát – nyilatkozta korábban a zenész édesanyja, Katalin. – Nem volt agresszív, nem káromkodott vagy kiabált, csak csendben emésztette magát. Hiába voltak hosszú, éjszakákon át tartó beszélgetések, hiába voltam mellette, összetört szívét, lelkének fájdalmát csak a mámor enyhíthette.”

Néhány évvel ezelőtt az egész családot megdöbbentette, amikor váratlanul kiderült: Öcsinek van egy eltitkolt fia. Az akkor 27 esztendős Tamást azóta befogadta a zenész családja. A nagymama unokájaként, Marót Viki pedig unokaöccseként szereti őt. A fiatalember egy ideig az énekesnőnél is lakott. „Sokkal jobb lett volna hamarabb megtudni az igazat. Jó lett volna, ha kialakul Öcsi és Tamás között egy igazi apa-fia kapcsolat, de sajnos nem így történt…” – mondta akkoriban egy napilapnak a legendás zenész édesanyja. Flipper Öcsi nem sokkal a halála előtt – éppen egy koncertről hazautazva – keresztapjának elárulta, hogy van egy fia, és azt kérte, ha ő már nem lesz, szeressék úgy a fiát, ahogyan őt. A család pedig teljes természetességgel teljesítette a kívánsá­gát. A rock and roll sztár a Fejér megyei Kajászón nyugszik, sírhelyét a mai napig látogatják a rajongók. Hajdani éltetői, a lányok – noha azóta meglett asszonyok – soha nem feledik.

Fotó: Gálos Mihály Samu, Nagy Zoltán, Mti, Fortepan/Urbán Tamás

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete