Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Az idősödés előnyei

Nincs mese, kedves Olvasó! Az évek múlnak. Fontos azonban, hogy az idő múlásának ne csak az árnyoldalaira koncentráljunk.

Jól emlékszem, amikor úgy 15-16 évvel ezelőtt lelkesen elkezdtem foglalkozni az aktív idősödéssel, bizony a közvetlen környezetem, a barátnőim is kérdezgették, miért. Nem nagyon értették, miért is örülök annak, hogy öregszem. Ilyenkor mindig azt válaszoltam, mint ahogy ma is, természetesen nem tapsikolok az újabb kilók, az újabb ráncok, az újabb öregségi foltok láttán, de ha öregszünk, az azt is jelenti, hogy élünk. És ha élünk, akkor még bármire van esélyünk! Az elmúlt évek alatt sok mindent megtanultam, megtapasztaltam, és ezt a tudást, ahol és amikor csak lehet, átadom a korosztályomnak.

De most némi humorral szeretnék erről írni. Mert kedves Olvasó, gondolkozott-e már arról, hogy mégis, milyen előnyökkel jár, ha elmúltunk ötven-hatvan-, de akár hetvenévesek? Nos, néhányat összegyűjtöttem saját, illetve mások tapasztalatából. Például senki nem várja el tőlünk, sőt meg sem kérnek, hogy bárhová is elszaladjunk. Senki nem gondolja rólunk azt, hogy hipochonderek vagyunk, a legtöbb „itt fáj-ott fáj” mögött már valódi okok rejlenek. Szex nélkül élhetünk – de a szemüvegünk nélkül nem. Már nem próbáljuk behúzni a hasunkat, bárkivel is találkozunk. Ízületeink pontosabb időjárásjelzők, mint a meteorológusok. A buszon már az igazolványomat sem kérik el, annyira látszanak a ráncaim.

A titkaink tökéletes biztonságban vannak a barátainknál, mert már ők sem emlékeznek rá, mit is meséltünk nekik. Sok évvel ezelőtt arról beszéltünk a barátnőkkel, hogy milyen jó pasikat láttunk az utcán. Most, amikor már 70-kedünk, mindenki a gyógyszerei nevét sorolja. Változatosak a napjaim, mert mindennap valami más fáj, amiről eddig azt sem tudtam, hogy létezik. Előny, hogy már nem fájnak a fogaink – ugyanis már a legtöbb nincs meg. Egy filmet többször is megnézhetünk, hiszen rég elfelejtettük. Így mindig újnak tűnik. Amikor olykor bókot kapok, körülnézek, hogy biztosan nekem szólt? De a legjobb a végtelen szabadság! Így aztán lehetőségem van sok felesleges dolgot csinálni.

Nincs mese, kedves Olvasó! Az évek múlnak. Fontos azonban, hogy az idő múlásának ne csak az árnyoldalaira koncentráljunk. A fentiekből is látszik, az öregedésnek milyen sok előnye van!

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete