Ezotéria Lélek

Fesse ki magából, ami bántja: az ecset segít legyőzni a stresszt és a depressziót

Míg egy pszichológus beszélget, a művészetterapeuta alkotásokkal ér el eredményeket. Zenével, rajzolással, festéssel, mozgással, drámajátékkal vagy akár a textilművészettel.
dixit kártya festés lélek művészetterápia önismeret

Pszichológushoz járni mára hétköznapi dolog lett. Ám az elterjedt kezelési módszer mellett egy másik terápiás forma is megjelent, ez a művészetterápia. Bár egyre népszerűbb, még korántsem annyira, mint a pszichológia. Plusz sokban különbözik attól, az egyik különbség a terapeuta és a páciens közötti kommunikáció módja. Míg a pszichológus beszéltet, meghallgatja a pácienst, addig a művészetterapeuta alkotások világra segítésével dolgozik, pontosabban gyógyít. Alkotás alatt nagyon sok minden értendő. Egy művészetterápiás kezelés során alkalmazhat a terapeuta zenét, mozgást, drámajátékot, festést, vagy akár agyagozást, textilművészetet is. Így minden foglalkozás alkalmával létrejön egy alkotás.

„Ezeknek a kezeléseknek a célja egy olyan mű megszületése, ami a páciensből fakad, és a készítése során ki tudja magából dolgozni a szorongásokat, és meg tud küzdeni a félelmeivel. Fontos a művészetterápiás kezelésekkor, hogy soha nem a produktum a lényeg. Nem az számít, hogy milyen szép lesz az adott rajz, vagy milyen szépen szól az a hangszer, hanem a folyamat, amíg eljutunk a kész műig. El is szoktuk mondani, hogy nem kritizáljuk egymás művét, még csak nem is véleményezzük. Ezt mondjuk: ha ránézek erre a képre, ha hallom ezt a zenét, azt érzem, hogy…” – mesélte dr. Kanizsai Melinda zeneterapeuta.

Mindenkinek jót tesz

Gyakoribbak a gyerekeknek és a pszichés problémákkal küzdőknek tartott kezelések, de hétköznapi emberek számára is tartanak foglalkozásokat, különböző témák köré építve fel azokat. Ilyenek például az önismereti vagy párkapcsolati csoportok, a változókorban lévők számára működtetett csoportok, a szexualitás fókuszú művészetterápiás csoportok, vagy akár a kismamacsoportok. Utóbbit vezet dr. Kanizsai Melinda is. „Jelen esetben a cél, hogy a kismamák az anyaság okozta frusztrációval tudjanak mit kezdeni. Továbbá, hogy rájöjjenek, hogy a párkapcsolatban ilyenkor felmerülő változásokkal hogyan lehet megbirkózni. Itt egyszerre több művészeti ágat alkalmazunk a foglalkozások során: zenét, festést, mesélést, ugyanazon az elven maradva, mint más művészetterápiás kezelésekkor: alkotás segítségével megküzdeni a félelmekkel.” Szóljon egy művészetterápiás közeg bármilyen témáról, a művészet eszközei állandók. Hiszen a technika célja, hogy a művészetet segítségül hívva gyógyítson akár mentális, akár hétköznapi frusztrációkkal küzdő embereket. Anyagi vonzata alig tér el – a példa kedvéért – egy pszichológus által végezett kezelés árától. Egy foglalkozás átlagosan 5000 és 10 000 forint között mozog.

Ami nyomaszt legbelül

Ugyan a világ még nem tart ott, hogy minden második embernek saját művészetterapeutája legyen, egy biztos, hátrány nem származhat abból, ha az ember lánya rajzolás, zenélés, tánc vagy festés közben dolgozza ki magából a fájdalmait. Otthon is alkalmazható a művészetterápiás kezelésekhez szorosan kapcsolódó módszer, a mesélés. Szakértőnk ajánlására, aki kedvet kapott kipróbálni a módszert, annak érdemes beszerezi egy pakli Dixit kártyát (minden kártyalapon egyedi illusztráció látható). A feladat: egy lapot előhúzva az illusztrációról mesélni. Elmondani, hogyan kapcsolódunk az adott képhez, és megtapasztalni a játék hatását, ahogy előhozza belőlünk mindazt, ami nyomaszt legbelül.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete