Címlapsztori Konyha Sztárok

Szívvel főz Soltész Rezső: titkos szlovák recepteket szerzett meg 1983-ban

Készült 1983-ban egy színvonalas receptkönyv, a Zenei ki mit főz? - Muzsikus szakácskönyv, ami a kor legnépszerűbb zenészeinek addig titkos receptjeit gyűjtötte össze. Például az akkor még inkább zongoraművészként ismert Antal Imre a suhantott levese titkos receptjével, Koós János pedig bárányból készült fogások leírását küldte be a könyv szerkesztőinek.

Soltész Rezső sem maradhatott ki a hírességek közül, aki az 1981-es táncdalfesztiválon a Szóljon hangosan az ének! című slágerével aratott sikert, amely dal 1982-ben az azonos című nagylemez egyik számaként is megjelent. Ezt a nagylemezt annak idején Szlovákiában vette fel, és meg is szerzett onnan néhány receptet.

Soltész Rezső előszava 1983-ból:

Néhány esztendeje nagyon sok időt töltöttem Szlovákiában, ugyanis ott kezdtem hozzá életem első önálló nagylemezének elkészítéséhez, amelyet a szlovákiai OPUS hanglemezgyár vett fel a Pozsonytól nem messze lévő Pezinokban. Több mint két hetet töltöttem egyhuzamban a kedves kisvárosban és barátságos kötöttem a helyi szálloda főszakácsával, aki a legkülönbözőbb szlovák ételeket készítette el nekem. A koszt kitűnő volt, jónéhány kilót híztam az eltelt idő alatt, majd az utolsó napon, miután lassanként nem csak beszélni tanultam meg szlovákul,  hanem egy-két dolgot főzni is,  odaálltam Stefánia elé és közöltem vele, hogy ma én főzök neki, de úgy, ahogyan én képzelem a szlovák ételeket! Két ételt csináltam aznap este, mindkettő rendkívüli sikert aratott. Azóta a pezinoki Grand Hotek ezzel a verzióval készíti a következő specialitásokat.

Jó étvágyat hozzá!

A Zenei ki mit főz címlapja 1983-ból

Juhtúrós galuska Soltész módra  (4 személyre)

1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 10 dkg főtt, füstölt sertéstarja, 10 dkg kolozsvári szalonna, 20 dkg juhtúró, 1 tojás, só.

A nyersen megtisztított burgonyát sajtreszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a tojást, a finomra vágott tarját, majd lassan a lisztet. Gyengén sózzuk. A burgonya nedvességétől függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. A lényeg, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe galuskákat szaggatunk. Közben a kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A leszűrt galuskákat forró vízzel lemossuk, jól lecsurgatjuk, majd tűzálló tálba téve egy kevés szalonnazsírral összekeverjük. Rámorzsoljuk a juhtúrót, aztán a maradék szalonnazsírral megöntözzük és végül a tetejére szórjuk a szalonnakockákat. Pár percre előmelegitett sütőbe tesszük, forrón tálaljuk fel.

Pozsonyi csemege (magyarosan) (4 személyre)

60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 10-15 dkg ecetes uborka, 10 dkg zöldborsó konzerv, olaj, só, bors, pirospaprika, csipet majoránna, csipet reszelt szerecsendió.

A LÁNGOSHOZ: 50 dkg nyers tisztított burgonya, 1 tojás, kb. 15 dkg liszt, 2 dl tejföl, olaj a kisütéshez.

A sertéshúst jól megmossuk es kis kockákra vágjuk. A tisztított és finomra vágott vöröshagymát kb. fél dl olajban aranysárgára dinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és beletesszük az összevágott húst. Gyengén sózzuk, majoránnával, törött borssal, szerecsendióval fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával lassan puhára pároljuk. Közben az uborkát vékony csíkokra vágjuk. Ha a hús puha hozzáadjuk a zöldborsót és az uborkacsíkokat és rövid ideig együtt pároljuk. Sűrűnek kell lennie.

Lereszeljük a burgonyát, hozzáadjuk a tojást, kissé sózzuk és összekeverjük a liszttel, lángostészta sűrűségűre. Aztán négyfelé osztjuk és serpenyőben, forró olajban vastag lángosokat sütünk.

Tálalás: félbehajtjuk a lángosokat, mindegyiket megtöltjük a hússal és kívül-belül meglocsoljuk tejföllel.

Fotó: Schumy Csaba, Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv