Címlapsztori Sztárok

Mindhárom főszereplőnek meggyűlt a baja az alkohollal: így élnek ma A farm, ahol élünk sztárjai

Éppen 50 év telt el azóta, hogy képernyőre került a minnesotai farmon élő Ingalls család története. Igaz, a magyar tévénézők csak a kilencvenes évek végén láthatták először a 19. században játszódó sorozatot, ám itthon is annyira kedvelt lett, hogy máig futnak az ismétlései.

Michael Landon, azaz Charles Ingalls: kilenc gyereket hagyott hátra

A családfőt alakító Michael Landonnak nemcsak főszereplőként volt oroszlánrésze a sorozat elkészültében, hanem forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is. A színészt eredetileg Eugene Orowitznak hívták, és nem volt könnyű gyerekkora: rettenetesen megviselték táncos-komika édesanyja többszöri öngyilkossági kísérletei – egyszer egyenesen ő mentette ki a vízből. Karrierje kezdetén változtatta meg a nevét, telefonkönyvből választott egy könnyebben megjegyezhetőt. A farm, ahol élünk után volt még két sorozata, amelyeknek szintén ő volt az alkotója. Sikeres karrierje dacára Landon keményen ivott, emellett láncdohányos volt, és saját bevallása szerint is súlyos alkoholizmusa okozhatta végzetes betegségét. Miután ugyanis 1991-ben egy sívakáción nem múló fejfájás kezdte gyötörni, a vizsgálatok hamar kiderítették, hogy előrehaladott, gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrákban szenved.

Michael Landon és felesége, Cindy Clerico

Három hónappal később, alig 54 évesen ment el. Bár rövid idő adatott neki, gazdag életet élt. Háromszor nősült, és kilenc gyereke volt, közülük hármat örökbe fogadott. Utolsó feleségét, Cindy Clerikót a sorozat forgatásán ismerte meg, a nő sminkes volt, vele élt együtt haláláig. Lányuk, a most 40 éves Jennifer szintén színész lett, szerepel például a nagy sikerű westernsorozatban, a Yellowstone-ban. De több másik gyereke szintén filmes szakmát választott. Landon idén lenne 88 esztendős.

Karen Grassle, azaz Caroline Ingalls: a bántalmazott nőkért küzdött

A családanyát alakító Karen Grassle ma 82 éves, és annak idején a Broadwayn kezdte a pályáját. Bár A farm, ahol élünk után szerepelt egy-két filmben – például a Kevin Costner főszereplésével készült Wyatt Earp című westernben –, alapvetően visszatért színházi gyökereihez. Az új-mexikói Santa Fébe költözve egy ottani színtársulat alapítója és művészeti igazgatója lett, később a louisville-i, majd egy San Franciscó-i színházban dolgozott.

Karen Grassle

Szívügyének tekintette a bántalmazott nők helyzetét, és azért kampányolt, hogy menedékotthonok épüljenek a számukra. 2021-ben önéletrajzi könyvet jelentetett meg, amelyben nemcsak az alkoholfüggőségével folytatott küzdelméről írt őszintén, hanem arról is, milyen nehezen jött ki a sorozatbeli férjét alakító Landonnal, aki állítása szerint gyakran megalázta a stábtagok előtt. Különösen azután vált feszültté a viszonyuk, miután Karen fizetésemelést kért, hogy egyenlőbb legyen a bérezés, ám a sorozat alkotójaként Landon ezt megtagadta tőle. A férfi halála előtt aztán kibékültek.

A színésznő háromszor volt férjnél, de az utóbbi húsz évben nem volt társa. Miután nem sikerült teherbe esnie, a második házasságában örökbe fogadtak két gyereket: fia informatikus lett, lánya pszichológus.

Melissa Gilbert, azaz Laura Ingalls: Sorozatbeli apja helyettesítette az igazit

A házaspár második legidősebb lányát alakította, és tízévesen, gyerekszínészként tűnt fel a sorozatban. Mellette filmekben is szerepelt, eljátszotta például Anne Frankot. Melissa Gilbert közvetlenül a születése után örökbefogadó szülőkhöz került, és a sorozat forgatása alatt megrázó csapás érte: 11 éves volt, amikor az apja meghalt – azt csak később tudta meg, hogy öngyilkos lett, veteránként nem volt képes megbirkózni katonamúltjával. Egy iskolába járt Michael Landon egyik lányával, talán kicsit ennek is köszönhető, hogy ötszáz másik gyerek közül ő nyerte el Laura szerepét. Nevelőapja halála után a kislány nagyon közel került a családfőt alakító Landonhoz, akit afféle pótszülőnek tekintett.

Tíz éve ment férjhez harmadszor

A ma 60 éves színésznő néhány éve így emlékezett vissza a kapcsolatukra: „Rengeteg fontos tanácsot kaptam tőle. Például tőle tanultam meg, hogy nem a karrier, a siker a fontos, hanem a család és az otthon, az emberek, akiket szeretsz. A mi munkánk nem világmegváltás, csupán szórakoztatás” – mesélte. Amikor Landon a forgatáson összejött a sorozat fiatal sminkesével, Cindyvel, eltávolodtak egymástól az akkor már majdnem felnőtt Melissával – az ifjú színésznő talán féltékeny volt. Mindenesetre elsőszülött fiát – az akkora már halott – mentora tiszteletére nevezte el Michaelnek.

A színésznő háromszor ment férjhez, utoljára tíz éve. Mindhárom házasságát színésszel kötötte, és két gyereke született, a fia mellett egy lánya is van. A sorozatban a szüleit játszó kollégáihoz hasonlóan neki is meggyűlt a baja az alkohollal, plusz gyógyszerfüggő volt, erről a memoárjaiban őszintén vallott. De írt gyerek- és szakácskönyvet is. Húsz éve egy darabig az amerikai színészszakszervezet elnöke volt, 2022-ben pedig egy nőknek szóló életmód-applikációt dobott piacra. Az elmúlt húsz évben már csak elvétve akadt pár tévés szerepe.

Igaz történet alapján

A farm, ahol élünk című sorozat alapjául az amerikai írónő, Laura Ingalls Wilder életrajzi ihletésű könyvsorozata szolgált némi változtatással. A Little House könyvek címen emlegetett kötetekben a saját gyerek- és kamaszkori élményeit dolgozta fel. Charles és Caroline ­Ingalls az ő valódi szülei voltak, akik a 19. században éltek. A szériában ábrázolt Walnut Grove-i életnek így valóságos alapja van.

fotó: Getty images, Profimedia, privát