Címlapsztori Sztárok

Minden nap összevesztek a forgatáson: ki nem állhatta egymást Jennifer Grey és Patrick Swayze

Ki ne emlékezne a híres dalra és a mindenkit megmozgató táncra a nyári romantikus film csúcspontján? Az imádni való szerelmespárt alakító színészek közül ma már csak az egyikük van velünk. Swayze-nek tragikusan rövid életet szánt a sors.

Magyarországra két év késéssel jutott el a nyolcvanas évek egyik legnagyobb filmslágere, melynek fülbe­mászó zenéje – ami számos díjat is nyert – a mai napig gyakran felcsendül. A két főszereplő színész, Jennifer Grey és Patrick Swayze a filmtörténet ikonikus szerelmespárjává vált, vérpezsdítő, érzéki táncuk milliók emlékezetébe égett bele.

Az egyik betétdalt is ő írta és énekelte el

A jóképű tánctanár, Johnny Castle szerepében ma már lehetetlen elképzelni mást, mint Patrick Swayze-t, annyira eggyé vált filmbéli karakterével. Pedig annak idején Val Kilmer és a Titanicból ismert Billy Zane neve is felmerült, amikor a férfi főszereplőt keresték. A texasi születésű Swayze 34 éves volt a forgatás idején, de még kezdő színésznek számított, egy-két kisebb szereppel a háta mögött. Ez a váratlanul bomba­sikernek bizonyult mozi hozta meg számára a nagy áttörést Hollywoodban.

Nem véletlen, hogy olyan profin táncolt, hiszen korábban balettiskolába járt, az édesanyja ráadásul táncos-koreográfus, no meg tánctanár volt. Swayze a tánctanulmányai miatt költözött New Yorkba, és először táncosként lépett fel színházi darabokban. Azt kevesen tudják, hogy a Dirty Dancing zenéjének megalkotásában is közreműködött, a She’s Like The Wind című dalnak nemcsak társszerzője volt, de ő is énekelte.

18 évesen ismerte meg a feleségét

Ami a magánéletét illeti, filmbe illő szerelem fűzte szintén táncos feleségéhez, Lisa Niemihez. A finn anyától született szőke lánnyal 18 évesen ismerkedett meg, amikor az 14 évesen Swayze édesanyjához járt táncórákat venni. Öt évvel később házasodtak össze, és 34 éven át szerették egymást. Bár akartak gyereket, de nem született, nagyon megviselte őket, amikor Lisa egyetlen terhessége vetéléssel végződött. Több filmben is szerepeltek együtt, és Lisa rendezett kettőjük szereplésével egy táncosokról szóló filmet One Last Dance címen, melynek Swayze édesanyja volt a koreográfusa. A színésznek pedig túlzás nélkül a múzsája volt élete párja – Dirty Dancing-beli dalát is róla írta. Együtt viselték gondját a farmjukon számos lovuknak és kutyájuknak, és közösen dolgoztak az asszony Time of My Life című memoárján, amely aztán bestseller lett.

Patrick Swayze a feleségével, Lisával

A boldogságuknak a színész betegsége vetett véget: 56 éves korában hasnyálmirigyrákkal diagnosztizálták, már a negyedik stádiumban volt. Kemoterápiát kapott, és egy kísérleti kezelést is kipróbáltak nála, pilótaként is képzett felesége kisgépen vitte mindig az orvosi időpontokra. Mindketten nagyon bíztak a gyógyulásában, de miután a májában is áttéteket találtak, nem maradt sok remény. Húsz hónappal a diagnózis után halt meg, 2009-ben, nem sokkal előtte töltötte be az 57. évét. Felesége öt évvel később újra férjhez ment.

Sokat veszekedtek a forgatáson

Swayze bájos filmbeli partnerét, Babyt az akkor 27 éves Jennifer Grey játszotta, bár szerepe szerint sokkal hamvasabb volt, csupán 17 esztendős. Kislányos bájának hála, könnyen elhitette a nézőkkel, hogy még tinédzser. Baby szerepére amúgy Winona Ryder, Sarah Jessica Parker, sőt Sharon Stone is szóba került. Jennifertől szintén nem állt távol a tánc, tekintve, hogy az édesapja ismert táncos és színész volt. Swayze-vel azonban filmezés közben nem jöttek ki olyan jól egymással, mint azt a filmvásznon látható vonzalmuk alapján gondolná az ember, és sokszor a jelenetek előtt összevesztek. Ugyanakkor időnként remekül improvizáltak együtt, több ilyen pillanat végül be is került a filmbe – mint amikor a színész érzékien végigsimítja partnernője karját, aki viszont csiklandós volt, és elnevette a jelenetet. Grey később azt mondta, nagy bánata, hogy már nem tud bocsánatot kérni egykori partnerétől, amiért sokszor feszültebb volt a kelleténél.

Közeli nem készülhetett, mert kék volt a szája a színészeknek a hideg víztől

„Azt kívánom, bárcsak többre értékeltem volna azt, aki Patrick valójában volt. Rengeteget segített nekem, és szívét-lelkét beletette a filmbe” – mondta a színésznő nemrég. Sokat szenvedtek is a forgatás alatt – a tóparti jelenetet például, ahol az emeléseket gyakorolták a vízben, egy hegyi tónál vették fel ősszel, és rémesen hideg volt. Közeli felvételek nem is készültek róluk, mert kékre volt fagyva a szájuk.

Orrműtéte tette tönkre a karrierjét

Grey ma 63 éves, és még mindig nagyon csinos. Élete nagy baklövése volt, hogy jellegzetesen görbe orrát piszébb­re műttette a 90-es években, ezt nagyon megbánta.

Jennifer Grey a férjével és Stella lányával, még boldogan

„Többé a kutya sem ismert meg, annyira megváltozott tőle az arcom karaktere, és ez persze a karrie­remnek sem tett jót” – mondta erről később. Fiatalon több ismert színészhez is románc fűzte: Matthew Brodericktől – aki aztán Sarah Jessica Parker férje lett – Johnny Deppen át Michael J. Fox­ig. 2001-ben ment férjhez színész kollégájához, Clark Gregghez, de húsz év házasság után 2021-ben elváltak. Van egy 22 éves lányuk, Stella. Tavaly megjelent egy önéletrajzi kötete Out of the Corner (Kint a sarokból) címmel. Ezzel is híres szerepére és közben egykori kollégájára utalt, hiszen Swayze szájából hangzott el a filmben a szállóigévé vált mondat: „Senki sem ültetheti Babyt a sarokba…”

A színésznő ma, 63 évesen

Szellemként ért a csúcsra

A Dirty Dancing egy csapásra világszerte ismert arccá tette a táncos lábú fiatalembert, erre aztán három évvel később rátett még egy lapáttal a Ghost édes-bús szerelmi története. Ebben Swayze a tragikus balesetben meghalt Samként a túlvilágról is szereti és segíti menyasszonyát, Mollyt, akit Demi Moore alakított. Az 1990-ben bemutatott mozi szintén hatalmas siker lett, és Hollywood csúcsára katapultálta a táncosból lett filmsztárt.

A Ghost még nagyobb siker lett, mint a Dirty Dancing

Szöveg: Bognár Kriszta

fotó: Gettyimages, Profimedia, Viasat 3

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete