Címlapsztori Sztár

Bűntudattal nevelte fiát Udvaros Dorottya: „Szerettem volna másképp csinálni, mint a szüleim”

A színésznő azt mondja, nehéz összeegyeztetni az anyaságot a színészettel. Ezért sokszor volt bűntudata.

Anyaként gyakran bűntudata volt

Pozitív életszemléletét és munkája iránti szenvedélyét sikerült a fiának is átadnia, és arra is odafigyelt, hogy Mátéval minél több időt töltsön.

„Színészgyereknek lenni nem könnyű, ezt a saját példámból is tudom. Gyermekkoromban azt láttam, hogy a szüleim csak a színházról tudnak beszélgetni, ami nekik izgalmas volt, de másnak unalmas. Akkoriban azt gondoltam, nem leszek színész, de az ember nem küzdhet bizonyos dolgokkal szemben. Akaratom ellenére belém ivódtak azok a dolgok, amelyekről beszéltek, a próbák, amelyeket gyerekként láttam, és a létezés a kecskeméti színházban szintén mély lenyomatot hagyott bennem. A szüleim vidéken játszottak, időként hazajöttek, én pedig albérletben, intézetben, színházi szobában laktam. Szerettem volna másképp csinálni, mint ők, és törekedtem rá, hogy teljességgel megéljem az anyaságot. A pályatársaim szülés után hamarabb elkezdtek próbálni, én egészen addig nem mentem vissza a színházba, amíg szoptattam, ugyanis elhatároztam, hogy addig táplálom anyatejjel a fiamat, amíg tudom. A munkába visszatérés viszont nem volt egyszerű. Amikor próbál vagy forgat az ember, akár 16 órát is távol van az otthonától. A mi szakmánkban nem lehet jól beosztani az időt, előfordul, hogy azt sem tudom, mikor aludjak. Nehéz összeegyeztetni az anyaságot a karrierrel. Sokszor bűntudatom volt, ha keveset voltam Mátéval, de igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni. Számomra fontos volt, hogy a fiammal együtt reggelizzünk, és én vigyem óvodába vagy iskolába. Noteszt is vezettem arról, hogyan szeretnék viselkedni édesanyaként.”

Aktív nagymama szeretne lenni

A 38 éves fiával a mai napig szoros a kapcsolata. „Sosem voltak elvárásaim Mátéval szemben, mindig azt mondtam neki: legyél orvos, színházigazgató, ügyvéd, nem számít, a lényeg, hogy olyan szakmát válassz, amit nagyon szeretsz. Ez volt a legfontosabb útravaló, amit szerettem volna átadni, hogy bármit csinál, azt szerelemmel csinálja. A kaszkadőrséget választotta. Veszélyes szakma, de bízom a tehetségében, és hihetetlenül büszke vagyok rá. Hiába gondolom úgy, hogy kiváló lenne színészként, sosem terelgettem ebbe az irányba, már csak azért sem, mert Máté a saját példáján keresztül tudja, hogy színészgyereknek lenni nem mindig egyszerű” – mondja a Kossuth-díjas sztár, aki mostanra számos szerepben kipróbálta magát, már csak a nagyszülőség hiányzik a listájáról.

„Nagyon jó egy energikus nagymama a családnak, segítség a fiatal szülőknek, és az unokának is rengeteget ad. Csodálatos dolog lehet nagyszülőnek lenni. Remélem, velem is megtörténik egyszer, és amikor eljön az ideje, nemcsak néha látogatom majd meg az unokámat, hanem aktívan részt veszek az életében.”

Fotó: Olajos Piroska